La revista degana en valencià

Mostra Viva entrega en la Nau els premis “Pont del Mediterrani” amb la mirada posada en la seua novena edició

20/11/2020

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, el Centre del Carme i el Consell Jove de València van ser alguns dels premiats

També van rebre guardó l’escriptor valencià Vicente Muñoz Puelles i l’activista algeriana Fatma Boufenik, que va enviar un vídeo d’agraïment

El “Pont d’Honor” va recaure en l’Assemblea Parlamentària del Mediterrani, que no va poder enviar cap representant a causa de les actuals restriccions

Mostra Viva va entregar ahir dijous els premis Pont del Mediterrani, amb els quals cada any reconeix la labor de persones i institucions en la defensa de la cultura i els Drets Humans. L’acte va ser celebrat a la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau. Vicent Garcés, President d’Honor de l’organització, va assegurar que “Hui comença el procés que ens conduirà a la novena edició de la trobada a l’octubre del 2021”, Garcés va expressar també el seu desig que la situació canvie perquè “puguem gaudir de la presència a València de tota la diversitat cultural del Mediterrani”.
La periodista Amàlia Garrigós va ser l’encarregada de presentar el lliurament dels guardons, obra de l’escultor Pablo Sedeño. El Pont de Música va ser per a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, recollit per la seua Presidenta Daniela González, que va agrair el reconeixement i va reivindicar el paper dels músics “en els moments més durs de la pandèmia” així com el treball de les societats musicals que “són sostingudes i gestionades per milers de voluntaris”.

El Pont d’Arts Visuals va ser per al Centre del Carme Cultura Contemporània, reconeixement que va ser rebut de mans de Victoria Cano, dissenyadora del cartell de Mostra visva 2017, pel Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana José Luís Pérez Pont; qui va dir que “ho agraïm sincerament perquè estem treballant de valent per a posar aquesta institució al servei del sector cultural i de la ciutadania perquè siga una eina de transformació social”. En declaracions posteriors, Pont va dir que “sobretot valorem aquest premi perquè procedeix de persones que treballen des de la base de la societat per a impulsar iniciatives culturals aportant punts de vista i perspectives diferents”.

El Pont Jove l’obtingué el Consell Valencià de la Joventut, la seua vicepresidenta, Rocío Barbeito, va dedicar el premi a “tota la gent jove que treballa i s’esforça per  fer de València una ciutat millor, perquè sense joventut no hi ha futur, però tampoc hi ha present”.

L’escriptor valencià Vicente Muñoz Puelles, Premi de Literatura Infantil i Juvenil en 1999 i Premi de les Lletres Valencianes en 2018, va recollir el Pont de Literatura i Pensament. Al seu discurs, el novel·lista va denunciar la dramàtica situació que es viu a les aigües del Mediterrani, on moltes persones perden la vida tractant d’arribar a Europa i també va posar l’accent en la contaminació i l’actual crisi climàtica.

El Pont de Compromís Social de Génere va ser per a Fatma Boufenik, investigadora de la Universitat Orà 2 Mohamed Ben Ahmed d’Algèria i experta en Gènere i desenvolupament econòmic. Boufenik, que no va poder acudir a l’esdeveniment, va enviar un vídeo d’agraïment on va parlar de les dificultats que hi ha a Algèria perquè es respecten els Drets Humans en general i els de les dones en particular. La Directora Tècnica de la Fundació ACM, Esma Kučukalić, va ser l’encarregada de recollir el premi en nom de la guardonada.

Finalment, el Pont d’Honor va ser per a l’Assemblea Parlamentària del Mediterrani (APM), fòrum internacional on representants dels parlaments de 29 països de la zona euro-mediterrània debaten amb l’objectiu de millorar les condicions socials, econòmiques i culturals de la ciutadania en un ambient de pau i llibertat. Vicent Garcés va ser qui va recollir el premi i va llegir una carta remesa pel Secretari General de l’APM, l’ambaixador Sergio Piazzi, que va lamentar en la seua missiva no poder estar en persona i va expressar el seu desig de “construir una cooperació duradora entre l’Assemblea Parlamentària del Mediterrani, Mostra Viva i la Fundació ACM”.

La cerimònia va ser amenitzada pel grup vocal valencià Melòmans i el poeta Víctor Benavides, que acompanyat pel seu germà Gabriel al contrabaix, va recitar fragments del seu últim treball “Ciutat Oceà”. D’altra banda, Mostra Viva del Mediterrani també va anunciar per a dilluns que ve 23 de novembre, la publicació en el seu canal de Youtube del concert exclusiu gravat pel grup xipriota Monsieur Doumani que va poder veure’s al Teatre El Musical durant la celebració de la Trobada de Música 2020 el passat 12 d’octubre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA