La revista degana en valencià

MOVA 2022 ofereix molt més que cine per a abordar la diversitat sexual, en el Teatre Arniches

27/04/2022

La tercera edició de MOVA (Mostra Visible Alacant) es durà a terme entre els dies 3 a 5 de maig en el Teatre Arniches d’Alacant

L’activitat organitzada per l’IVC, Diversitat Alacant, i amb el suport de la programació del festival Zinegoak, oferirà un ampli ventall d’activitats culturals lligades a la diversitat sexual, d’identitat i gènere

Del 3 al 5 de maig, el Teatre Arniches acull MOVA (Mostra Visible Alacant), que en 2022 es consolida com una de les grans apostes anuals de Cultura de la Generalitat a Alacant, i que enguany comptarà amb tres sessions cinematogràfiques, un concert, un espectacle de teatre per a adults i una sessió de teatre de titelles per a tota la família, ja que per primera vegada MOVA estarà present en la programació de Som Menuts.

La delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, juntament amb el coordinador de MOVA i programador de Zinegoak, Pau Guillén, han comparegut per a presentar aquesta tercera edició de la Mostra Visible Alacant, que torna a la programació de l’Arniches amb més força que mai.

La mostra, nascuda en 2018 com un esdeveniment exclusivament cinematogràfic, referma amb aquesta programació diverses apostes per ampliar els continguts cap a la creació i la cultura de manera més general, però sense perdre de vista les últimes creacions audiovisuals.

Per a Alicia Garijo, delegada territorial de l’IVC a Alacant, “MOVA ha evolucionat cap a un espai on la diversitat s’explora a partir de gran varietat de propostes artístiques i creatives. Des de l’IVC continuem fent créixer projectes encaminats a enriquir la societat. Aquesta varietat es podrà disfrutar a través del teatre per a adults, el teatre familiar, la música i molt de cine”.

Diversitat Alacant és part fonamental de la mostra des de l’inici. “Des de la seua primera edició, els continguts de MOVA ens han permés parlar de diversitat des de la cultura i oferir noves referències per a una societat que evoluciona i necessita actualitzar-se i reforçar-se amb més exemples i protagonistes LGTBI”, ha traslladat el seu president Toño Abad.

La programació

El dimarts 3 a les 19.30 hores serà l’obertura de MOVA, en la qual es podrà disfrutar d’un concert de copla queer a càrrec d’El Trío Caracol. ‘Las coplas con Pan(k) saben mejor’, una proposta transgressora i nova en què tradició i modernitat aniran de la mà.

La programació continuarà amb cine. El dimecres 4, amb la projecció de cinc curtmetratges lèsbics, i el dijous 5, amb ‘Sedimentos’ d’Adrián Silvestre, un dels documentals indispensables del panorama cinematogràfic espanyol i que ha rebut innumerables guardons, entre aquests el Premi Feroz Arrebato de no ficció en 2021, i que es projectarà en col·laboració amb la Filmoteca de l’IVC. Les dues sessions seran a les 19.30 hores.

“Ja vam comptar amb l’anterior treball d’Adrián, ‘Los objetos amorosos’, i tornar a comptar amb el seu cine en MOVA és un plaer”, explica Pau Guillén, coordinador de MOVA. “El cine sempre mantindrà un lloc destacat en MOVA, però l’aposta del Teatre Arniches per ampliar els formats dels continguts és tot un encert”.

Els dies 6 i 7 de maig seran novament les arts escèniques els que protagonitzen la programació, oferint una sessió per a adults i una altra per a públic familiar.

‘Puños de harina’ de Jesús Torres enfronta en deu assalts dues històries de manera paral·lela. D’una banda, descobrirem la història real de Rukeli, el boxejador alemany d’ètnia gitana que va desafiar Hitler. D’altra banda, coneixerem Saúl, d’ètnia gitana i homosexual en l’Espanya rural dels huitanta. Aquesta és la història de com alguns homes lluiten, resisteixen i sobreviuen en la societat, però també és la història de com s’esforcen per encaixar en el concepte ideal de “ser homes de veritat”, en un context social masclista, racista i homòfob que els exclou. Serà el divendres 6 de maig a les 20.30 hores.

El dissabte 7 de maig a les 18.30 hores el públic familiar podrà disfrutar d’una sessió molt especial que reuneix per primera vegada Som Menuts i MOVA amb l’espectacle de titelles ‘Cris, pequeña valiente’ de la companyia El Espejo Negro, en què la transsexualitat infantil estarà en el centre d’una narració a través de la història de Cris. Ángel Calvente recrea l’ambient familiar amb destresa, l’evolució dels pares a l’hora d’acceptar i gestionar la identitat de la seua filla, la complicitat de la germana, amb les seues ombres i llums.

El diumenge tancarà la programació una xicoteta joia del cine europeu, ‘Piccolo corpo’ de la directora italiana Laura Samani, amb una bellíssima road-movie medieval que recorrerà una Itàlia somiada de sororitat, afirmació i reconeixement.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top