La revista degana en valencià

La participació comunitària com a forma de voluntariat cívic: Novessendes

La Fundació Novessendes (www.novessendes.org) és una fundació comunitària amb la seu ubicada a Betxí (la Plana Baixa), amb més de vint anys de trajectòria al País Valencià. Des de fa més dues dècades, la Fundació Cívica Novessendes treballem amb un clar objectiu: millorar la societat i el benestar de la ciutadania en el seu àmbit territorial d’actuació, buscant la implicació de les persones, grups i entitats en aquest objectiu compartit de millora comunitària.

Aquesta forma d’entendre la nostra raó de ser com a organització fa de la participació voluntària de la ciutadania un aspecte vital per a Novessendes. Volem millorar la qualitat de vida de les persones, buscar respostes als problemes i a les necessitats socials, generar un desenvolupament local més just, inclusiu i sostenible, però tot això ho volem fer des de la participació i la corresponsabilitat de la ciutadania.

 

Una concepció de la persona voluntària com a agent de canvi

Pensem el voluntariat des d’una concepció crítica d’aquesta tasca que supere l’assistencialisme i que siga una manera més de mobilitzar-se socialment per formar una comunitat participant responsable i compromesa. El nostre objectiu actual es estandarditzar un procés de gestió del VISC (Voluntariat d’Intervenció Social Comunitària) integral, humà i de qualitat; que millore la qualitat de la vida de les persones a la Comunitat Valenciana. Durant els últims tres anys hem treballat molt la figura de la persona voluntària i els processos d’acompanyament i gestió del voluntariat per tal d’aconseguir un voluntariat actiu, transformador, d’impacte i satisfet:

Un voluntariat actiu que entén la participació voluntària com a part de la seua manera d’exercir la participació en la comunitat.

Un voluntariat transformador que sensibilitza les persones voluntàries cap a un desenvolupament més just, inclusiu i sostenible. Aquest model porta els participants a replantejar-se les seues creences i valors i el seu lloc en el món.

Un voluntariat d’impacte que ajude a millorar l’entorn en què la persona voluntària desenvolupa la seua acció en benefici de la comunitat.

Un voluntariat satisfet que compleix les seues expectatives i rep la satisfacció d’aportar la seua acció voluntària a un projecte comú. El focus principal del voluntariat transformador és el canvi que es produeix en els mateixos voluntaris. Això ho tenim ben present.

 

La importància de la sensibilització, formació, difusió i generar coneixement compartit

Per tal d’assolir aquest objectiu treballem en tres àrees:

  1. Enfortir les competències, coneixements i habilitats per a la participació de les persones voluntàries, per tal de millorar la qualitat de vida d’altres persones del nostre entorn, des de l’acció voluntària tant de la nostra organització com d’organitzacions vinculades.
  2. Difondre i sensibilitzar sobre el paper del voluntariat envers les necessitats comunitàries mitjançant l’Observatori Social Novessendes. Mesurament de l’impacte del voluntariat social en el nostre entorn.
  3. Intervindre directament en la millora comunitària local cooperant amb entitats locals, organitzacions i empreses que adrecen la seua acció voluntària a col·lectius amb una especial dificultat d’inclusió social.

 

Accions per a fomentar el voluntariat amb doble enfocament, com a fundació comunitària i com a entitat de voluntariat

En aquest sentit, facilitar la participació voluntària de les persones, dels veïns i veïnes del nostre àmbit d’actuació, forma part intrínseca de la nostra missió fundacional. Així es reflecteix estratègicament en el nostre Pla de Voluntariat 2022-2025, que recull aquest compromís des d’un doble enfocament:

  • Com a fundació comunitària, generant espais que faciliten la participació social voluntària per millorar l’entorn de forma col·laborativa.
  • Com a entitat de voluntariat, integrar la tasca voluntària en el desenvolupament de les actuacions pròpies que Novessendes porta a terme.

Com a fundació comunitària, l’any passat vam iniciar la primera edició del VISC Fòrum Castelló en Transició per promoure processos en els quals la comunitat (barri, poble, veïnat, etc.) siga partícip en la gestió dels seus processos comunitaris, emprant els seus talents i entenent millor la seua diversitat per donar forma al futur que volen compartir i satisfer les seues necessitats des del suport mutu i a les entitats. El VISC! s’ha convertit així, fent possible la construcció col·lectiva d’alternatives, en una ferramenta de canvi que consolida el treball d’entitats i activistes voluntaris que treballen per la transició ecosocial real a les comarques de Castelló. Ha sigut la mostra del fet que moltes accions petites coordinades poden comportar una força i un motor de canvis i transformacions que puguen de bestreta generar un nou model de vida, més sensible i acurat, arrelat i en comunitat. El 2022 vam crear l’Observatori Social Novessendes, on es mostra el treball de voluntariat comunitari que hem desenvolupat al llarg de l’any. Continuant en aquesta direcció, al Pla d’Actuació 2023 i 2024 hem inclòs una àrea específica de voluntariat (http://observatori.novessendes.org/voluntariat/) i hem publicat dos nous informes diagnòstics:

  • Diagnòstic Imaginem Betxí 2023: Reptes i oportunitats per a la joventut
  • Informe VISC (Voluntariat d’Intervenció Comunitària)

Com a entitat de voluntariat, hem integrat el concepte d’acció voluntària com a forma de ser ciutadanes i ciutadans actius en la comunitat mitjançant la nostra convocatòria d’ajudes Activem Betxí. A banda d’ajuda econòmica, hem comprovat que els processos comunitaris i participatius poden desplegar un enorme potencial quan els acompanyem de manera participativa mitjançant l’acció voluntària, amb ajuda tècnica i organitzativa. L’objectiu fonamental d’Activem Betxí és donar suport a persones i associacions amb ganes i idees per millorar Betxí. Algunes dades d’impacte que podem destacar des del 2014 fins al 2024 són:

  • 60 associacions i grups de voluntaris implicats
  • Uns 80 projectes amb suport
  • 000 € invertits de fons propis i de l’Ajuntament de Betxí en accions locals per a donar suport al voluntariat

 

Un exemple de voluntariat vinculat a l’agroecologia

Per a conéixer el que fem, és millor que vos presentem un exemple del voluntariat, com el vinculat a l’Horta del Rajolar: ja sabeu que podeu participar del canvi de model agrícola amb nosaltres accedint al programa de voluntariat en agroecologia de l’Horta del Rajolar. Des del 2014, moltes persones ens han ajudat a preservar la biodiversitat animal i vegetal, a recuperar llavors antigues, a educar en sostenibilitat ambiental i a promoure una alimentació saludable des del respecte de l’entorn natural. En definitiva, el voluntariat ha contribuït a la projecció de les comarques de Castelló cap a un futur sostenible davant la crisi social, econòmica i mediambiental global.

Les persones passen i deixen una petjada important en l’organització

En aquest sentit, vos deixem el testimoni en primera persona de Dorian, un dels voluntaris que vam entrevistar per a les nostres publicacions: «A banda de l’aprenentatge al camp, he trobat a l’Horta del Rajolar una xarxa d’iniciatives relacionades amb l’agroecologia que m’ha permés prendre consciència de tot el que s’està fent a la província de Castelló en aquest àmbit. Això m’ha fet conéixer persones amb les mateixes inquietuds que les meues, creant noves oportunitats de col·laboració amb gent de la província. De fet, la mateixa horta té la possibilitat d’intercanviar experiències i tècniques amb la resta d’agricultors que conformen l’anomenat Viver d’Agricultors, persones autònomes que treballen terres cedides a la Fundació Novessendes. Recomane a totes les persones que participen en l’Horta del Rajolar perquè és un lloc on predomina la tranquil·litat i on tot treball es torna gratificant. Només cal veure les tres paraules amb les quals definiria l’Horta del Rajolar: compartir, bon rotllo i diversitat!».

 

Queda molt per fer, però mirem cap al futur amb esperança

Som conscients que hi ha molt per fer, però hi ha moltes iniciatives com la nostra en marxa. Iniciatives que promouen un canvi de model sociocultural que implique canvis de model econòmic, de gestió i producció de recursos i aliments, noves maneres de viure i habitar en comunitat, nous models relacionals i de gestió de les cures i un llarg etcètera. Al nostre abast, en el territori castellonenc, hi ha persones i entitats que treballen des de fa anys per fer front a diverses problemàtiques. La seua presència és indicadora de la importància i necessitat del treball que va duent-se a terme, una tasca exercida des de la voluntat constant i inesgotable i la capacitat de mobilització que, afortunadament, fan que vagen aconseguint els seus objectius.

De cara al futur, el nou repte és aprofitar els nostres orígens vinculats al món empresarial per a dissenyar un programa de voluntariat corporatiu, establint aliances estratègiques per tal de canalitzar el seu compromís amb la comunitat.

De bestreta creiem que és possible el desenvolupament d’un futur possible més just, inclusiu, solidari i ètic, i, en definitiva, millor i més sensible per a la província de Castelló, ja que aquest nou horitzó és un somni col·lectiu real, un desig d’esperança per a un nodrit grup de persones que al llarg dels propers anys ja no deixarà de treballar per aconseguir fer-lo realitat.

 

Una crida a l’acció voluntària

Comboia’t per un món millor! Si tens disponibilitat de temps lliure i vols participar per millorar el teu entorn, Novessendes pot ser un bon lloc on fer-ho des d’una visió transformadora, però no som l’únic lloc. Al nostre Observatori Social Novessendes et posem a l’abast les ofertes de voluntariat i propostes interessant d’entitats on pots dedicar unes hores del teu temps a treballar per un món millor, de quilòmetre 0.

 

Revista número 503, pàgs. 32 a 35. Juny 2024.