La revista degana en valencià

“National Geographic” tria un vestit faller de reciclatge

15/03/2021

El projecte de Rosa Montesa, Rosa Andrés i Eva Ripoll està realitzat amb ampolles, gots de plàstic, bosses o càpsules de cafè i els seus complements decoratius, a partir de pots de llanda o llavors.

Les Falles poden ser molt innovadores i inesperades en estètica, desenvolupament i usos de materials. I els vestits de fallera, encara més. En aquest avanç cap a una societat i una culturalidad més sostenible, divertida i creativa, la dissenyadora valenciana Rosa Montesa i la fotògrafa Eva Ripoll han fet un pas més en el seu procés creatiu i de col·laboració per a fer un volt de rosca al disseny de vestuari. Per a això van crear el vestit de fallera realitzat únicament amb materials reciclats. Tal ha estat el seu èxit que la prestigiosa publicació nord-americana “National Geographic” l’ha triat com a model singular i sobretot nou per a la seua inclusió en l’últim número de la seua publicació “Kids vs Plastic” orientat a sensibilitzar mundialment als més joves en l’univers de la reutilització de materials i la preservació del medi ambient.

El disseny ha arribat a tot el món, i més encara en aquests temps difícils, gràcies a les pàgines de la prestigiosa editorial i el canal youtube de Rosa Montesa que compta amb 140.000 subscriptors i més de 28 milions de visites des del qual ensenya nous processos de creació utilitzant elements de deixalla com a filosofia de treball. Des de la seua posada en marxa en 2013, han estat múltiples els treballs de creació que han aconseguit conquistar la sensibilitat de consumidors sostenibles, joves i adolescents.

I és que Falles, reciclatge i dones treballadores són tres aspectes que avui estan a l’ordre del dia i queden reflectits en aquest projecte. El vestit de valenciana està confeccionat a partir de gots de plàstics i ampolles d’aigua mentre que els complements decoratius com a pintes i altres elements de l’adreç s’han creat a partir en pots de llanda, llavors o càpsules de café. Les sabates estan confeccionades també a partir d’ampolles de plàstic de color blau i rosa.

Va ser el març de 2015 quan Rosa Montesa va començar a dissenyar al costat de la seua mare Rosa Andrés el conjunt. D’aquesta manera va poder unir passions i habilitats, amb l’únic objectiu de gaudir juntes.

“Va caldre trobar un tema relacionat amb la creativitat i el reciclatge, en el qual la meua mare tingués molt a aportar. Li vaig proposar fer un vestit de valenciana, perquè ha cosit molts en la seua vida, i finalment vaig aconseguir convéncer-la”, recorda Rosa Montesa.

El resultat de la unió de mare i filla es va acostar molt al que volien aconseguir, ja que Rosa Andrés volia un vestit que fos respectuós amb la tradició i Rosa Montesa, que estigués embellit amb material reciclat.

Per a la seua elaboració es va utilitzar una infinitat de materials que moltes persones veuen com a simples escombraries, però que la recicladora considera “tresors”. Garrafes, ampolles de plàstic, envasos de productes de neteja, bosses de creilles fregides, càpsules de cafè, pots de llanda, bosses de plàstic o corfes de pipes, entre altres han estat els triats. Un projecte que va portar mesos de treball i esforç i que completa un catàleg creatiu que inclou tota mena d’objectes d’ús diari, decoratius, vestits i complements.

El gener de 2020, “National Geographic” es va posar en contacte amb Rosa Montesa per a fer un article sobre aquesta obra i publicar-la en la seua revista. Però hi havia un problema, necessitaven fotografies d’alta qualitat. Va ser aquí quan va contactar amb la fotògrafa Eva Ripoll amb qui ja havia treballat en la catalogació visual de moltes altres de les seues creacions en les quals porta treballant des de 2013 i que ha distribuït al voltant de tothom.

Eva Ripoll és fotògrafa especialitzada en arts escèniques. Amb més de 25 anys d’experiència aquest ha estat el treball “més il·lusionant de la meua carrera, ja que publicar en una revista de tanta qualitat, rigor i prestigi és el somni de qualsevol fotògraf professional”.

Amb aquesta publicació de “National Geographic”, les tres artistes han aconseguit complir un dels seus somnis. Eva sempre havia imaginat poder publicar en aquesta revista de prestigi. Rosa Montesa ha aconseguit demostrar que les escombraries es poden transformar en un tresor i que la seua mare tingués el reconeixement merescut com a creadora silenciosa però avançada al seu temps.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top