La revista degana en valencià

Peníscola es retroba amb Berlanga

27/01/2022

Peu de foto: Festival de Peníscola de 1998. J. M. San Abdón

La figura de Luis García Berlanga ha estat sempre molt vinculada a Peníscola, des que l’any 1956 la va convertir en l’escenari on va rodar Calabuch. Aquesta pel·lícula va servir per posar en el mapa la històrica ciutat del Baix Maestrat. Berlanga va acabar la seua carrera cinematogràfica l’any 1999 amb París-Tombuctú, rodada en la major part també a Peníscola. Així mateix, el director valencià va donar suport des del primer moment al desaparegut Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Peníscola, que es va inaugurar l’any 1989 amb un homenatge a la seua figura.

És per això que enguany que es celebra el centenari del seu naixement, diverses institucions han fet que a Peníscola l’octubre es convertisca en un mes totalment berlanguià. Començarem per l’ajuntament: del 8 al 12 d’octubre li han preparat un homenatge amb més de vint activitats, que han batejat amb el nom de «Un puente hacia Berlanga». Els actes començaran amb la inauguració de l’exposició «Treinta años de Berlanga-Azcona, una confluencia de genios» a la Casa de l’Aigua. Entre els diversos actes que s’hi realitzaran hi ha una activitat, «Experiencia de cine», que es desenvoluparà en diversos escenaris i els participants podran experimentar com és viure un rodatge en primera persona. Hi haurà diverses tertúlies com «Conociendo a Berlanga» amb Alberto Cabezón i Josi Ganzenmüller, «Berlanga próximamente» amb Chechu García Berlanga i Rafael Maluenda, «El paso de Berlanga por Peníscola» amb Joan Baptista Simó i Josi Ganzenmüller i «La mujer en el universo berlanguiano» amb Guillermina Royo-Villanova i Manuel Hidalgo. Hi haurà també la presentació de diversos llibres com Berlanga. Vida y cine de un creador irreverente de Miguel Ángel Villena, Conversaciones con Berlanga de Joan Baptista Simó, El último austrohúngaro. Conversaciones con Berlanga de Manuel Hidalgo i Tamaño natural: el erotismo berlanguiano de Guillermina Royo-Villanova. Així mateix, s’estrenarà el documental rodat per Rafael Maluenda amb extres de les pel·lícules gravades a Peníscola. Es completaran els actes amb diversos tallers adreçats als alumnes dels diversos centres educatius.

La Diputació de Castelló, per la seua banda, durant tres caps de setmana consecutius del mes d’octubre també realitza el seu particular homenatge a Berlanga. L’escenari serà el saló gòtic del castell. Hi haurà dues conferències, la primera a càrrec d’Esteve Rimbau, director de la Filmoteca de Catalunya, i la segona a càrrec de Justo Serna, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València. En finalitzar la primera conferència es projectarà Calabuch, i a la fi de la segona serà el moment de París-Tomboctú. El darrer cap de setmana hi haurà la lectura dramatitzada d’El verdugo. I finalment, des de la plaça del Faro, hi haurà un espectacle pirotècnic amb què es recrearà el llançament del coet de Calabuch.

A més de tot això, l’Institut Valencià de Cultura s’ha decidit a fer una programació estable en el Palau de Congressos de Peníscola, i entre les diferents activitats programades es projectaran quatre pel·lícules de Berlanga: Calabuch, Bienvenido, Mr. Marshall, Plácido i Los jueves, milagro.

El mes d’octubre serà una bona ocasió per a la gent de Peníscola i de la comarca per a retrobar-se amb el cine i l’univers berlanguià, però també una ocasió per als més joves de descobrir la seua obra.