La revista degana en valencià

Els carrers del Carme s’engalanen amb el Patrimoni Cultural Immaterial valencià

Eren les cinc de la vesprada quan els membres de la Nova Muixeranga d’Algemesí començaven a arribar a la Plaça del Carme. Allà començava a arribar gent, però en la que més tard es convertiria en el centre neuràlgic del Patrimoni Cultural Immaterial valencià tan sols hi havia una trentena de persones. La festa començava tot just un carrer paral·lel, sota les Torres de Serrans, on ressonaven els tambors de l’Alcora i d’Alzira amb gran ímpetu i aclamats per nombroses persones.

Les tamborades van continuar caminant cap al carrer Roters, on els gegants i la Moma del Corpus van sortir al seu encontre. La Moma i els momos van començar a ballar fins arribar a una plaça del Carme plena de gent, com feia temps que no es veia. Mòbil en mà, pràcticament tots els assistents volien capturar el moment de la trobada entre la Moma i la Muixeranga, carregat d’un gran simbolisme. I així va ser. La Nova Muixeranga va començar amb la «Sénia Doble» que va deixar bocabadat el públic, i aquest va respondre amb una gran ovació.

Després de la Nova Muixeranga d’Algemesí va ser el torn dels Tornejants, que van demostrar la seua destresa per jugar amb la gravetat. En acabar les danses, tota la desfilada de patrimoni cultural que havia passejat pels carrers de Ciutat Vella va entrar al claustre del Centre del Carme, on la Muixeranga va sorprendre al públic amb una «Tomasina» al costat de l’Arbre de les Llengües. I, per acabar amb la celebració cultural, a la Sala Refectori es va oferir una representació dels meravellosos cants del Misteri d’Elx.

Sense cap dubte, es va tractar d’una desfilada històrica, en la qual el patrimoni valencià es donava la mà, s’entrellaçava i mostrava la diversitat cultural del nostre poble. Un poble que gaudeix d’un ric patrimoni festiu i que sembla que comença a adonar-se que és un tresor i que cal posar-lo en valor.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top