La revista degana en valencià

El País Valencià vist pels ulls de Jean Dieuzaide

L’1 de juny de 1990 la Sala Parpalló de València va acollir una exposició de fotografies que Jean Dieuzaide havia realitzat al llarg de la Península Ibèrica. 27 anys més tard, i també en el mes de juny, l’obra del fotògraf francès torna a la capital del Túria de la mà del Museu Valencià d’Etnologia amb «El país que va fascinar Jean Dieuzaide».

L’exposició, que es diferencia de la de la Sala Parpalló per ser de caràcter etnològic, presenta el recorregut que el fotògraf va realitzar pel País Valencià en els anys 50 del segle passat. A través de les 115 imatges, càmeres i llibres que es mostren, ens ofereix una bona partde les diferents activitats o formes de vida que hi havia a la societat valenciana entre1951 i 1971: activitats agrícoles i ramaderes, la pesca, el transport, les diferents condicions de vida i els costum o festes populars. I ho fa desplaçant-se per ciutats com València, Alacantt, Elx, Gandia, Oliva o Peníscola, entre d’altres.

L’exposició ha estat comissariada per Mateo Gamón i Manuel Cerdà García. El primer explica que Dieuzaide va dedicar tota la seua vida al treball. «No sols era un fotògraf naturalista: era un fotògraf humanista. I era un militant de la fotografia». Per la seua banda, Manuel Cerdà afirma que aquesta exposició vservirà a la gent major per recordar el passat i a les noves generacions per conèixer com era la nostra societat». I és que per a comprendre el present i contribuir a la construcció del nostre futur cal reflexionar i entendre el nostre passat recent.

Aquesta exposició, que es complementa amb un fantàstic catàleg, mostra les imatges de la societat valenciana sense estereotips, sense tòpics ni mirades nostàlgiques. Ho fa amb una mirada honesta, mostrant una societat que està en plena transició. A més, per primera vegada en molts anys, es mostren les fotografies originals, gràcies al treball de tot l’equip del Museu i de la col·laboració de l’Ajuntament de Tolosa de Llenguadoc.