La revista degana en valencià

Música en valencià per a celebrar l’Orgull

19/06/2020

El pròxim 28 de juny se celebrarà, un any més, el Dia de l’Orgull LTGBI. Això sí, la celebració d’enguany serà ben diferent. Com és sabut en estos temps de pandèmia, no estan permeses les aglomeracions i, en conseqüència, la tradicional marxa de l’Orgull haurà d’aparcar les carrosses i la reivindicació s’haurà de traslladar necessàriament a les xarxes socials, tan infal·libles en les mesures de distanciament social.

Tot i les limitacions, moltes administracions públiques han volgut posar el seu granet d’arena, conscients de la necessitat de seguir reivindicant els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. I, en este sentit, voldria destacar la iniciativa del Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València, que ha elaborat en Spotify una llista de cançons en valencià per a reivindicar i celebrar esta efemèride. Per a escoltar-la cal buscar el perfil GNLVLC en esta plataforma de música en línia o, directament, clicar ací (https://spoti.fi/2N8hOrT).

La llista, amb el títol Orgull valencià, inclou vora 50 cançons que mostren la realitat LGTBI i posen la banda sonora valenciana a la celebració, amb temes d’estils i grups diversos com El Diluvi, Pupil·les, Pepet i Marieta, La Fúmiga, Jazzwoman, Buhos i Atupa, entre d’altres. La iniciativa, cal destacar-ho, pretén suplir d’alguna manera el buit que hi ha pel que fa a himnes LGTBI en valencià i, en general, promoure la presència d’estes cançons en l’ambient. Malauradament, ni gais ni lesbianes ni transsexuals ni bisexuals ni intersexuals escapen als mals de llengua i, en segons quins contextos, la llengua se sol quedar a l’armari.