La revista degana en valencià

Pep Gimeno “Botifarra” llança “L’Hereu Riera”: una història tradicional del món present

20/01/2021

Pep Gimeno “Botifarra” i el guitarra Miquel Pérez, han presentat este dimarts  una versió de la cançó tradicional L’Hereu Riera, junt a Bárbara López, una de les cantants del grup Mafalda.

Pep, quan tenia tretze anys, amb algunes dificultats tècniques i barreres socioculturals començà a gravar de poble en poble a les persones majors, per rescatar de l’oblit tant la cultura del poble com la tradició: “La nostra història l’hem de conservar nosaltres. Jo em puc morir tranquil, tal volta siga obsessió, o tal volta siga amor. Amor a la meua llengua, a la terra, als costums, a “lo de moatros“, que si no ho defenem nosaltres, qui ho ha de defendre?”

Una de les cançons que va recuperar Pep i que va ser interpretada a l’inici de la gira “ARRELS”, fou L’Hereu Riera que parla sobre qui li dona nom a la cançó, que mentre ballava amb dues donzelles va rebre la notícia que Cecília, la seua promesa, patia una greu malaltia.

La versió d’aquest tema gravat en directe a l’Auditori Teulada-Moraira, el passat mes de desembre, compta amb la col·laboració de Bárbara López, cantant del grup valencià “Mafalda” que comenta: “Per a mi va ser una oportunitat molt bonica, és una persona que escoltem molt a casa. Hi havia admiració, i també respecte. Però vaig trobar una connexió que no imaginava: va ser molt bonic vore com la música era la que manava i nosaltres només existíem”.

Al vídeo, no passa desapercebut el contrast de les veus de Pep, qui està en el seu millor moment de la seua carrera artística  amb la de Bárbara. Un color de veu rascat contra un color dolç i dos timbres de veu totalment oposats fan que esta interpretació atrape per complet a qui l’escolta i el cantaor ho defineix així: ”Una bona producció musical, amb arranjaments perfectes, una bona imatge a nivell fotogràfic com és la de Juanjo Company, bons tècnics, rodejat de bona gent, amb estima per la meua feina, què pot anar mal? A mi no em deixen fer res, sols disfrutar, em porten en volandes!”

Per altra banda, Pep Gimeno “Botifarra” destaca el paper de la gent jove com Bárbara que te inquietuds per mantenir viva la nostra cultura: “Diuen que la punxa quan naix ja punxa”, doncs la joventut, ja punxeu ja... Per sort, hi ha molta gent jove que vol, independentment de l’idioma que parlen, mantenir la llavor de la cultura ben ferma, fins que algun dia ells mateixos siguen eixos arbres que deixen caure els fruits perquè la gent més jove que ells, continuen. I esperem, que açò no es perda mai.

La cançó ja es pot escoltar a les principals plataformes musicals:

Spotify

iTunes, https://itunes.apple.com/album/id1547450652

Deezer  https://www.deezer.com/album/197304922

Inscriu-te al nostre butlletí

Top