La revista degana en valencià

Organitzacions de tot l’Estat es mobilitzen unides en defensa del ferrocarril Públic, Social i Sostenible

24/11/2022

Desenes d’entitats, organitzen la Setmana de Lluita pel Tren, amb nombrosos actes i mobilitzacions previstos.

En un context de profunda crisi energètica i climàtica, la Setmana de Lluita pel Tren reclama al Govern que pose en marxa polítiques més ambicioses de foment del transport ferroviari de passatgers i mercaderies.

Les organitzacions ecologistes, socials, polítiques i sindicals participants recorden la necessitat d’apostar pel tren, el mitjà de transport adequat per a connectar els territoris i reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle del nostre sistema de mobilitat.

Sota el lema “Per un tren que vertebre el territori i refrede el planeta”, la Coordinadora Estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible, i la Plataforma del País Valencià, juntament amb Aliança pel Clima, convoquen per segon any consecutiu la Setmana de Lluita pel Tren. En el marc d’aquesta iniciativa, que tindrà lloc del 21 al 27 de novembre de 2022, s’organitzaran més de 30 actes de mobilització social, amb la participació de més de 80 organitzacions.

Mitjançant la Setmana de Lluita pel Tren, les organitzacions participants volen denunciar que les polítiques del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) resulten insuficients per a aconseguir la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que necessitem en l’actual context de crisi energètica i climàtica.

Concentracions, tallers, xarrades i manifestacions seran algunes de les activitats previstes en les desenes de municipis implicats en aquesta segona Setmana de Lluita pel Tren, nascuda l’any passat coincidint amb l’Any Europeu del Ferrocarril. Amb una imatge i missatges comuns, les diferents plataformes locals i regionals, formades per entitats de molt divers tipus, la ciutadania reclamarà serveis ferroviaris prioritaris de trens de rodalia i de trens regionals assequibles per a la gran majoria de la població.

Des de la Plataforma del PVpel Tren Públic, Social i Sostenible, que vertebre el territori i refrede el planeta “Els serveis convencionals, utilitzats pel 96% de les persones usuàriesdel ferrocarril, que pateixen des de fa anys una dramàtica retallada de freqüències, trajectes, i qualitat, més si cap a València, on s’han suprimit en els últims 5 anys 20.500 trens, sense tindre en compte la pandèmia, que ha deixat la Mitjana distància amb un servei reduït i insuficient”.

D’altra banda, des dels Moviments Socials denuncien que, “els nuclis de població més xicotets han vist com els trens han deixat de parar en les seues estacions, obligant els seus habitants a fer servir el vehicle privat per a desplaçar-se, fins i tot el tancament total de línies, com el d’Utiel a Aranjuez, o els anunciats tancaments temporals de les línies de Xàtiva a Alcoi i Sagunt a Terol”.

Tenint en compte que el transport és el responsable de quasi el 30% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a Espanya, la Setmana de Lluita pel Tren també presta una especial atenció a l’emergència climàtica. El ferrocarril elèctric, convencional, és el mitjà de transport ideal per a reduir les emissions i mitigar el canvi climàtic. Per a les organitzacions convocants, resulta incomprensible que el Govern no actue de manera urgent per a promoure el transport ferroviari, tant de mercaderies com de passatgers, per a complir els compromisos assumits de reducció d’emissions.

La Setmana de Lluita pel Tren s’emmarca en la campanya Tren i Clima. Una iniciativa orientada a crear un espai de confluència entre col·lectius de divers tipus en favor d’una major vertebració del territori i reducció d’emissions mitjançant la promoció del ferrocarril convencional.

Ja siga a Granada, Plasència, la Corunya o València, organitzacions diverses ens unim en la Setmana de Lluita pel Tren per a reclamar el ferrocarril públic i sostenible com mitja clau per al transport de persones i mercaderies. El tren ha de ser el nostre millor aliat en la construcció d’un nou model de mobilitat i de desenvolupament territorial.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top