La revista degana en valencià

Pierre Lemaitre arriba a València

Pierre Lemaitre, l’autor de la tetralogia d’èxit protagonitzada per Camille Verhoeven ja és a València per participar al festival de gènere negre Valencia Negra. Per a l’escriptor francés és un plaer estar a la capital del Túria, però sobretot que «les editorials estatals Bromera i Alfaguara hagen apostat per traduir les seues obres malgrat la gran dificultat que viu el sector cultural a Espanya».

Lemaitre ha posat èmfasi que totes les històries ja han estat contades, i que el que fa un escriptor com ell és reformular les històries, contar-les a la seua manera. A més, en analitzar la situació de la novel·la negra en l’actualitat, n’és conscient què hi ha una eclosió mundial del gènere i, per tant, el que ell ha de fer és escriure el millor possible sense pensar en la competència. Però, l’escriptor francés explica que «la literatura de gènere negre ha perdut importància enfront de les sèries de televisió i el cinema que aborda el gènere. No obstant això, aquest retrocés relatiu no és la pèrdua de ficció, perquè la ficció s’ha diversificat». Per a ell, «la diferència entre la literatura i les sèries de televisió que aborden el gènere negre rau en la imatge: la televisió ens ofereix la imatge, però en la literatura hem d’imaginar, i això requereix de més treball. I en aquest punt és clau el paper de les escoles, perquè el problema està en l’educació». No obstant això, Lemaitre és optimista, afirmant que «ni les sèries de televisió ni el cinema van a fer desaparèixer la literatura: coexistiran». I prova d’això és que tots els llibres que ha publicat han estat comprats per la televisió o pel cinema. Per tot això, Lemaitre emfatitza en la importància dels festivals com Valencia Negra, que permeten mostrar que la literatura encara és un gran esdeveniment.

Pel que fa al panorama cultural, Lemaitre s’ha escapolit de donar la seua opinió entorn de la situació espanyola, però ha afirmat que té «la sort de viure a França, un país on hi ha una gran protecció a la cultura perquè l’estat la considera fonamental». Sense entrar en els detalls, però hàbil -com la seua ploma- amb aquesta frase ja ha deixat entreveure la seua opinió al voltant de la situació cultural a casa nostra. A més ha volgut recalcar que continua afalagat perquè les seues obres s’hagen traduït a una trentena d’idiomes i que li sorprèn que països xicotets amb idiomes propis com Vietnam o Sèrbia hagen fet l’esforç de traduir-les.

Demà dissabte, els valencians tindrem una bona oportunitat per escoltar i parlar amb el guanyador del premi literari més prestigiós de França, el Goncourt, al Festival Valencia Negra. La trobada tindrà lloc a la Fundació Bancaixa a les 19.30 hores.