La revista degana en valencià

Paco Bascuñán, Actiu i el Centre del Carme Cultura Contemporània, Premis Honorífics ADCV 2022

25/03/2022

Aquests guardons honorífics són resultat d’un procés de nominació i votació oberta a la participació de totes les entitats i professionals que formen part de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

La VI edició dels Premis ADCV ha batut rècord de candidatures, amb 555 treballs registrats, realitzats en els tres últims anys, que estan sent analitzats pels jurats.

Les i els professionals, estudis i empreses integrants de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) han decidit atorgar els Premis Honorífics ADCV 2022 al dissenyador Paco Bascuñán Rams -a títol pòstum-, en la categoria de ‘Trajectòria Professional’, al Centre del Carme Cultura Contemporània, en la d”Entitats’, i a l’empresa de mobiliari Actiu, en ‘Innovació’.
Aquests guardons reconeixen el paper de Paco Bascuñán com a pioner i referent del disseny valencià, així com la seua metodologia i estil propis, que uneixen art i disseny en unes propostes úniques; la labor i compromís del Centre del Carme en la promoció i difusió de la cultura, l’art i el disseny, en els seus múltiples àmbits i propostes, amb un enfocament accessible i inclusiu, per a acostar-los a tots els públics, i l’esforç i aportació d’Actiu per a innovar en disseny i sostenibilitat, amb processos, projectes i productes que busquen fer millor la vida de les persones i cuidar del seu entorn.
Entre les novetats de la VI edició dels Premis ADCV s’ha inclòs l’obertura de la presentació de candidatures als guardons honorífics a tota la base de professionals i empreses associades a l’organització. Una vegada configurada la llista inicial, es va sotmetre a un procés de votació democràtica, del qual han resultat els i les premiades.
Els Premis Honorífics ADCV 2022 s’entregaran a la fi de maig, al costat dels treballs guanyadors en les 38 categories dels Premis ADCV. S’han presentat, en total, 555 candidatures, que estan sent valorades pels respectius jurats.
Paco Bascuñán, referent del disseny i l’art
Paco Bascuñán Rams (València, 1954-2009) és reconegut com un dels grans referents del món del disseny i de l’art valencians. Fundador de l’emblemàtic grup La Nave, en 1983, i de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), en 1985, va desenvolupar una metodologia única, que li va portar a ser inclòs entre els artistes de les avantguardes. Compromés amb diverses causes socials, va estar, també, vinculat durant molts anys a la docència i és autor de nombroses publicacions.
Entre els seus mèrits més destacables, estan haver sigut el primer dissenyador que va ingressar en la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, en 2008. Va rebre la Medalla de Belles Arts de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de València, juntament amb el grup La Nave, i el Premi Gràffica. El seu fons documental es conserva en l’Arxiu Valencià del Disseny.

Centre del Carme: un centre dedicat a la cultura.
El Centre del Carme va iniciar la seua etapa com a centre de cultura contemporània en 2017, “amb l’objectiu d’acollir un ampli ventall de llenguatges i pràctiques artístiques representatives de la cultura actual, des d’arts visuals a arts escèniques experimentals, performance, cinema, música, art sonor, disseny, edició, llibres… A més, integra altres branques del pensament, com la sociologia, arquitectura, economia, dret, urbanisme o medicina”. El centre, dirigit per José Luis Pérez Pont, depén de la Generalitat Valenciana, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
Un dels seus objectius és acostar la cultura a tots els públics. En aquesta línia, ofereix una completa i diversa programació educativa, amb tallers, jornades i altres experiències artístiques, a més d’obrir les portes a esdeveniments organitzats per altres institucions i entitats.

Actiu: referent en innovació i sostenibilitat.
En les seues més de 55 anys de trajectòria, Actiu destaca pel seu treball en innovació, internacionalització i disseny sostenible d’estratègies empresarials i productes. Ha rebut múltiples reconeixements, entre ells, el Premi Nacional de Disseny i el Premi al Millor Empresari Europeu de l’Any -per al seu fundador, Vicent Berbegal-, tots dos en 2017. A més, va ser una de les primeres empreses a Espanya a obtenir la certificació LEED Platí, la més alta autenticació en eficiència energètica i sota impacte mediambiental que concedeix el Green Building Council, associació independent que impulsa la implementació de pràctiques d’excel·lència en el disseny i la construcció sostenible.
La signatura integra en tots els seus processos i productes, criteris de sostenibilitat -prevalent, entre altres estratègies, les orientades a la reducció de la petjada de carboni i la millora de l’eficiència energètica i hídrica, així com l’ús de materials reciclables i reciclats, com els plàstics marins-; de benestar i salut per a les persones -integrant comoditat i ergonomia-, i impacte social -amb compromisos amb diverses causes i col·lectius-.

Premis ADCV 2022
La VI edició dels Premis ADCV té com a objectiu “premiar l’excel·lència del disseny i reconéixer l’impacte positiu econòmic, social, ambiental i cultural que aporta la seua integració en empreses, institucions i projectes”. Els guardons se centren en els camps de disseny gràfic i digital, de producte i d’espais, amb 38 categories. A més, enguany es premiaran, per primera vegada, els treballs amb major impacte positiu, social i mediambiental.
En l’edició de 2022 s’ha aconseguit rècord en candidatures, amb 555 treballs inscrits -un 25% més que en 2009-, produïts o difosos per estudis, professionals, estudiants o equips de disseny d’empreses de la Comunitat Valenciana entre l’1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2021.
En aquests moments, s’estan desenvolupant les deliberacions del jurat, que treballa en dos grups: un centrat en les categories de ‘Disseny Gràfic i Digital’ i un altre en ‘Disseny de Producte i d’Espais’. El primer està integrat per Josep María Mir, director creatiu de Summa; Ena Cardenal de La Nuez, dissenyadora gràfica i directora d’art, i Jessica Travieso, cap de continguts i cofundadora de Awwwards. El segon, està format per Javier Abio, cofundador i editor de Neo2 Magazine; Maria Ruiz, de l’estudi d’interiorisme, dissenye industrial i arquitectura Lagranja Design, i Brigitte Sauvage, dissenyadora industrial i d’interiors.
Els Premis ADCV 2022 compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, Diputació de València, Ajuntament de València, World Design Capital València 2022 i el centre d’innovació Las Naves. A més, col·laboren en aquesta edició la Red Española de Asociaciones de Diseño (READ); l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD); el Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV); la Associació de Professionals de la Il.lustració Valenciana (APIV); el Col·legi Oficial de Publicitaris i Relacions Públiques de la Comunitat Valenciana; la Associació de Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD); la Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, La Exprimidora; DXI Magazine, i DissenyCV.
Tota la informació sobre la convocatòria dels Premis ADCV 2022 es recull en la nova pàgina web oficial, www.premiosadcv.com, plataforma que ha sigut dissenyada per l’estudi Yinsen, integrat per les creatives Lorena Sayavera i María Pradera, pertanyent a la ADCV.
L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) va ser fundada en 1985 i supera els 200 professionals i estudis de disseny associats, així com una vintena d’empreses vinculades al sector. L’organització dóna suport als seus membres en diferents àmbits, treballa per la defensa del sector i desenvolupa projectes pioners que promouen l’ús del disseny com a impulsor de la innovació i la cultura. A més, és interlocutora i portaveu oficial del col·lectiu professional en processos de diàleg i projectes amb l’ administració pública, institucions i altres organitzacions i empreses en la Comunitat Valenciana.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top