La revista degana en valencià

PER FI S’ACABARÀ LA CORRUPCIÓ, ARA GRÀCIES A SATAN

 

M’ha cridat enormement l’atenció que la Generalitat pose en marxa un sistema d’alertes anti-corrupció. Fantàstic, he pensat, ja era hora; anem a veure com s’ho farà. He llegit amb interès la informació que ha facilitada la premsa, i com va tot molt entrelligat amb  la informàtica, no he comprès gran cosa, donada la meua ignorància supina en aquest llenguatge o galimaties, i per això optaré per reproduir alguna d’aquestes informacions, que podrem comentar. Faré una operació de còpia i pega, però indicant sempre la font i no com els mal il·lustrats alumnes dels màsters i doctorats universitaris que ens tenen, darrerament tan escandalitzats. Els textos en castellà els passaré pel traductor del google, fent algunes rectificacions. Exactament empraré textos de Valenciaplaza.com i de Levante-EMV.com. Prescindiré, per reiteratius, de La Vanguardia, Comunica Valencia, Valenciaextra, Efe, eldiario.es, Meneame i europapress.

VALENCIAPLAZA. 14/10. Marta Gozalbo.

Després d’un any de disseny i proves, el Consell presentarà en les pròximes setmanes el sistema Satan (Sistema d’Alertes Primerenques Anticorrupció), un programari que la Conselleria de Transparència va incloure en la Llei d’Inspecció General de Serveis -que es votarà la setmana que ve en el ple de les Corts  i que servirà a la Intervenció de la Generalitat per prevenir possibles males pràctiques en l’Administració mitjançant l’encreuament de dades. El departament de Manuel Alcaraz, i en concret la sotssecretaria que ocupa Alfonso Puncel, va signar ja al desembre de 2016 un conveni de col·laboració amb la Fundació Internacional Baltasar Garzón per un import de 30.000 euros per desenvolupar el projecte.Els treballs d’aquest organisme van consistir bàsicament en realitzar un estudi de mercat sobre els programes informàtics i aplicacions existents que poguessin servir per a aquesta comesa, i que fossin compatibles entre si, i oferir-lo a l’executiu valencià.

Del desenvolupament d’aquesta mena de ‘talp’ (topo) en el sistema informàtic de tota l’Administració es va encarregar la Universitat Politècnica de València.A través d’algoritmes han anat introduint “preguntes” al sistema per saber si en algun departament de la Generalitat s’estan realitzant contractes irregulars o si hi ha despeses recurrents en conselleries que fan saltar les alarmes del programa en diverses fases.De moment, els desenvolupadors del programa ja han bolcat dades reals que es corresponen a exercicis ja tancats sobre caixa fixa, facturació, expedients de contractació i subvencions que ofereix l’administració a empreses privades.La intenció, però, és poder treballar sobre expedients vius, és a dir, en temps real “per prevenir i no curar”, raonen fonts de la Conselleria de Transparència.

En el primer dels casos, caixa fixa, Satan analitza dades relatives a tot tipus de productes o serveis adquirits, quins han estat els proveïdors o el cost.Si aquests superen la quantitat límit de 12.000 euros o la factura que ha passat l’alt càrrec no es correspon amb les despeses previstes en la normativa de caixa fixa -….-  sonen les alarmes i es fa un seguiment del cas.L’objectiu?Evitar malbarataments a costa dels fons públics.Ara bé, sens dubte el seguiment que realitza el programa sobre els expedients de contractació és un dels apartats més exhaustiu.S’hi poden consultar totes les fases del procés de licitació, adjudicació i execució de cada contracte de cada àrea de govern.Però a més, alerta si hi ha un possible fraccionament de contractes per evitar el concurs.

En aquesta secció, el gestor ofereix una taula en la qual es poden ordenar les alertes pel seu grau -alta, mitjana o baixa-, i en diferents camps es classifiquen les següents dades: any, conselleria i departament específic que contracta, import total dels contractes, quantitat de contractes realitzats, NIF de l’adjudicatari, import de licitació i adjudicació.A tall d’exemple, el programa detecta que el 2013 el departament de bugaderia de la Conselleria de Sanitat va realitzar 17 contractes menors a una mateixa empresa.És aquí quan Satan determina que l’alerta és alta perquè en un mateix any, una mateixa empresa, amb un mateix òrgan de contractació, des d’un mateix departament i per al mateix servei s’ha atorgat a la mateixa empresa 17 contractes.”Tu saps que necessitaràs servei de bugaderia tot l’any, i pots treure un, dos o fins i tot tres contractes menors mentre prepares el concurs. Però tal quantitat de contractes és un exemple que tu no has sabut gestionar bé. La intenció ara és que això no arribi a produir-se i la Intervenció t’adverteixi quan salti l’alerta que vas a contractar per segona vegada el mateix servei amb la mateixa empresa “, indiquen des de Transparència.

El programa, a més, també pretén evitar que des de l’administració es donin diversos contractes a “empreses amigues”. Així, en un altre apartat del sistema es pot comprovar si les empreses que han estat adjudicatàries de contractes menors tenen alguna relació entre si. “Tu pots donar contractes a diverses empreses però després resulta que aquestes empreses pertanyen a un mateix grup empresarial, amb la qual cosa salta l’alarma si la quantitat de contractes és important i si tots s’han concedit, en definitiva, a un mateix proveïdor”, assenyalen fonts de la Conselleria d’Alcaraz. Com tots aquests supòsits, el programa analitza terabytes d’informació que posen la pista sobre possibles conflictes d’interessos, si hi ha pròrrogues irregulars de contractes, modificacions de les especificacions de contractes després d’adjudicar-lo si s’han demanat almenys tres pressupostos com obliga la Llei de Contractes del Sector Públic. Tota una eina amb la qual la Intervenció de la Generalitat haurà de realitzar informes anuals de les alertes sobre els quals ha posat la pista Satan per evitar possibles casos de corrupció. “

 

Molt bé, com ja ho havia advertit, no comprenc molt aquesta literatura informàtica, però accepte que funcionarà el projecte. Ara bé, crec que en aquest cas, Satan actuarà contràriament a la seua funció específica d’àngel maligne i farà més d’àngel benèfic, preventiu i dissuasori, que en realitat és el paper de l’àngel de la guarda. Entenc que es tracta dels contractes de l’administració i les corresponents subdivisions perquè no sobrepassen els 12.000 euros, i es puguen adjudicar sense concurs, directament a amics… Perquè, si es subdivideixen en contractes menors no saltarà l’alarma: doncs es faran de menors quanties. De tota manera, si serveix de res, per poc que siga, gràcies. I ho dic perquè la picaresca dels nostres polítics i funcionaris deshonestos és inaudita, així com la seua falta d’ètica i la seua insaciable necessitat d’ingressos…

Veiem un altre diari:

LEVANTE-EMV 17/10. Editorial

 

Les Corts han aprovat aquest matí la llei d’Inspecció general de serveis i del sistema d’alertes primerenques per prevenir males pràctiques en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic.El sistema es denomina Satan i busca detectar irregularitats i males pràctiques administratives i reforçar la inspecció.La nova norma, aprovada amb els vots de tots els grups menys el PP, que s’ha abstingut, considera males pràctiques aquelles actuacions de l’Administració que puguin propiciar l’incompliment dels principis de legalitat, objectivitat, imparcialitat, eficàcia i eficiència.

Com a novetats, la llei dota el personal inspector de la condició d’autoritat pública, i inclou l’obligació de tots els òrgans administratius i del personal de la Generalitat i el seu sector públic instrumental de col·laborar amb la inspecció, les atribucions es reforcen.El sistema informàtic d’alertes ràpides (Satanàs) busca identificar els processos administratius que poden ser susceptibles de presentar risc d’irregularitats o males pràctiques, i es considera un instrument bàsic de caràcter preventiu destinat a reduir els riscos d’irregularitats o males pràctiques.A aquest objectiu es destinaran també l’elaboració d’un mapa d’avaluació de riscos, els plans individuals d’autoavaluació, i la publicació d’un codi de bones pràctiques per a la prevenció i detecció d’irregularitats.

La llei regula en un article la protecció de les persones alertadores o denunciants d’irregularitats o males pràctiques, a les qui s’aplicarà el règim de protecció fixat en la llei de l’Agència Antifrau, i assenyala que s’establirà un “canal segur” per denunciar , que garantirà la confidencialitat de qui el faci servir….”

Apa, doncs, ja està, ja tenim la corrupció en el punt de mira d’una arma poderosa i informàtica i a Satanàs, l’àngel caigut, d’encarregat. M’ha resultat curiós que tots els grups polítics hagen aprovat el sistema, llevat dels populars, que s’han abstingut i dels ciutadans que no entenc què han dit. Crec però que confiant-se a Satanàs han menystingut l’Àngel de la Guarda que, fins ara, s’encarregava del nostre bon comportament, malgrat que amb poc d’èxit. Ja veurem si no hi ha conflictes entre ambdós personatges, de zels sobre tot.

Jo però, que sóc confiat de natural i no dubte dels avanços del món, en aquest tema sóc escèptic de moment i si sols va de controlar contractes, encara més, perquè on la corrupció és produeix no és a la llum pública i en documents públics, sinó sota mà i quan ningú no ho veu. Qui controla i controlarà els sobres de diners en negre, que reben els polítics pel darrere, d’amagatotis? La gent diu que els polítics fan l’egipci, recordant les pintures planes de les tombes d’Egipte, quan un senyor para la mà, a la vista de tothom, però oferint l’altra mà pel darrere i a l’altura del cul. Al meu poble hi ha un polític que els seus mateixos correligionaris han batejat de Sinué, perquè practicava el sistema, quan jo era alcalde. Com es farà per a controlar que no passe res d’això? Satan tindrà la manera?

I encara hi ha més casos de corrupció a les fosques, com la recepció de béns a nom d’un altri (pisos, apartaments, vehicles…), que poden ser familiars o testaferros. Ranxo a banda són els casos que hi ha l’amic o l’amiga, ja s’entén… I els viatges, els hotels, els dinarots, anar de putes o de caça i sempre de gorra? Hi ha algun programa informàtic, preparat per a controlar-ho, o serà el mateix Satan d’ara, quan es perfeccione més?

Malgrat aquests grans dubtes que tinc o preguntes que faig, no vull en absolut fer de derrotista i done el meu vot al conseller i a la conselleria de la transparència i al govern de la Generalitat. El que vull és advertir que no pequem d’ingenus, que no comencem a tirar coets. La corrupció va en el ADN de molta gent i ja hem vist que és com una malaltia que s’encomana molt fàcilment, com és el cas del PP. Si aconseguim controlar la malaltia i evitar que passe a epidèmia  o pandèmia, ja haurem fet molt. Els desitge molta sort, doncs, als encarregats i, encara que em coste de dir-ho i em sorprenga, al mateix Satan. I que siga el que Déu vulga.