La revista degana en valencià

Premis literaris Ciutat de Benicarló 2019

20/02/2020

El dissabte 16 de novembre va tenir lloc a Benicarló el lliurament dels premis literaris, que enguany han arribat a la IV edició. Prèviament, durant tota la setmana, ha tingut lloc un seguit d’actes que han girat al voltant del món de la cultura popular, en un intent d’acostar el món del llibre a tots els ciutadans.

La setmana començava al Mercat Municipal, on s’obsequiava amb un llibre dels guanyadors de l’edició anterior a totes aquelles persones que feren una compra superior a vuit euros. Al dia següent, l’associació Rodonors Invictes retien homenatge a Jaime Gil de Biedma amb un espectacle poètic basat en la seua obra. Una altra de les activitats va anar adreçada als joves dels instituts de secundària. Fran Yera, del grup Atupa, va impartir un taller de rap i va organitzar un combat poètic. I l’artista faller Fernando Foix va impartir una conferència amb el títol «Del dibuix al ninot». La nit del divendres 15, la ciutat va fer un viatge al passat amb l’exposició «Benicarló, no fa molt, no fa tant». Un grup de ciutadans, abillats com al començament del segle passat, ens van convidar a viatjar per escenes quotidianes d’abans.

El dissabte, abans del lliurament dels premis, es van celebrar els anomenats «Diàlegs» dels premis. En el primer, la periodista Anna Zaera va conversar amb la popular periodista de Catalunya Ràdio i TV3, Sílvia Cóppulo, sobre periodisme, conflictes i fake news. I la periodista M. Josep Picó i el director de la Fundació Alícia van conversar sobre el tema de l’alimentació com a element per a conservar el paisatge.

Pel que fa als premis, el Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat va ser per a El monstre menjapobles, del qual són autors Marta Moreno i Sébastien Dethise. Explica la història d’un monstre que es va menjant de mica en mica i dia rere dia el poble. La solució al conflicte la dona una xiqueta artista que fa servir un recurs creatiu. Es tracta d’una metàfora de com les agressions i les hostilitats que rep un poble es poden resoldre d’una manera imaginativa i col·lectiva.

El Premi Internacional de Divulgació Científica va ser per a Jordi Díaz, doctor en Química i divulgador científic pel llibre La aventura de Berta en NanoLand. La protagonista del llibre, una xiqueta de vuit anys, ha estat reduïda a les mides de l’escala nanomètrica i juntament amb el seu pare visitarà lloc fantàstics i aprendrà desenes de conceptes explicats per científics històrics. Una bona manera d’aproximar la ciència als joves.

El periodista i escriptor Genís Sinca va ser el guanyador del Premi de Narrativa Memorialística amb el llibre No moriré mai. Biografia d’Eduard Punset, un retrat del carismàtic divulgador científic que ens acosta a la seua trajectòria pels camins de la política, l’economia i els mitjans de comunicació.

El Premi de Llibre Gastronòmic va anar a mans d’un clàssic de la literatura gastronòmica, Jaume Fàbrega, pel llibre Menjar i memòries del gust. Una reflexió apassionada sobre els elements bàsics de la gastronomia valenciana, que l’autor qualificava com la més variada, abundant i de més qualitat de tota la Mediterrània.