La revista degana en valencià

Número 494 – Revista Saó

 

Nou número de la revista Saó de setembre, que inclou una entrevista Ximo Puig, que ha estat huit anys com a Molt Honorable President de la Generalitat i que ara ocupa un escó a l’oposició. Puig parla amb Vicent Boscà sobre els seus anys al govern, els resultats de les eleccions del 28M i el 23J i quines són les seues perspectives de futur, entre altres.

El Quadern 494 està dedicat a «La identitat valenciana en la cruïlla d’un món globalitzat» i ha sigut coordinat per Jordi Sebastià. El primer article el signa Gil-Manuel Hernàndez i Martí: «Col·lapse i globulització». L’autor, entre altres coses, analitza el canvi de les societats modernes i del País Valencià i desenvolupa la idea del col·lapse ecosocial. Júlia Company i Rafael Climent escriuen sobre «Estratègies per l’economia valenciana en un context global i canviant» i fan una primera declaració contundent a l’inici de l’article: «La lluita contra el canvi climàtic i contra la crisi social ha de marcar l’economia del segle XXI. El País Valencià ha d’adaptar la seua xarxa productiva als grans reptes mundials, amb innovació, sostenibilitat i compromís social». El tercer article és de Francis López i reflexiona sobre la cultura valenciana en un món global, establint una línia clara de foment del valencià com l’única manera de mantindre la identitat cultural valenciana. El quart article és d’Enric Navarro i Valls, que analitza el sector primari valencià i la globalització; hi afirma que és fonamental, i més encara després de la pandèmia, que la societat valenciana considere la importància de mantindre un sistema d’abastiment alimentari viu i divers. Al Quadern tenen també una entrevista a Joan Francesc Mira, a qui sempre val la pena llegir. I és que Mira, als quasi huitanta-quatre anys, continua amb la seua capacitat d’anàlisi. Són molts anys d’estudis, de formació, de pensament i ell coneix el país i les persones que l’habitem.

La revista de setembre compta, a més a més, amb les seccions habituals dels nostres col·laboradors: En Punta, El mes en 10 tuits, Plaça de l’Església (Vicent Cardona), Teologia i Societat (Josep M. Bausset), A peu de pàgina (Vicent Josep Escartí), País Literari (Rafael Roca), Ciència (Jordi Solbes i Manel Traver), Natura Culta i Sagrada (Daniel Climent i Carles Martín) i Economia (Josep Banyuls).
A les seccions de Societat, Art i Cultura i Llibres, trobaran articles signats per Josep Manuel San Abdón, Teresa Ciges, Xavier Serra, Óscar Pérez Silvestre, Manuel Civera, Vicent Tronchoni, Gonçal López-Pampló, Alfred Ramos, Alaitz Zalbidea i Ricard Chulià.