La revista degana en valencià

Els partits polítics fan servir el valencià a Twitter?

Al País Valencià, quan parlem de defensa de la llengua, pensem en els partits d’esquerra, fet que a Catalunya no passa, per exemple. La –per desgràcia– famosa Batalla de València va fer molt de mal polaritzant la societat valenciana i relegant la seua pròpia llengua a un reducte folklòric i d’alguns partits d’esquerra. Hui en dia –quan se suposa que aquesta etapa va quedar enrere i la llengua va ocupant el lloc que es mereix, dignificant-se a les institucions–, la concepció que és l’esquerra qui defensa la llengua continua viva. Però, és una concepció realista?

Com que no s’entén l’actualitat sense les xarxes socials, hem decidit analitzar l’ús dels perfils oficials dels cinc partits polítics amb representació parlamentària a les Corts Valencianes. S’han seleccionat els tuits emesos al gener, maig i desembre de 2017 per observar l’evolució al llarg de l’any. 3.509 tuits que ens ofereixen una panoràmica de la importància que dóna cada partit a la nostra llengua. Si es veuen les xifres totals, són bastant lamentables: el 72 % del total de tuits emesos són en castellà, enfront del 28 % que són en valencià.

«El valencià no interessa a la dreta valenciana»

Si es fa distinció entre els partits d’esquerres i dretes, observem que les esquerres emeten el 51 % dels tuits en valencià, enfront de la dreta que n’emet el 99 % en castellà; tan sols un 1 % en la nostra llengua. De fet, tant el PP com Ciudadanos només han publicat 1 tuit en valencià cadascú d’un total de 1.171. Tota una declaració d’intencions que ens permet afirmar que el valencià no interessa a la dreta valenciana.

No obstant això, en les esquerres valencianes tampoc tot és pa i mel. Si s’aconsegueix la mitjana del 51 % de tuits en la nostra llengua és gràcies a un partit polític: Compromís. De fet, la coalició valencianista és l’únic partit que ha escrit més de la meitat dels tuits en valencià, amb una mitjana del 86 % enfront del 14 % en castellà.

El PSPV i Podem porten una línia més o menys similar: més tuits en castellà que en valencià, però fent que aproximadament el 35 % dels seus tuits siguen en la nostra llengua. Cal destacar que és Podem qui emet més tuits en valencià (36 % de mitjana), seguit del PSPV (31 % de mitjana). De fet, al desembre va arribar quasi a la paritat amb un 46 % dels tuits en la nostra llengua.

«Si no fóra per Compromís, les esquerres suspendrien en l’ús del valencià a Twitter»

¿Haurien els partits polítics que formen part del Govern del Botànic –que fa gala d’una defensa ferma del valencià– de potenciar més la llengua a les xarxes socials? Sense cap mena de dubte. Perquè, com ja s’ha esmentat, si no fóra per Compromís, les esquerres suspendrien en l’ús del valencià a Twitter.

Però també hauria de fer-ho la dreta valenciana, que sense cap lògica –ja que té molts votants valencianoparlants– renuncia a la llengua com a eina de comunicació. Això donaria per a un parell d’articles més. De moment, esperem que arribe una dreta que defense les senyes d’identitat valencianes, que se senta orgullosa de la seua llengua i que la faça servir amb normalitat.