La revista degana en valencià

Naixen més grups ecologistes a La Ribera

02/07/2020

En la Coordinadora comarcal, els ecologistes reclamen cabal ecològic suficient i net per als rius.

També demanen respecte i molta precaució amb les muntanyes.

Que s’apliquen les 4R i la recollida selectiva per a resoldre el problema dels RSU.

I urgixen completar la Xarxa Verda que unisca tots els municipis amb vials segurs per a bicis i vianants.

La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura no pogué reunir-se el dia previst de març per la pandèmia i per fi ens hem reunit el dissabte passat a Manuel, en un lloc bonic, que antigament era un campament militar i ara feliçment s’ha reciclat en un poliesportiu a l’aire lliure, entre la muntanya i el riu. Per descomptat, com el coronavirus seguix cuejant pertot arreu i encara no hi ha vacuna ni medecines efectives, a la reunió hem guardat la distància de seguretat i dúiem mascaretes per a evitar contagis.

Després de la benvinguda que ens donaren les companyes amfitriones, elegírem moderador i secretària d’actes i començàrem amb la presentació/adhesió de 3 nous grups comarcals:

Plataforma Albaida Net creada a Manuel fa uns mesos, amb el suport de Xúquer Viu, per a reivindicar el cabal ecològic suficient i net per a l’Albaida, resoldre el problema de les canyes, recuperar el bosc de ribera, conscienciar les poblacions per on passa dels seus valors ecològics i culturals, i connectar amb col·lectius afins d’altres comarques, com la CEVA de la Vall d’Albaida.

Associació Murta i Casella, constituïda a Alzira fa pocs mesos també amb la finalitat de defensar aquestes muntanyes i valls, que són un patrimoni natural i històric molt important per a la comarca, un pulmó verd i viu de La Ribera, i conscienciar a les poblacions veïnes dels beneficis ecològics que ens aporten i la necessitat de conservar en bon estat aquestes i totes les nostres muntanyes.

Cel Blau, organitzat fa pocs anys a L’Alcúdia amb gent que s’oposava al macroabocador que es vol fer a Tous o Guadassuar, un problema greu i sense resoldre encara perquè no s’apliquen a penes les 4R i la major part dels residus sòlids urbans (RSU) van a parar a abocadors d’Alacant o Múrcia, contaminant allí i pel camí amb el tràfic de milers de camions. Els residus orgànics són quasi la meitat dels RSU i cal (la UE obliga) implementar la recollida selectiva, separada, per a compostar bé aquesta fracció i poder retornar-la als nostres camps, actualment empobrits de matèria orgànica.

Amb aquests nous grups, la Coordinadora s’acosta més a l’objectiu d’aconseguir que hi haja almenys un grup ecologista a cada poble riberenc i ara ja en som 22, descomptant-ne un que lamentablement s’ha dissolt.  

A continuació prosseguírem amb una roda de paraules perquè cada grup que havia pogut vindre explicara els problemes mediambientals més importants que hi ha al seu àmbit d’actuació i les solucions més adients:

La Mitja Galta, associació cultural constituïda fa anys a Manuel que publica una interessant revista i que també assumix els temes ambientals, com l’oposició a la línia de molt alta tensió, la defensa del riu i el paratge natural de les Salines, i que ara està pendent que es complete prompte la Via Verda entre La Pobla i Xàtiva pel traçat del ferrocarril abandonat recuperat ja per a vianants i ciclistes en el tram que passava pel poble i que pot endarrerir-se prou pels problemes (econòmics) que fica Adif per a transferir els terrenys a la Conselleria…

L’Associació Mediambiental de La Barraca es va crear després de l’últim (enèsim) incendi forestal de les muntanyes de Carcaixent i ha col·laborat activament amb el grup que ha promogut la participació ciutadana per a restaurar i recuperar aquestes muntanyes per al poble. També han fomentat l’ús de la bici, el consum de productes ecològics, la dieta sense carn, etc., i ara estan pendents que s’acabe definitivament la Via Verda de l’Antic Trenet entre Carcaixent-Alzira i Tavernes-Dénia.

Xúquer Viu és un referent comarcal, amb 16 anys d’existència, centenars de socis i moltíssimes activitats al voltant del riu que vertebra La Ribera. Ara estan pendents del nou Pla Hidrològic, que condicionarà el que passe amb el Xúquer durant la pròxima dècada i reivindicant que s’aplique la Directiva Marc de l’Aigua, que és prou avançada. Recentment han demanat que es regule bé l’aigua de l’embassament de Bellús perquè l’Albaida tinga cabal ecològic durant tot l’any, que a l’Albufera li deixen suficient aigua i a més participa en la iniciativa perquè el Túria torne a arribar fins a la mar. Per la pandèmia han anul·lat el tradicional sopar popular d’estiu i el Dia del Bany als Rius el faran amb mínima participació per a evitar qualsevol possibilitat de contagis.

Voluntariat Mediambiental de Corbera, amb 25 anys ja defensant les muntanyes, el riu, l’ullal, organitzant visites guiades, repoblacions, passejos en bici i moltes més activitats. Informen que la Plataforma Contra la Pedrera de Corbera lamentablement s’ha dissolt, farta de les argúcies legals i les males formes d’una empresa que dinamita i destrossa la muntanya a 400 metres de les primeres cases, ara amb l’excusa de restaurar la pedrera, quelcom increïble perquè és una activitat perillosa, molesta i contaminant que hauria de ser absolutament il·legal i clausurada. La Coordinadora lamenta molt aquesta situació tercermundista i que la Plataforma s’haja dissolt abans de tancar la pedrera.

Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, està fent una campanya molt interessant per a conscienciar sobre el respecte als nius urbans d’oronetes, avions i falcies, i quedem que ens l’enviaran perquè qui puga faça campanya també. A més, seguixen amb la neteja dels residus que alguns incívics llancen al llit del Magre, participen en projectes de restauració del bosc de ribera i en la reintroducció de tortugues autòctones.

Indignats amb Renfe: el transport de rodalies és car i, com que falten uns 50 maquinistes i personal de manteniment, sovint cancel·len trens i deixen en terra els viatgers, alguns dels quals es farten i se’n passen als cotxes, principals emissors de CO2 i per tan principals responsables de l’emergència climàtica… Els companys demanen que compartim per les xarxes les seues denúncies i que els ajuntaments s’adherisquen a l’últim escrit. Preveuen un greu problema en començar el curs universitari perquè el coronavirus seguix ací i els trens no permeten guardar la distància de seguretat en les hores punta, cal doncs augmentar les unitats durant eixes hores i invertir més en rodalies, que són els trens que utilitzem més del 95% de la població, no l’AVE que costa 25 milions per cada km i l’utilitza menys del 5% dels viatgers, ni tampoc en rescatar el sector automobilístic.

La Ribera en Bici ha anul·lat les activitats de carrer durant la Covid-19 però ha fet diversos comunicats per a reflexionar i conscienciar la població. La pandèmia s’ha originat perquè destruïm els ecosistemes naturals, els animals silvestres es queden sense a penes espai i nosaltres ens acostem tant a ells que ens passen els seus virus, i la propagació de la Covid-19 per tot el món, en sols un parell de mesos, ha sigut per la hipermobilitat de persones i mercaderies; de manera que a totes les raons que ja teníem abans per a reivindicar la reducció del transport motoritzat i del consumisme desmesurat s’afegix ara el SARS-CoV-2 i els 1’6 milions de virus com ell o pitjors que encara queden als reservoris animals… Cada any és més urgent canviar al peu+bici+tren, a l’energia solar, als productes locals i ecològics, etc., i amb el confinament havíem començat a fer-ho, inclús la contaminació s’havia reduït a la meitat, però només tornem a la “normalitat” el govern espanyol aprova 3.750 milions per a subvencionar la compra de cotxes, deixant per a les bicis fons irrisoris; ací per exemple, la previsió és que fins al 2023 no tindrem completes les Vies Verdes, encara que només amb el que costa 1 sol km d’AVE tindríem diners de sobra per acabar-les i completar també totes les connexions de la Xarxa Verda comarcal!

En acabar la roda de paraules, iniciàrem una altra per a fer propostes concretes:

Podem gravar un vídeo cada grup, d’un minut aprox., per a explicar un problema ecològic important i les solucions, i amb els vídeos farem un curt per a compartir per les xarxes socials. Els companys del GAMM ja han fet un sobre les oronetes, que adjuntem.
El dia sense cotxe (22-S) volem fer una cadena en bici reivindicant la Xarxa Verda i les Vies Verdes. S’informa que la Mancomunitat també vol fer una bicicletada reivindicant la Via Verda de Xàtiva a Dénia i quedem en parlar-ho, per si es pot fer conjuntament.
Podem veure els camins més rectes entre els pobles per a ajudar a fer la Xarxa Verda i promoure l’ús de la bici, el vehicle ideal a La Ribera.
Cal millorar i abaratir el transport públic, especialment les connexions amb l’Hospital i amb València. Implicar veïns i ajuntaments en la lluita dels Indignats amb Renfe.
Hem d’intentar moure la gent jove amb el voluntariat mediambiental a cada poble.
Incloure en la Coordinadora grups d’agricultors ecològics. Ja s’havia invitat a un però donada l’actual pandèmia no arribàrem a concretar res, tornarem a  intentar-ho.
Treballar en la difusió d’un model agroecològic, molt més respectuós amb la salut i el medi ambient.
Demanar la creació d’un Cicle Formatiu d’Agroecologia en algun institut públic cèntric de la comarca.
Defensar els Serveis Públics de Qualitat, perquè són la riquesa dels pobles i els que milloren la nostra existència, especialment en situacions de crisis com la pandèmia.
Treballar per l’estalvi d’energia i el canvi cap a les renovables, especialment la solar sobre teulades, amb impacte zero.
Gestió del fem: resulta urgent aplicar les 4R i la separació de matèria orgànica per a compostar-la i convertir-la en adob útil en volta del residu problemàtic que és ara.

La pròxima reunió es va decidir fer-la el 17 d’octubre a La Barraca d’Aigües Vives, seu dels companys/es d’AMA. Esperem poder fer-la amb la Covid-19 ja superada per a organitzar, a més de la reunió i l’acte reivindicatiu, algunes activitats públiques i lúdiques.

I cap a les 12:45 alçàrem la reunió i anàrem al pontet que creua el riu Albaida per comprovar que enguany du més aigua que mai i reivindicar l’Albaida net i amb cabal suficient tot l’any. Després travessàrem el poble i anàrem passejant a la Via Verda, per reclamar aviat la Xarxa Verda que unisca per a vianants i ciclistes tots els nostres pobles.

Coordinadora de Grups per la Defensa de la Natura:

Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, La Llavor, Llavorem, Associació Murta Casella, Dynamo, Calciners, Amics de la Vieta, Indignats amb Renfe, El Magre, Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, Cel Blau, Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, Plataforma Albaida Net, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental de Corbera, Associació Mediambiental d’Aigües Vives, Associació Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, i col·laboren Interpreta Natura i la Coordinadora d’Escoles en Valencià.