La revista degana en valencià

La Unió de Periodistes Valencians lliura el Premi Llibertat d’Expressió 2025 a Julian Assange i als i les periodistes que van cobrir la DANA

D’esquerra a dreta, Joseph Farrell, Julia Ruiz, Vicent Marco, Kristinn Hrafnsson i Vero March, després de la roda de premsa ahir al matí. Foto: Marga Ferrer per a la Unió de Periodistes Valencians.

La Unió de Periodistes Valencians va lliurar ahir a la vesprada els 44 Premis Llibertat d’Expressió 2025 en l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València, en un acte presentat per la periodista Elena Tamarit.

Enguany l’assemblea de la Unió de Periodistes va decidir atorgar dos premis Llibertat d’Expressió. En l’àmbit internacional, l’assemblea guardonà a Julian Assange fundador de WikiLeaks, per la seua tasca en favor de la transparència i el dret de la ciutadania a estar informada.

Davant la impossibilitat de Julian Assange de vindre a Espanya a recollir el guardó van assistir en el seu nom Kristinn Hrafnsson i Joseph Farrell. Hrafnsson és periodista d’investigació, a més de redactor cap i portaveu de WikiLeaks des de 2010, i un dels periodistes més guardonats d’Islàndia. Durant la seua intervenció en la roda de premsa que es va celebrar ahir al matí, Hrafnsson va expressar la gratitud a la Unió de Periodistes pel suport passat i futur i per aquest guardó.

El portaveu de WikiLeaks va comentar que es troben en un moment de canvis, ja que Julian Assange encara no fa un any que va ser alliberat i està recuperant-se d’un procés de tortura, com va definir-ho l’ONU. “Catorze anys sense llibertat són un preu molt alt que Assange ha hagut de pagar per enfrontar-se a tot un imperi i poder militar. De fet, en setembre volàrem a Estrasburg, al cor dels drets humans, on després d’una votació es va aprovar una resolució que definia Assange com a pres polític“, afirmava Hrafnsson.

Kristinn Hrafnsson va aplaudir la tasca dels comunicadors valencians i la seua valentia per continuar fent les preguntes pertinents a la recerca de respostes d’un govern que ha de rendir comptes davant les 228 morts de la DANA. “Els governs han de respondre i nosaltres, els periodistes, tenim una tasca important, hem d’alçar la veu contra les injustícies i atacs, per això la meua ment està ara amb els companys de Gaza“.

El cap de redacció de WikiLeaks va concloure la seua intervenció amb aquest pensament per als periodistes que estan cobrint la guerra a Gaza i demanant la unió de tots els professionals per tal de defensar els principis del periodisme.

Kristinn Hrafnsson en l’acte de lliurament dels premis ahir a la vesprada. Foto: Marga Ferrer.

En la seua intervenció després de recollir el guardó, Kristinn Hrafnsson va destacar que “hi ha un missatge important en la nostra lluita. Molts periodistes no van donar suport a Julian Assange. Foren víctimes de les mentides que deien que Assange no era periodista, sinó un hacker”. En aquest sentit, va incidir que “cal recordar això, perquè en el futur molts periodistes seran igualment atacats. No hem de caure mai més en la propaganda de governs que volen dir qui és periodista i qui no”. A més, també va tornar a recordar les i els periodistes assassinats en l’exercici del seu treball a Gaza.

En l’àmbit local, la Unió de Periodistes Valencians ha volgut reconéixer la tasca de tots els professionals que van cobrir la DANA que va afectar València el passat mes d’octubre. Aquests periodistes, molts d’ells en situacions personals complicades a causa del temporal, van continuar informant amb rigor i responsabilitat, combatent la desinformació i oferint a la ciutadania un servei essencial en un moment crític.

Per a arreplegar el guardó que reconeix el treball del periodisme local es va triar a set professionals com a representants de comunicació de premsa escrita (Violeta Peraita), ràdio (Fran Guaita) i televisió (Ferran Garrido), fotoperiodistes (Mónica Torres), així com gabinets de premsa institucionals (Elionor Martínez), gabinets informatius (Julia Ruiz) i mitjans de comunicació públics (Vero March).

La periodista Violeta Peraita durant la seua intervenció. Foto: Marga Ferrer.

“Les persones que som ací a l’escenari representem a moltes que han patit danys materials i personals i també representem a centenars de professionals que ha cobert la tragèdia des del compromís d’una professió”, va explicar Violeta Peraita. A més, “si els mitjans silencien el que passa i el que va passar, València quedarà a un segon pla. De fet ja està ocorrent i la nostra reivindicació passa per no consentir que el silenci s’impose a la realitat”, va afegir.

Segons van apuntar des de La Unió, aquest premi “vol valorar el periodisme de proximitat, aquell que, amb recursos sovint limitats, es manté ferm en la seua missió de contar la realitat amb honestedat i compromís.

El guardó, a més de reconéixer el treball desenvolupat pels periodistes dels mitjans de comunicació (ràdio, premsa, televisió, agències), es fa extensiu als companys i companyes dels gabinets de comunicació dels municipis afectats per la riuada que van haver de donar servici informatiu en els seus municipis, de vegades, fins i tot sense material”.

Així mateix, el premi també “vol reconéixer la tasca dels companys i companyes de comunicació de les ONG que van estar treballant en el terreny i que van patir de primera mà les conseqüències de la desinformació i dels discursos d’odi, i van treballar de valent per desmentir les notícies falses que els agitadors i desinformadors no pararen d’inventar. Sense oblidar altre àmbit periodístic que reconeix aquest guardó, el del treball dels i les fotoperiodistes que van mostrar-nos la tragèdia, així com càmeres i tècnics”.

Premi col·lectiu a l’associació de Víctimes de la DANA

Imatge de la intervenció de Mariló Gradolí, presidenta de l’associació de Víctimes de la DANA, després de rebre el guardó. Foto: Marga Ferrer.

La Unió de Periodistes Valencians va decidir que el premi col·lectiu quedara en mans de l’associació de Víctimes de la DANA, que va recollir la seua presidenta, periodista i membre de la Unió de Periodistes Mariló Gradolí: “El dia 29 d’octubre de 2024 va obrir una ferida a la societat valenciana que va deixar 228 persones mortes per un desastre natural convertit en tragèdia humana per la negligent gestió que actualment s’investiga al jutjat d’instrucció número 3 de Catarroja. I, enmig de tot això, una presència constant: vosaltres, els i les periodistes. No des de la distància. No protegits darrere d’un despatx. No. Estàveu amb nosaltres, a peu de carrer, xafant fang, fent el que millor sabeu fer: contar, transmetre, informar”.

El president de La Unió, Vicent Marco, va tancar l’acte de lliurament dels Premis Llibertat d’Expressió destacant que “hui reconeixem dos exemples excepcionals que, des d’àmbits molt diferents, representen l’essència mateixa del que ha de ser el periodisme: la recerca incansable de la veritat i el compromís amb la societat”.

Segons Marco, el periodisme de proximitat va demostrar “el seu valor insubstituïble quan més es necessitava: quan les versions oficials no bastaven i València va rebre un allau de desinformadors professionals, que venien amb un únic objectiu, mentir per a sembrar odi”. “La força del periodisme de proximitat és que no necessita interpretar el dolor alié perquè el viu en primera persona. I en aquesta ocasió, ha estat més unit que mai perquè la desinformació no eclipsara la veritat”, va afegir.

Vicent Marco va concloure assenyalant que “en temps de foscor informativa, quan la desinformació i les notícies falses semblen envoltar-ho tot en tenebres, el vertader periodisme actua com eixa llum necessària que permet a la societat orientar-se. Un far, com va ser Assange des de la seua posició global i com heu sigut vosaltres companys des del vostre compromís local. I mentre existisquen professionals disposats a mantindre eixa llum encesa, per costós que resulte, l’esperança roman intacta”.

Vicent Marco, president de La Unió de Periodistes. Foto: Marga Ferrer.

El periodisme de proximitat: un servei essencial durant la DANA

En representació de tots els companys i companyes que van informar sobre la DANA, també van participar en la roda de premsa que es va celebrar al matí les periodistes Julia Ruiz (UGT Serveis Públics del País Valencià) i Vero March (À Punt). Ambdues van destacar el fet que durant aquella emergència, el periodisme de proximitat no sols va informar, sinó que també va orientar, va ajudar i, en alguns casos, va contribuir a salvar vides. “Ens vam convertir, més que mai, en un servei essencial”, van assegurar.

Vero March va començar la seua intervenció donant les gràcies a tots els companys de l’àmbit de la comunicació pel seu treball durant la barrancada. “La cobertura de la DANA ha sigut molt dura, encara ho és, però ha deixat constància de la importància del periodisme de proximitat, totalment necessari en situacions d’emergència“ remarcava la periodista d’À Punt.

Tant Vero March com Julia Ruiz viuen en dos pobles de la zona 0, Paiporta i Picanya respectivament, i van recordar com van compaginar la cobertura de la tragèdia amb l’atenció a les seues pròpies vides afectades.

“Els periodistes som ciutadania i també hem patit la DANA com tots els valencians i valencianes, per això també volem valorar la tasca dels companys i companyes que van continuar informant malgrat les tensions, el risc i l’esgotament. Volem agrair l’empatia i donar les gràcies al personal que va haver de substituir i cobrir les baixes dels periodistes afectats directament que els primers dies no vam poder acudir als nostres llocs de treball”, ressaltava Vero March.

Julia Ruiz va destacar el paper, durant la riuada, dels professionals de tots els àmbits de la comunicació, des de gabinets d’entitats, gabinets municipals, mancomunitats que van contribuir a informar, i donar dades en un moment d’opacitat institucional i desinformació i que van facilitar la informació que l’administració no donava.

Les periodistes van voler deixar clar que “la DANA continua” i que el seu deure com a professionals és continuar explicant què va passar i què està passant. Per això, van fer una crida a apostar de manera decidida per un periodisme amb recursos, arrelat al territori, i que puga exercir el seu paper essencial en democràcia amb garanties i dignitat.

Imatge dels guardonats i membres de La Unió. Foto: Marga Ferrer.