La revista degana en valencià

Mostra Viva, celebra el seu desé aniversari i dedica la seua edició 2022 a la pau al Mediterrani

06/06/2022

La trobada se celebrarà del 22 de setembre al 16 d’octubre en 15 seus i serà totalment presencial.

En aquesta edició l’esdeveniment debatrà, analitzarà i promourà intercanvis culturals basats en la inclusió i la relació dels països riberencs.

La trobada cultural Mostra Viva del Mediterrani compleix 10 anys i centrarà la seua edició de 2022 a analitzar la pau al Mediterrani. L’edició se celebrarà del 22 de setembre al 16 d’octubre, tornarà a ser presencial i es desenvoluparà en més de 15 seus de la ciutat de València, en les quals desenvoluparà les seues activitats musicals, escèniques, literàries, tallers educatius, activitats socials, etc. El lema triat per a aquest aniversari és “Creant ponts de cultura per la pau al Mediterrani”. El certamen més important de la cultura mediterrània, que posa a València en l’epicentre mediterrani, com així han reconegut diferents entitats internacionals, cerca enguany aprofundir la seua mirada i analitzar problemes de fons que estan afectant en el dia a dia els països riberencs i que són germen de les desigualtats que succeeixen.

L’esdeveniment, organitzat per l’Associació Ciutadana Mostra Visqui del Mediterrani, i que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, la Diputació provincial, el Ministeri de Cultura, les Universitats i més de mig centenar d’associacions públiques i privades, entre elles la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani, aspira al fet que diferents veus reflexionen en veu alta entorn de les desigualtats que encara perviuen al Mare Nostrum, agreujades en l’actualitat per la invasió d’Ucraïna i altres guerres, els efectes col·laterals de les quals afecten directament i de manera molt greu als països vinculats.

Si bé encara falta per completar definitivament la programació, Mostra Visqui del Mediterrani sí que pot avançar que els seus debats estaran dedicats a tractar la pau internacional entre nacions germanes i als drets humans gràcies a la participació de col·lectius, intel·lectuals i artistes experts en la matèria; mentre que les activitats i espectacles posaran el seu accent en la necessitat d’establir nous ponts de comunicació en un moment canviant i necessitat d’un ampli diàleg que servisca per a obrir noves perspectives i trobar solucions reals conjuntes per a frenar les desigualtats entre els països veïns.

Segons la presidenta de l’associació Mostra Visqui del Mediterrani Maria Colomer, “aquests 10 anys han servit perquè València s’haja tornat a situar com a espai capdavanter i referent de les cultures mediterrànies i epicentre de reflexió i exhibició cultural d’aquells països amb dificultats per a accedir a altres circuits intel·lectuals o culturals”.

En aquest sentit, l’Encontre d’Escriptors comptarà amb la participació d’autors i intel·lectuals l’obra dels quals posa el seu interés en la pacificació dels conflictes mediterranis; mentre que la Trobada de Música recuperarà alguns dels grups que van marcar una fita en les primeres edicions de la Trobada de Música del Mediterrani com els marroquins Muluk El Hwa, molt vinculats a la trajectòria d’Al Tall, que van ser referents en l’acostament i aprofundiment de l’arrels culturals comunes des de la tradició musical popular.

10 anys d’agitació cultural al Mediterrani

Al llarg d’aquests anys, Mostra Visqui del Mediterrani ha comptat amb la presència d’artistes, intel·lectuals i creadors de més d’una vintena de països. Mostra Viva és una trobada cultural que recupera l’essència de la capitalitat de València com a epicentre de la cultura mediterrània, que va impulsar durant els anys 80 i s’ha mantingut amb fermesa durant aquests deu anys.

Ja en 2018 va ser quan l’Ajuntament de València va assumir la programació de cinema mediterrani amb la Mostra de València – Cinema del Mediterrani. Des de llavors, l’associació cultural va assumir el repte de continuar oferint les activitats culturals de la resta de disciplines: Concerts de música, espectacles de circ, de carrer i de dansa, exposicions, trobades literàries, tallers educatius, espais de reflexió, etc. De la mateixa manera, Mostra Visqui del Mediterrani ha incidit en temes tan vigents en l’àmbit mediterrani com la igualtat de gènere, les reivindicacions del col·lectiu LGTBI, l’ecologisme, el desenvolupament sostenible i l’acostament als objectius de l’agenda 2030, les problemàtiques de la joventut i les migracions, gràcies a la participació de representants dels diferents àmbits culturals i de diverses entitats mediterrànies.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top