La revista degana en valencià

No hi ha cultures superiors i inferiors, sinó diferents

17/02/2021

El P. Joan Bottasso, un missioner salesià que va viure durant més de 60 anys a l’Equador, va morir el dia de Nadal de 2019. Durant tota la seua vida, el P. Bottasso va respectar les diferents cultures, i per això mateix va treballar per una Església amb rostre amazònic i indígena. El P. Joan va entendre l’Església des dels pobles indígenes amb els quals va conviure, sempre amb ganes d’aprendre d’ells, per descobrir la presència de Déu entre ells.

Nascut a Itàlia, el P. Bottasso va dedicar la seua vida a la inculturació de l’Evangeli entre els pobles indígenes. Per això no va ser un colonitzador, sinó un pastor que es va encarnar en el poble que l’havia acollit, cosa que encara no saben fer els bisbes del País Valencià, ni tampoc la majoria dels preveres, que tot i que són valencians, es comporten com colonitzadors, imposant la llengua castellana i menyspreant el valencià.

El P. Bottasso defensà el medi ambient, la conservació del territori i valorà com cal la cultura dels pobles. Per això demanà que els pastors de l’Església conegueren les llengües dels cristians que servien. El P. Joan Bottasso deia que «no hi ha cultures superiors i inferiors, sinó diferents» i que totes les cultures «tenen molt a aprendre i a ensenyar». El P. Bottasso treballà per una Església sol·lícita, al costat dels ferits i dels exclosos, sempre disposada a servir més que a jutjar.

Fa uns mesos, un informe del Consell d’Europa mostrà la seua preocupació per la situació del valencià, ja que l’Estat vulnera els drets lingüístics del valencianoparlants a l’Administració i a la Justícia. Pel que fa al valencià a l’Església, la situació és alarmant, degut al menyspreu dels nostres bisbes pel valencià. I és que els pastors de l’Església valenciana continuen creient que hi ha una cultura superior, la castellana, que ells privilegien i protegeixen, i una d’inferior, la valenciana, que marginen per complet. Malgrat l’Estatut d’Autonomia del País Valencià i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, els nostres bisbes i preveres volen que la llengua dels cristians valencians siga el castellà, i per això exclouen de la vida de l’Església el valencià.

Als nostres bisbes, els aniria bé seguir l’exemple del P. Joan Bottasso, que a l’Equador va saber aprendre i valorar les llengües indígenes per tal de no comportar-se com un colonitzador, sinó com un pastor amb l’olor de les seues ovelles. Per això valorà les llengües dels cristians d’aquell poble. I és que és el pastor qui ha d’estimar la llengua dels fidels i no, com passa a l’Església valenciana, que els pastors ignoren (i menyspreen) la llengua del poble que han de servir.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top