La revista degana en valencià

Pau Sancho, Trobadorets: “Els cabets no han de parar mai de tenir projectes, encara no hem acabat un i ja estem cavil·lant un altre”

01/06/2022

El grup de música familiar gravarà en viu els propers 11 i 12 de juny a l’Auditori de Castelló i actuaran al festival Musica’l Parc el 5 de juny

Paco, com ens fas xalar (Bureo Músiques, 2020), A Xalar! (Bureo Músiques, 2018) i Una cançoneta i mo’n anem (Bureo Músiques, 2014). Aquests són títols de discos que han acompanyat la infantesa de molts xiquets i xiquetes valencianes. Tots pertanyen a Trobadorets, un grup de música que forma part d’aquest xicotet món de la música infantil. “S’està programant més música familiar que mai, fins i tot festivals enfocats a un públic adult”, informa Pau Sancho, cantant del grup, qui afegeix que també “s’estan començant a programar espais familiars”. Amb més de 10 anys de trajectòria, Trobadorets ha estat arreu de la geografia valenciana i catalana, amb més de 500 concerts sobre l’esquena.

I ara el grup s’aventura en la gravació d’un nou disc en directe els propers 11 i 12 de juny a les 12:00 H a l’Auditori de Castelló. L’entrada és lliure, tot i que cal reservar invitació al seu web: “El disc porta per títol Tira-li!. És una expressió que utilitzem molt en directe”, avança a Saó el cantant mentre matisa que tenen molts projectes en ment, a banda dels concerts de carrer: “el proper concert serà el diumenge a les 17:00 H en el Musica’l Parc, en Rafalafena, a Castelló de la Plana”.

Quin és el concepte del nou disc?

Serà un disc en directe en el que farem un repàs als principals temes dels dos últims discs gravats a l’estudi, que són A Xalar i Paco com ens fas Xalar, però el nou disc també tindrà alguna cançó nova.

Fins a quin punt que la música familiar en valencià siga un xicotet nínxol vos beneficia?

Crec que cada dia la música familiar, en valencià o en qualsevol llengua, és menys un nínxol. Ara per ara s’està programant més música familiar que mai, fins i tot en festivals enfocats a un públic adult i també s’estan començant a programar espais familiars propis. Si comparem l’oferta, pel que fa a nombre de grups que hi ha ara i que hi havia a 2010, aquest ha augmentat exponencialment. A més a més, i el que per nosaltres és més important, és una oferta molt variada i de molta qualitat.

Gravació en directe a l’Auditori de Castelló els propers 11 i 12 de juny, com se vos va ocórrer la idea?

Feia temps que ens rondava pel cap gravar un disc en directe. Les famílies que venen habitualment als nostres concerts sempre ens comenten que el disc on més interactuen les xiquetes i xiquets és Una cançoneta i mo’n anem, ja que les criatures responen a les coses que anem explicant o preguntant. També vam detectar la manca de no tenir un concert sencer gravat en vídeo de qualitat i publicat a les xarxes. Cada dia és més alt el consum de continguts culturals per les xarxes i és important tenir una bona presència en elles.

Quina valoració et mereix la trajectòria de Trobadorets?

Quan Gerard i jo vam començar aquest projecte mà a mà, mai en la vida pensàrem que arribaríem on estem ara. I no parle de nombre de concerts, parle de la qualitat musical de la nostra proposta. A dalt de l’escenari de l’Auditori de Castelló serem nou persones, de les quals 5 són mestres de conservatori. I Gerard i jo no en som cap d’ells.

Projectes actuals en ment?

Els cabets no han de parar mai de tenir projectes, encara no hem acabat un i ja estem cavil·lant un altre. Sense anar més lluny, encara no hem enregistrat aquest disc en directe i ja tenim clar que al 23 passarem per l’estudi de gravació per fer un disc amb cançons noves.