Arriba setembre i amb ell un nou curs, amb nombroses lectures per davant. Però, quines són les novetats literàries?
A continuació, et mostrem algunes de les propostes literàries valencianes -i en valencià, és clar!- que hauries de tenir en compte si vols estar al dia de l’actualitat literària.
- L’ASSASSÍ QUE ESTIMAVA ELS LLIBRES, de Martí Domínguez (Editorial Proa)
Guillem Gual, un crític literari infl exible que s’ha guanyat fama i enemics a parts iguals, apareix assassinat. Al costat del cadàver, s’hi troba un petit llibre: L’assassinat com una de les belles arts, de Thomas de Quincey. Una coincidència o una pista que cal seguir? Quan apareix mort el filòsof J.F. Escrivà amb un llibre de Jean-Paul Sartre al costat, el desconcert dels inspectors valencians Tena i Espinosa no fa sinó augmentar. Arriba un reforç policial de Madrid, l’inspector Alcácer, es van fent entrevistes amb gent diversa del món literari i cultural i, en paral·lel, la novel·la va desplegant un retrat vivíssim i mordaç de sectors diversos de la ciutat de València, sobretot de l’àmbit benestant i amb pretensions de notorietat.
→Ací pots llegir el primer capítol
- QUADERN DE L’EUROPA TRISTA, de Jordi Sebastià (Bromera)
El paper de la Unió Europea ha estat qüestionat al llarg d’aquests últims anys. L’anomenada crisi dels refugiats i el Brexit són alguns dels temes que n’han sotraguejat la credibilitat. El Tractat de Roma pareix haver quedat obsolet i el fragmentarisme al vell continent és cada vegada més evident. Quin paper han d’exercir a partir d’ara les institucions europees? Com han d’actuar davant dels reptes que se’ls presenten?
- MILIONS D’AMPOLLES BUIDES, de Manuel de Pedrolo (Sembra Llibres)
Milions d’ampolles buides està ambientada a la Barcelona de 1968, en un moment convuls en què el moviment antifranquista ataca el règim en tots els fronts i aquest es defensa ampliant la repressió. En aquest context, uns quants militants d’una organització revolucionària decideixen orquestrar una atracament per comprar armes, una acció que els farà debatre sobre l’ús de la violència i que els portarà a una situació límit.
- ENTERREU-ME EN BATÍ I EN SABATILLES. BIOGRAFIA NOVEL·LADA DE JOAN VALLS I JORDÀ, d’Ester Vizcarra (Lletra impresa)
La narració acompanya el lector a través de les etapes de la vida de Joan Valls i Jordà, un dels poetes més significatius del segle xx, no només perquè va estar entre els pioners a publicar poesia en valencià, en plena postguerra, i per haver defensat sempre la unitat de la llengua, sinó per la qualitat, extensió i diversitat de la seua obra. A la reflexió introspectiva sobre la naturalesa humana se sumen cançons, poemes satírics, epitafis, teatre en vers…
- VINDRÀ LA MORT I TINDRÀ ELS TEUS ULLS, d’Urbà Lozano (Bromera)
Després de passar mitja vida a Sicília, arriba el moment de tornar al poble perquè la mare ha mort. Almenys torna acompanyat de Fiorella, la traductora italiana de la qual està absolutament penjat. La tornada a casa fa que els sentiments i els records brollen i comença a escriure les seves memòries. N’hi ha coses que ha amagat durant massa temps i és hora de contar-les.
- EL MÉS I EL MENYS, d’Erri De Luca i traducció d’Albert Pejó (Bromera)
En aquest recull de relats, Erri De Luca recorda, amb una concisió que deixa el lector sense alè, la seva joventut a Nàpols, el sabor dels menjars de la mare i la llibertat solitària a Ischia, on era possible oblidar els carrers estrets de la ciutat per veure el mar i el cel. Hi trobem els seus temes predilectes, com ara l’estudi de les Escriptures o la passió per la muntanya, sense que hi falten altres elements més personals, com el seu primer bes o una visita a la tomba del pare. L’obra, reconeguda amb el Premi del Llibre Europeu del 2016, és un cant a la terra i a les emocions, un compendi de l’univers més íntim de l’autor, de l’essència de la seva literatura i del seu estil inconfusible. Pensaments, records, moments que fan una vida, per relatar-nos tot el que per a De Luca ja està fet, el més, i el que encara queda per venir, el menys.
- OBRA POÈTICA I CORRESPONDÈNCIA AMB FERNANDO PESSOA, de Mário de Sá-Carneiro i traducció de Vicent Berenguer (Lletra Impresa)
Aquest llibre reuneix en un sol volum, la primera traducció al català de l’obra poètica de Mário de Sá-Carneiro, un dels autors portuguesos més influents del segle XX, a més d’una àmplia selecció de la correspondència amb el seu íntim amic i confident Fernando Pessoa, sens dubte el major exponent de la poesia portuguesa contemporània.
- DIÀSPORES. PARAULES I GEOGRAFIES D’EXILI, de Josep Ballester (Bromera)
Tot ésser humà és un exiliat en algun moment de la seua vida i aquest llibre –finalista del Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta– es converteix en una crida contra la desmemòria d’una societat amnèsica, un recorregut a través dels creadors perseguits, dels refugiats, dels exiliats passats i presents. La inactivitat política front la crisi dels refugiats siris provoca la crispació d’aquells ciutadans que volen acollir, persones que es senten apàtrides dins d’un país que els sembla estranger. Una vegada més, la humanitat es troba cega davant un nou drama humà.
- ÉS COMPLICAT, de Pasqual Alapont (Bromera)
David només té set anys, però la vida li ha mostrat ja el seu costat més fosc. La seua veu, curiosa i espavilada, ens condueix pel relat del seu dia a dia, a l’escola i a casa… Va d’aquí cap a allà, viu amb diversos oncles i les seues famílies. Fins i tot se’n podria anar a viure amb un altre parent, al Canadà. La tendresa amb què David exposa la seua realitat embolcalla el lector i el du cap al descobriment d’una veritat difícil d’empassar. Encara que intenta assumir-la amb un esperit i una voluntat impropis de la seva edat, oblidar és complicat.
- EL LLARG VIATGE DE NANUQ, Toni Cabo (Bromera)
Després d’esperar durant dies que torne sa mare, Nanuq se’n va de viatge amb una maleta on du la cosa que més s’estima. Però al cap de poc de començar el camí, la perd. Com podrà recuperar l’equipatge ell sol? Mentre la busca, no sols descobrirà l’autèntica naturalesa del món que l’envolta, sinó un missatge valuós i inoblidable.