La revista degana en valencià

Premis Literaris Internacionals «Ciutat de Benicarló»

20/04/2022

Els Premis Literaris Internacionals «Ciutat de Benicarló» han arribant enguany a la sisena edició, assolint cada vegada més prestigi i una major participació. El darrer dissabte de novembre es va fer l’acte de lliurament, precedit de tota una setmana d’activitats literàries adreçades a tot tipus de públic.

El premi més jove és el de narrativa juvenil, que enguany es convocava per segona vegada. El guanyador ha estat un autor amb un ampli recorregut dintre d’aquest gènere, el valencià Mariano Casas, amb l’obra La batalla d’Oxford. És una novel·la que tracta les peripècies d’un xiquet que ix de València durant els últims dies de la Guerra Civil i viatja com a refugiat a la Gran Bretanya, on viu un munt de peripècies i aventures i acaba fent d’espia.

El premi de literatura gastronòmica ha tingut un xicotet canvi i ara s’anomena Premi Internacional de Llibre de Cuina, Salut i Sostenibilitat, amb la qual cosa supera l’estricte àmbit de receptaris de cuina. Enguany els guanyadors han estat Josep Bernabeu Mestre, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant, i Maria Tormo Santamaria, doctora en Ciències de la Salut per la mateixa universitat. Els dos són membres de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la universitat alacantina. El llibre premiat porta per títol Cuineres del territori. La memòria dels menjars de les comarques de la Marina, i recupera la tradició de la cuina de la Marina a través de les cuineres del territori; a més, també vol ser un reconeixement al treball del folklorista gallec Francisco Seijo Alonso, que va recórrer les comarques d’Alacant recuperant la cuina i el menjar alacantí. Els autors del llibre consideren que l’alternativa de la cuina i la gastronomia de proximitat és la més adequada per a caminar cap a la sostenibilitat del nostre sistema alimentari.

El Premi Internacional de Divulgació Científica i del Coneixement ha estat per a Constantino Armesto, químic i catedràtic de Física i Química, i per a Sara González, biòloga, professora de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, tots dos gallecs. El llibre premiat porta per títol Antropoceno y cambio climático, i té com a teoria –basada en els coneixements dels autors i contrastada amb altres estudis científics– que hem canviat d’època geològica i hem entrat en l’antropocé. Segons afirmen ells, és una idea integradora que permet englobar els diversos aspectes de la crisi ambiental en la qual estem immersos. En el llibre descriuen les proves geològiques, biològiques, físiques i químiques que justifiquen el canvi d’època geològica, com són el canvi climàtic, la degradació dels ecosistemes, l’augment de l’erosió o la contaminació química dels sòls i dels oceans.

El Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat ha estat per a Els set colors de Bet, del qual són autores Laia Codina i Sílvia Tarragó. La jove il·lustradora Laia Codina és una autora fins ara inèdita, que diu sentir-se fascinada pel text, ja que se’n surt de l’esquema habitual de plantejament, nus i desenllaç, la qual cosa li suposava tot un repte i eixir de la zona de confort. Sílvia Tarragó, escriptora amb una àmplia trajectòria, sobretot en literatura juvenil, és l’autora del text il·lustrat i diu que el va escriure pensant en el lloc poètic de les paraules i dels colors. Aquests llibres seran editats properament per Onada Edicions.