La revista degana en valencià

L’Odissea contada i cantada en valencià

A vegades la vida et dóna sorpreses. Coneixes una persona, et retrobes amb un vell amic, o descobreixes una nova cançó. I sembla una ximpleria, però les cançons esdevenen la banda sonora de moments inoblidables, transmeten idees, sentiments, sensacions, històries. En part ací resideix el poder de la música.

Recentment he tingut el plaer de trobar-me amb una nova sorpresa que va arribar a mi a través d’un whatsapp un diumenge a la nit. Al principi em va semblar una proposta musical més. Però quan vaig reproduir a Spotify les cançons, una a una, em van semblar una delícia. I vaig voler escoltar més, i més.

Parle del nou llibre-disc d’Elies Monxolí. Una proposta que ens conta i ens canta l’Odissea d’Homer en forma de conte musical, literari i plàstic. Un delit per als sentits que et fa reviure el poema èpic d’una manera que no deixa indiferent a ningú. La dolça veu d’Elies, l’orquestració i la veu narradora d’Amàlia Garrigós fan d’aquest viatge a Itaca una proposta musical que tots hauríem de gaudir. Proposta que va acompanyada per uns collages excepcionals de Pere Salinas. I tot forma un conjunt que transmet estima, molta estima. I això és fonamental en els temps que corren.

El projecte representa una novetat, ja que és probablement la primera i única producció musical amb narració i cançons del viatge d’Ulisses complet, no només en la nostra llengua. A més, per a l’elaboració de les lletres s’han utilitzat traduccions en diferents llengües, sobretot la de Joan Alberich i Mariné i la de Joan Francesc Mira.

Molt encertadament, Laura Borràs afirma al pròleg que aquest llibre-CD és un parchwork cultural. M’agrada, m’agrada molt aquesta definició per aquest projecte polifacètic on es ret homenatge a grans poetes de la Mediterrània com ara Dante, Ausiàs March, Kavafis o Salvador Espriu.

El proper dijous 30 de novembre tindrem la sort de poder gaudir-lo al Palau de la Música de València. I aquest primer concert a la ciutat del Túria comptarà amb la col·laboració de Joan Francesc Mira. Jo no em perdria aquest espectacle que ens retroba amb els clàssics, i ho fa en valencià.

 

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top