La revista degana en valencià

Número 501 – Revista Saó

Nou número de la revista Saó del mes d’abril, que inclou una entrevista de Vicent Boscà al científic Avel·lí Corma, que des de 1990 desenvolupa la seua tasca a l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), un centre d’investigació mixt creat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Paga la pena llegir-la, perquè Corma, en paraules de Boscà, “és una persona molt propera i que t’explica les coses que fa, que ha fet, amb un llenguatge comprensible”.

Coincidint amb l’eixida de l’edició especial que commemorava el número 500 de la nostra revista, va faltar Emili Marín, director de Saó des del desembre de 1987 fins al desembre de 1994, i més tard tornà a la direcció des del novembre de 1998 fins al desembre de 2009. Gràcies al seu treball i al de les persones que integraven el Consell de Redacció, Saó continua viva i dient la seua.

En aquest número 501, el Quadern està dedicat als 100 anys de Vicent Ventura i ha sigut coordinat per Francesc Pérez Moragón, qui fou encarregat -entre altres- pel mateix Ventura per ajudar la seua neboda i hereva Anna Aguilar Ventura en la gestió de la seua biblioteca i arxiu quan ell morira. El nostre desig, com explica Pérez Moragón, és “que aquest Quadern en memòria de Vicent Ventura, amic d’Emili Marín des dels temps del Col·legi de Sant Tomàs de Villanueva, quan Josep Espasa n’era director, siga també un dels primers homenatges al col·legial desaparegut”.

El Quadern inclou cinc articles, a més d’una entrevista de Samuel Bosc a Francesc Pérez Moragón. Vicent Pitarch ha fet un resum biogràfic i ha recordat la tasca política i civil del nostre homenatjat. Josep Maria Soriano Bessó i Albert Sánchez-Pantoja s’han ocupat del Ventura periodista. Eugènia Iborra Posadas, fillola seua i filla de Josep i Joana, hi aporta records seus infantils sobre el padrí. També hi ha records en el text de Josep-Miquel Bausset, fill d’un altre gran amic de Ventura.

La revista d’abril compta també amb les seccions dels col·laboradors habituals: En Punta, El mes en 10 tuits, l’humor gràfic de Juli Sanchis ‘Harca’, Plaça de l’Església (Vicent Cardona), Teologia i Societat (Josep M. Bausset), A peu de pàgina (Vicent Josep Escartí), País Literari (Rafael Roca), Ciència (Jordi Solbes i Manel Traver), Natura Culta i Sagrada (Daniel Climent i Carles Martín), Enric Arenós “Quique” i Economia i Societat (Juan R. Gallego).

A les seccions de Societat, Art i Cultura i Llibres, es poden trobar articles signats per Teresa Ciges, Xavier Serra, Beatriu Cardona, Vicent Pallarés, Òscar Pérez Silvestre, Josep Manuel San Abdon, Gonçal López-Pampló, Vicent Tronchoni, Alfred Ramos, Vicent Garcia Devis, Manel Joan i Arinyó i Adrià Martí-Badia.