La revista degana en valencià

Pòquer d’Ovidis per a Zoo

16/03/2022

La banda de la Safor triomfa en els premis de la música en valencià amb quatre guardons

Llepolies de Zoo va captivar el jurat de la XVI edició dels Premis Ovidi Montllor de la Música en Valencià. La banda de la Safor xafava el teatre de Godella el passat 14 de novembre amb cinc nominacions i va aconseguir imposar-se en quatre categories: millor disc de hip-hop i electrònica, millor cançó pel tema que dona nom al treball, millor producció i millor clip també per «Llepolies».

Va ser una nit sense grans sorpreses. Tot i que Òscar Briz, Josep Aparicio Apa amb Ricardo Esteve i Zoo partiren com a favorits i guanyaren en les seues respectives categories, no va restar emoció a una gala dinàmica i entretinguda. Un espectacle televisiu (el trobareu en TV3 i À Punt a la carta) presentat per les periodistes Amàlia Garrigós i Nerea Sanfe, que comptà entre els convidats amb personalitats com ara el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la presentadora Carolina Ferre, o el vicepresident del Pen al País Valencià, Manolo Gil, entre altres. X-Fanekaes i Maria Bertomeu van posar la música en directe a l’escenari, mentre els premiats demanaven valentia als governants per a programar grups i solistes valencians. I tot just en una setmana en la qual l’Ajuntament de Montanejos havia censurat el grup Tito Pontet, precisament per cantar en valencià.

En l’apartat estrictament musical, cal apuntar alguns noms a sumar als artistes més reconeguts. La borrianenca Aina Palmer (la professora youtuber de català, Aina Monferrer Palmer) va guanyar el premi a la millor lletra per «Les ungles»; Maluks, des del cor de Benimaclet a València, va véncer en la secció de mestissatge amb Som i vibrem; i Vienna, la formació del Vinalopó Mitjà, aconseguia el guardó al millor disc de pop per Tot el que una vesprada morí amb les bicicletes. Finalment, des de Polinyà del Xúquer, Aina Koda s’embutxacà l’Ovidi a l’artista revelació per Dosis. Els premis especials a la trajectòria van recaure en el grup Orxata i en la botiga de discos Oldies de València.

Música familiar

Enguany, els premis que organitza el COM (Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics en Valencià) han inaugurat una nova categoria, la de públic familiar. El Triangulista, projecte encapçalat pel polifacètic Francesc Burgos (La Casa Calba, Teatre del Raval, La Pop…), es va imposar amb Plàstic, una reivindicació ecologista per frenar la destrucció del planeta.

De la resta, cal destacar el gran treball gràfic sense fi de Mònica Llop (millor disseny de disc per a Jo i el món de Joe Pask) i el col·leccionista d’Ovidis audiovisuals Pau Berga, ara recollint èxits de la mà de Zoo. Per tancar aquesta crònica, cal fer esment als 46 anys passats des que s’editara el disc Salvat Papasseit per Ovidi Montllor. Aquest 2021, el cantautor Tomàs de los Santos ha lligat de nou el poeta avantguardista amb Ovidi: amb el llarga durada La rosa als llavis s’imposava en la categoria de cançó en un temps en el qual s’acaben els discos a l’ús. Ho va explicar Josep Vicent Frechina, secretari del jurat del COM: de les 231 referències –un any de rècord–, ja predominen majoritàriament les cançons soltes. Anys de canvis en la producció musical.

ELS PREMIS DE 2021

Millor disc de rock
Amor & Psicodèlia en temps de virus (autoeditat/Ventilador, 2020) d’Òscar Briz

Millor disc de cançó d’autor
La rosa als llavis (Bureo Músiques, 2021) de Tomàs de los Santos
Millor disc de públic familiar
Plàstic (La Casa Calba, 2020) d’El Triangulista
Millor disc de folk
Sinergies
(autoeditat, 2021) de Josep Aparicio Apa i Ricardo Esteve
Millor disc de hip-hop i electrònica
Llepolies (Zoo Records, 2021) de Zoo
Millor disc de mestissatge
Som i vibrem (Propaganda pel Fet!, 2021) de Maluks
Millor disc de pop
Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes
(LCM Rècords, 2021) de Vienna
Millor artista revelació
Dosis (Urban Avocados, 2021) d’Aina Koda
Millor producció i arranjaments
Llepolies (Zoo Records, 2021) de Zoo
Millor cançó

Llepolies de Zoo
Millor lletra
«Les ungles» d’Aina Palmer
Millor disseny
Mònica Llop per Jo i el món de Joe Pask (La Fera CC/Primavera d’Hivern, 2021)
Millor videoclip
Volcanica Media (dir. Pau Berga), per Llepolies de Zoo

Text i fotos: Vicent Xavier Contrí

Inscriu-te al nostre butlletí

Top