La revista degana en valencià

Només un mot que t’ho diria tot: teatre

En el darrer article que vaig escriure a Saó, «L’extrema dreta, contra el Circuit Cultural Valencià», vaig fer una dissecció de l’estat cultural, teatral i musical del nostre país redactant, des del meu punt de vista, la gestió que es fa des de les polítiques més dretanes del govern valencià contra la Cultura. Tot i això, el vaig finalitzar amb un punt d’esperança: «Hi ha, no obstant això, un punt d’esperança ara que l’extrema dreta ha abandonat el galliner del govern de la Generalitat. Però cal continuar treballant i demanar al PP valencià que deixe de fer abraçades a l’extrema dreta i que escolte els professionals que treballem la Cultura. Els gestors culturals treballem per als municipis de qualsevol signe polític; treballem professionalment per dignificar la nostra indústria cultural; treballem per a la ciutadania. Volem tornar a la mesa de diàleg i consensuar el model del CCV per als pròxims anys».

Ho vaig escriure al mes de juliol i, després de dos mesos en què la Comissió Executiva del Circuit Cultural Valencia (CCV) ens vam reunir (finals de juliol) amb la nova secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tebar, per explicar-li la posició tant dels gestors culturals com de la majoria d’associacions de les arts escèniques, ens vam comprometre a enviar-li una proposta de funcionament del CCV. Així ho vam fer a principis de setembre; rebérem una resposta: «Ho estudiarem». Després de dos mesos, encara estem esperant resposta per poder avançar tots junts cap a la normalitat perduda des que el PPVox van començar a governar-nos. A poc a poc, l’esperança va difuminant-se.

Però nosaltres som professionals i estimem el nostre treball, i cal avançar amb ells o sense ells. Per això, el passat 24 de setembre l’Associació de Gestors Culturals feu les seues Jornades en una de les dues Capitals Culturals dels 2024, Monòver, i un dels punts fou la presentació d’un nou pla «alternatiu al model que actualment està en marxa i que no compta amb el suport del sector cultural», com va manifestar el seu president Pepe Ayelo. El nostre model, va continuar Ayelo, «reforça la política cultural participativa i té les poblacions com a interlocutores i no com a ens buits de contingut».

En les Jornades es ressaltà que el model actual ha rebaixat la participació de les poblacions de 90 més dues universitats a 73 poblacions i cap universitat, i que han eliminat l’ajuda de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a les produccions tant teatrals com musicals en la nostra llengua. Un pas més en menysprear-la i intentar eliminar-la de l’espai públic. Les empreses d’arts escèniques i musicals manifestaren la seua preocupació per la baixada de les contractacions. Els problemes administratius de l’actual proposta denoten les presses i la incompetència de poder treballar col·lectivament entre aquest govern i les administracions locals.

A Monòver ens vam comprometre a avançar i seguir treballant amb totes les associacions d’arts escèniques i musicals. Els enviàrem el document del que creiem que ha de ser el futur del CCV, per poder aportar-hi esmenes tant per totes elles com individualment pels professionals que vulguen compartir la seua experiència en un projecte que ha de ser consensuat per totes i per tots. A hores d’ara estem treballant i consensuant amb la professió el model de circuit que ens identifica, i el presentarem el proper dimecres 23 d’octubre en la 33a Mostra de Teatre d’Alcoi, a les 13.00 hores al CADA, dins de les activitats professionals que la Mostra ha organitzat amb l’objectiu de trobar fórmules eficaces de gestió per donar suport a la creació artística valenciana.

En uns dies tindrem aquesta XXXIII Mostra de Teatre d’Alcoi (del 21 al 25 d’octubre), una de les grans cites culturals on les programadores i els programadors del nostre país ens reunirem al voltant del fet teatral. Gaudirem de les darreres produccions valencianes de La Dependent, Arden, Leamok, Hongaresa Teatre, Cia Teatre Micalet, Bramant Teatre, Nacho Diago, Fil d’Arena, Producciones Bucles, La Canadiense, Cia Patrícia Pardo, La Teta Calva, Albena Teatre, La Tróccola Circ, Contrahecho Procuciones, Trencadís Produccions i Col·lectiu Intermitent. Teatre, dansa, circ… de companyies valencianes amb un gran potencial creatiu i professional dins de la gran fira valenciana de les arts escèniques. Paral·lelament tindrem les cites professionals de contractació (roda de negocis), taules redones, Xarxa Alcover, exposicions, lliurament dels premis Mostra de Teatre i, com no, la presentació del nou Circuit que promovem els gestors culturals i la professió.

Com podeu veure, octubre és un mes decisiu per a totes i tots els qui estimem i treballem la Cultura. Un mes per a lluitar contra tots aquells que volen esborrar, eliminar, estrangular qualsevol rastre de crítica, de creativitat, de la nostra llengua. Cal estar atents i no defallir. No ens ho podem permetre. Ara no.

Revista número 506. Octubre 2024.