La revista degana en valencià

Neix el Fòrum per a la Reconnexió amb la Naturalesa format per més de cent entitats i professionals

29/07/2020

Té el seu origen en les trobades virtuals “Saviesa Natural”, organitzats per Interpreta Natura, amb seu a Alzira, La Traviesa Ediciones i la Fundació Caja de Burgos, durant el confinament per la covid-19

És un espai obert a totes les persones i institucions que desitgen unir-se per a generar accions de reconciliació amb la naturalesa

Més de cent entitats i professionals han constituït el Fòrum per a la Reconnexió amb la Naturalesa (FORN) amb l’objectiu de generar accions que contribuesquen a la reconciliació de la societat amb la naturalesa i l’impuls de l’acció civil en la presa de decisions quant a la seua relació amb els aspectes naturals tant en l’àmbit natural, rural com a urbà.

El FORN és un espai obert a totes les persones i institucions. Actualment, ja ho conformen persones, institucions públiques i privades, administracions i entitats associades, organitzacions no governamentals, empreses, organismes, entitats i centres d’educació i recerca que s’han unit per a crear aquest punt de trobada, de comunicació i participació activa.

Les persones i col·lectius participants en el FORN tenen la possibilitat de generar accions i projectes responsables, impulsant sinergies i el treball en xarxa, sempre amb l’objectiu final de reconnectar a la societat amb la naturalesa.

Fede Llorca, coordinador del FORN, explica que “el fet d’haver viscut en els últims anys d’esquena a la naturalesa, s’ha vist agreujat pel confinament, la qual cosa ha provocat la necessitat de reconnexió amb la naturalesa, on potser estan totes les solucions als grans problemes d’aquesta societat, fins i tot, fins a la gran buscada, la vacuna de la covid-19”.

Segons Llorca, “és necessari que tots els actors socials i les entitats tant públiques com privades s’impliquen per a buscar línies de connexió amb la naturalesa des de tots els àmbits com la governança, l’educació… per a dur a terme accions de reconnexió en tots els territoris: rural, urbà i natural”.

Sota els principis de transparència, cooperació entre associacions, col·lectius, institucions i persones, la bona fe, el respecte mutu entre els seus integrants i el funcionament democràtic, el Fòrum desenvoluparà accions en diferents àrees com el canvi climàtic i canvi global; el medi rural i les activitats tradicionals; l’Espanya buidada; la comunicació, l’educació i la interpretació ambiental; la salut i felicitat; i els ecosistemes i la biodiversitat.

Amb tot això, el FORN treballarà per a fer sentir la veu de persones i entitats expertes en cadascuna de les àrees relacionades amb la reconnexió amb la naturalesa. Es treballarà per a fomentar la implicació de les persones i dels col·lectius en l’adopció de les decisions relacionades amb la naturalesa que repercutiran sobre les seues vides i s’afavorirà la participació ciutadana en el disseny i seguiment de les polítiques d’acció pel clima, el canvi global, la pèrdua de biodiversitat, etc.
També són objectius del FORN fomentar les activitats tradicionals que han conviscut en harmonia amb la naturalesa i els territoris, especialment en el medi rural; promocionar el consum responsable de bé la transformació ecosocial que necessitem o encoratjar estratègies actives de conservació de la naturalesa com el voluntariat ambiental i la custòdia del territori, entre altres.

El FORN té una estructura oberta, participativa i dinàmica. L’adhesió és gratuïta, tant per a les persones com per a les entitats, tant públiques com privades.

L’origen: les trobades “Saviesa Natural”
El FORN té el seu origen en les trobades virtuals “Saviesa Natural”, organitzats per l’entitat d’Alzira, Interpreta Natura, La Traviesa Ediciones i la Fundació Caja de Burgos, per mitjà de la seua Aula de Medi Ambient, durant el confinament per la covid-19, amb l’objectiu d’ajudar a reflexionar sobre la necessitat del respecte i la reconnexió amb la naturalesa.

El primer d’ells, seguit per més de 170 persones, va abordar la pregunta: “Com hauria afrontat aquesta “nova realitat” Félix Rodríguez de la Fuente?, que va ser contestada pels experts Odile Rodríguez de la Fuente, biòloga i autora del llibre sobre el seu pare, “Félix, un home en la terra”; i Benigno Varillas, periodista ambiental i autor de la biografia autoritzada de Félix Rodríguez de la Fuente.

La trobada també va abordar com afrontem l’emergència climàtica en aquesta “nova realitat”. Els encarregats d’acostar-nos a aquest tema van ser el Doctor Millán Millán, director emèrit de la Fundació CEAM, al qual va acompanyar María García de la Fuente, presidenta de l’Associació de Periodistes d’Informació Ambiental (APIA).

Sobre el medi rural i l’Espanya buidada van parlar Jesús Garzón, pastor transhumant i president de Transhumància i Naturalesa; Lucía López, veterinària i coordinadora a Aragó de l’ONG Justícia Alimentària; i Paqui Godino, editora i educadora ambiental en la Traviesa Ediciones.

També van participar en aquesta primera trobada els especialistes en comunicació i sensibilització ambiental, Greg Traymar, director Internacional de Sharing Nature Worldwide; Raúl de Tàpia, biòleg i comunicador ambiental; Miguel Ángel Pinto, “pajarero”, intèrpret i director de l’Aula Ambiental de la Fundació Caija Burgos; i Fernando Valladares, professor de recerca del CSIC i comunicador científic.

Després de l’èxit d’aquesta primera trobada virtual, es va organitzar un segon, que va comptar amb científics del món de l’ecologia com Natacha Aguilar, biòloga marina i especialista en cetacis profunds; Alfredo Ojanguren, professor de la Universitat d’Oviedo i membre de Geotrupes; i Fernando Valladares, professor de Recerca del CSIC i de la Universitat Rei Joan Carles.

Aquesta segona trobada va portar per títol “Els ecosistemes vius garanteixen la salut humana.” Amb una àmplia participació, es van arribar a interessants conclusions sobre la necessitat de recuperar la major biodiversitat possible i mantenir ecosistemes en funcionament, tant a escala global com local.

Després d’aquestes trobades tan participatives, els organitzadors van veure la necessitat de crear el FORN, que és ara l’encarregat de continuar organitzant aquestes trobades amb una periodicitat trimestral.

La tercera trobada “Saviesa Natural” tindrà lloc el setembre de 2020.

Fòrum per a la Reconnexió amb la Naturalesa
El Fòrum per a la Reconnexió amb la Naturalesa (FORN) és un fòrum ciutadà que té l’objectiu de contribuir al canvi definitiu cap a una veritable reconciliació de la societat amb la naturalesa, l’acció civil en la presa de decisions i un reconeixement de totes les accions que ja s’estan desenvolupant al nostre país amb aquest objectiu.
Ha estat fundat el juny de 2020 amb l’adhesió de més de cent professionals i entitats compromeses amb aquest objectiu.