La revista degana en valencià

No necessitem macrocentrals

L’any passat l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), òrgan de la Conselleria d’Economia, va publicar l’informe titulat “Aprovechamiento Fotovoltaico en la Comunidad Valenciana“, elaborat per l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), i a pesar de la seua importància i de l’allau de projectes de macrocentrals fotovoltaiques (ftv), va passar pràcticament desapercebut i ignorat. L’objectiu era “identificar los municipios con mayor potencial fotovoltaico, así como seleccionar aquellos más favorables para promover el autoconsumo en su modalidad individual o bien para la constitución de comunidades energéticas locales basadas en autoconsumo colectivo“.

Per a fer l’informe, els tècnics de l’ITE calcularen primer les superfícies cobertes que hi ha a la Comunitat Valenciana (CV), poble per poble, després estimaren la proporció útil per a instal·lar les plaques ftv i finalment, considerant la radiació solar que rep cada municipi, calcularen l’electricitat ftv que poden produir. En taula de la pàgina 71 sumen y calculen que la CV pot produir fins a 22.881 Gwh/any d’electricitat fotovoltaica amb les cobertes útils.

El següent pas lògic hauria sigut esbrinar el consum elèctric de cada poble o comarca i el total de la CV per a comparar i veure les possibilitats reals d’autoabastiment i prioritzar-les. No ho han fet (!?), o almenys no ho han publicat, però resulta molt fàcil obtindre el total, simplement hem d’anar a les estadístiques de l’IVE o les de REE i allà trobem que en 2021 la CV va consumir 27.051 Gwh/any.

És prou més que la potencial producció ftv sobre les cobertes útils, però hem de considerar que més del 18% de l’electricitat que consumim actualment prové ja de fonts renovables (“Datos Energéticos de la Comunidad Valenciana 2020“, IVACE, pág. 29) que no s’han de substituir, de manera que el consum brut d’electricitat a la CV és d’uns 22.182 Gwh/any, lleugerament inferior a la potencial producció ftv… O siga que  les plaques solars sobre cobertes útils podrien autoabastir-nos d’electricitat sense cap impacte ambiental i encara sobrarien centenars de Gwh. Inclús podríem tancar definitivament la perillosa central nuclear de Cofrents (no oblidem Fukushima, Txernòbil, Harrisburg, Windscale, Maiak, …), que amenaça a valencians i manxecs i vomita contínuament residus radioactius que seran perillosos durant segles.

Però som el país del sol i podem produir encara més electricitat ftv, perquè l’informe sols considera les superfícies cobertes i ací tenim altres grans superfícies potencialment útils, d’aparcaments, estacions, autopistes, autovies, canals, embassaments i sòls molt degradats on podrien instal·lar-se milions de plaques solars sense arrancar ni un sol arbre ni formigonar la terra, com ja estan fent a altres països. Tampoc s’enten massa per què no han calculat aquestes superfícies, encara que fora aproximadament, pot ser perquè haurien de recórrer tota la CV o perquè encara mostraria més clarament les immenses possibilitats de l’energia solar ací. Sens dubte seran milions de m2 útils i milers de Gwh/any el que podrien aportar estes altres superfícies molt antropitzades i degradades.

Per altra banda, i més important encara, aplicant bé l’estalvi i l’eficiència podem reduir significativament el consum d’energia i estalviar recursos i diners, mantenint o inclús elevant la qualitat de vida. Millorant els processos industrials, instal·lant dobles cristalls en les finestres, posant bon aïllament als edificis, regulant suaument climatitzadors, fomentant els electrodomèstics A++, prohibint l’obsolescència programada, aprofitant la llum i temperatura naturals, etc., etc., podem estalviar fàcilment més d’un 10% de l’electricitat que consumim i més del 20% de l’energia primària que utilitzem per a generar-la (perquè el rendiment del procés no sol arribar ni al 50%), la qual cosa ens permetria fins i tot exportar electricitat o instal·lar menys plaques.

Òbviament, no és suficient amb les energies renovables sobre cobertes útils i alguns sòls molt degradats, ni afegint l’estalvi i l’eficiència, necessitem també bons sistemes per a emmagatzemar l’energia elèctrica sobrant de dia i disposar d’ella durant les nits, els dies ennuvolats, més curts i sense vent. Per això tenim ja la central hidràulica reversible de la Muela de Cortes, que complementa la nuclear de Cofrents, i la tèrmica de Castelló, que funciona cremant gas natural, ambdues sumen fins a 3’4 Gw i probablement siguen suficients, però hauríem de calcular-lo exhaustivament i açò excedix aquest article, queda per a un altre. Si fera falta més potència, podríem modificar embassaments com el de Tous per a turbinar i utilitzar-los de reforç o per a substituir la tèrmica, que genera CO2.

En definitiva, segons l’informe de l’IVACE, podem autoabastir-nos amb l’electricitat fotovoltaica de les cobertes útils i ens sobraria molta electricitat si aprofitem alguns sòls degradats i millorem l’eficiència i l’estalvi energètics. Per tant, no necessitem cap macrocentral a la CV, com eixa que volen fer a Sumacàrcer ocupant 4’4 milions de m2 de terres fèrtils i arbrades. Quan significatiu és que no s’haja divulgat aquest informe!

En realitat els únics que necessiten les macrocentrals són els capitalistes, que han acumulat tants milions que estan viciats i tenen tant de poder com per a comprar voluntats polítiques i apropiar-se de l’energia, concentrant-la en macrocentrals immenses i destructives, òbviament per a continuar explotant-nos a tots nosaltres. Així doncs, hem d’oposar-nos a ells i al seu model centralitzat i privatitzador, al mateix temps que anem posant-nos plaques a les nostres teulades i exigim a l’administració que les instal·le també damunt dels edificis públics, perquè són ecològiques i democratitzadores, com la llum del Sol, que és de tots i per a tots els éssers vius.

Fins i tot resulten rendibles perquè, als preus actuals, les plaques s’amortitzen en 8 o 10 anys amb el que estalvien del rebut elèctric i si s’aconseguixen les subvencions existents, d’Ajuntament, Conselleria i IRPF, en la meitat de temps, i funcionen durant més de 30 anys… Les meues plaques fotovoltaiques i de calfar aigua, per exemple, ja estan més que amortitzades i ara em subministren l’energia domèstica quasi gratis.

I sembla que els valencians ho anem entenent perquè des que es va derogar l’impost al sol (2018) les instal·lacions solars d’autoconsum estan creixent exponencialment. Una altra raó més per a rebutjar les macrocentrals, perquè si comencen a construir-ne d’aquestes sobrarà potència, de fet el sistema elèctric espanyol ja està sobredimensionat i sobren centrals elèctriques (igual com sobren construccions, AVE i aeroports, errors dels de dalt que sempre acabem pagant els de baix!), de manera que faran innecessàries les noves instal·lacions d’autoconsum i aleshores vindrà algun polític servil, com aquell que va aprovar l’impost al sol, i les prohibirà dient que ja no cap més autoconsum a la xarxa elèctrica…

Amb un poc més d’informació a la ciutadania serien molts més els que es ficarien plaques ftv sobre les seues teulades i sostres. Eliminant els entrebancs que fiquen les grans companyies per a connectar-les a la xarxa també augmentarien les comunitats energètiques pertot arreu. I amb pressupostos suficients per als edificis públics l’administració podria instal·lar autoconsum de balanç net (energia produïda igual a la consumida), estalviant-ne molts diners de tots i donant un exemple que fomentaria encara més la implantació de l’autoconsum entre els ciutadans normals. Així es desenvoluparia ràpidament l’energia fotovoltaica, a escala humana i de forma generalitzada.

Finalment, s’ha d’aclarir que l’excusa principal per a imposar les macrocentrals, solucionar l’emergència climàtica, ve a ser una fal·làcia, una mentida quasi, perquè el sector elèctric està descarbonitzat ja en un 69% i si bé les plaques fotovoltaiques ajuden un poc a frenar el calfament del clima, no és el més efectiu i urgent. Els ecologistes estem cansats de repetir que el sector que més CO2 emet, amb molta diferència, i per tant el major responsable de l’emergència climàtica és el transport i sobre ell és on hem d’actuar urgentment.

Els darrers informes de l’IPCC calculen que hem de reduir a la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle durant esta dècada perquè l’augment de les temperatures globals no sobrepasse els 1’5ºC i els fenòmens climàtics extrems no es disparen fins a nivells insuportables. I podem aconseguir-ho millorant les ciutats, fomentant la proximitat, viatjant menys, anant a peu, en bici i tren o bus, consumint productes locals, etc. etc. etc. Òbviament, el cotxe elèctric no és cap solució perquè no resol la majoria dels problemes de l’actual model de transport (ocupació de l’espai, excés d’infraestructures, accidents de trànsit, …) i no hi ha prou recursos per a substituir els 1.400 milions de vehicles amb motor de combustió que circulen pel món. En el futur, l’electricitat ftv sobrant podria servir per a alimentar l’imprescindible però mínim parc mòbil valencià: ambulàncies, metges, bombers, treballs agrícoles, ferrocarril i poc més.

https://www.ivace.es/index.php/es/documentos/descargas/func-startdown/6326/lang,es-es/

https://www.ree.es/sites/default/files/07_SALA_PRENSA/Documentos/2022/1803_NP_Avance_Com_Valenciana.pdf

https://www.ivace.es/index.php/val/documents/descarregues/func-startdown/6679/lang,ca-es/

https://www.ecologistasenaccion.org/129073/lenemic-no-1-del-clima-lautomobil/

https://ciclosfera.com/a/el-coche-electrico-es-justo-lo-contrario-a-una-movilidad-sostenible