La revista degana en valencià

Panorama literari a les comarques de Castelló

Queden lluny els anys en què un article de Manel Garcia Grau al diari Avui i un altre de Pilar Alfonso al setmanari El Temps parlaven de les comarques de Castelló com d’un desert literari. Actualment, el panorama és ben diferent i en aquest article volem fer un repàs del que ha estat l’any 2018 i presentar algunes de les novetats que s’anuncien per al 2019.

Pel que fa a la narrativa, l’any 2017 acabava amb la publicació de Les llàgrimes d’Orfeu (Ed. 3 i 4) de Vicent Pallarés, premi Octubre 2017, novel·la en què es reinterpreta la història oficial del guitarrista Francesc Tàrrega. Vicent Usó guanyava el premi Enric Valor amb una excel·lent novel·la, El paradís a les fosques (Bromera), una crida a reflexionar sobre l’èxit i el que cal pagar per aconseguir-lo. Rosa Miró guanyava el premi Josep Pasqual Tirado amb el llibre Som d’amor (Ed. Unaria), setze relats al voltant d’aquest sentiment, i està a punt de publicar Filferrada, la platja de les cigonyes negres (Onada), premi Vila d’Almassora, una novel·la que tracta el tema de l’exili. Entre les novetats que s’anuncien per a les properes setmanes tenim Circ de puces (Ed. Viena) de Josep Igual, premi Vila de Benissa, un conjunt de relats que mostren les paradoxes del nostre temps. Anna Moner publicarà La mirada de vidre (Bromera), premi Ciutat d’Alzira, una història en què s’entremesclen l’ocultisme i les investigacions científiques. Josep Usó ha publicat Judith Sorribes (Tabarca), novel·la juvenil en què l’autor pretén posar en evidència alguns dels problemes de la nostra societat.

En el camp de la poesia, Artur Àlvarez ha publicat Caragola (Ajuntament de Castelló), premi Miquel Peris i Segarra 2017, un llibre de poemes d’amor i de mar. Manel Pitarch va guanyar el premi Ibn Hazm-Ciutat de Xàtiva amb Poemari per a ociosos (Bromera), on ha volgut que l’ombra de Joan Fuster recorreguera de dalt a baix tot el volum. Pròximament es publicarà Anys llum (Onada) de Josep Porcar, premi Jaume Bru Vidal de Sagunt 2018, llibre que naix d’una profunda commoció, precursora d’un procés de mudança personal.

En l’apartat de no-ficció podem parlar de La nova cançó. Estudis de literatura i música (Publicacions de l’Abadia de Montserrat) de Lluís Meseguer, un llibre que conté una gran recopilació documental, de citacions, notícies, dades, referències i noms propis del que ha estat aquest fenomen musical. Nel·lo Navarro ha publicat el diari d’un milicià del anys de la Guerra Civil, Josep Lalueza Lacambra. Un milicià de la cultura de la 57 BM a la serra d’Espadà (Trencatimons Editor). Amalia Roig Blasco va ser premiada amb el Premi de Literatura Memorialística «Ciutat de Benicarló» amb Alfred Giner Sorolla. La passió i la ciència (Onada), i Joan Garí ha publicat El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera (Onada), llibre premiat amb el prestigiós premi internacional Gourmand Award. Dels dos hem parlat àmpliament en números anteriors de Saó. I qui signa aquest article ha publicat Els dies gloriosos (Onada), un recull de reflexions al voltant del cine, la literatura, la música i altres temes.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top