La revista degana en valencià

Presa de possessió de les noves acadèmiques

16/06/2021

L’AVL inicia hui una nova etapa amb una composició paritària.

Amb la presa de possessió de les set noves acadèmiques elegides el passat mes de març, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha culminat hui la segona renovació interna de la institució que ha comportat, al mateix temps, la paritat entres hòmens i dones en el si de l’ens normatiu, en un acte presidit per Ximo Puig, president de la Generalitat, en el monestir de Sant Miguel dels Reis.

Rosa Agost, Maria Àngels Francés, Àngels Gregori, Carme Manuel Cuenca, Maria Josep Marín, Sandra Montserrat i Vicenta Tasa han promés el càrrec d’acadèmiques davant del president de la Generalitat i del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i han rebut la insígnia acreditativa de la institució. Les set dones ostentaran la condició el acadèmiques per un període de quinze anys.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha elogiat el paper de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en els vint anys d’existència i ha posat de relleu la importància i el valor de les llengües. “El valencià és la nostra llengua i mereix ser respectada”. En la seua intervenció, Puig ha recordat Carmelina Sánchez-Cutillas, Marc Granell i Enric Valor, i el valor de les seues obres, com un exemple de vida i compromís.

Igualment, Ximo Puig ha destacat la normalitat que significa assolir la paritat en el si de la institució normativa, una realitat que obri el camí a nous reptes de futur en esta nova etapa. “La paritat propiciarà un fort impuls en la institució en benefici de la llengua i de la societat”. El president de la Generalitat, finalment, ha recordat que “les llengües són ponts, mai murs i nosaltres, els valencians, tenim un tresor que hem de cuidar”.

Prèviament, Ramon Ferrer, president de l’AVL, ha rebut les acadèmiques amb elogis i amb gran satisfacció per consolidar un renovació que marcarà una nova etapa en la institució. “Formeu part d’una generació de dones d’una gran formació intel·lectual i acadèmica. En les vostres mans dipositem també la responsabilitat de pilotar el futur de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”.

Ferrer ha tingut paraules d’agraïment per a Albert Hauf, Antoni Ferrando, Eduard Mira, Lluís Meseguer, Emili Casanova, Honorat Ros i Maribel Guardiola, que s’han acomiadat de l’AVL després de vint anys, excepte la presidenta de la Comissió Carmelina, que va accedir en 2018 per a ocupar la vacant de Josep Lluís Doménech. “Heu sigut uns excel·lents companys de viatge, sense els quals el recorregut acadèmic hauria sigut impossible”.

Després de la presa de possessió, les noves acadèmiques s’incorporaran demà a l’activitat de l’ens normatiu i despús-demà ja assistiran a la sessió plenària corresponent al mes de juny. Posteriorment s’incorporaran a les diferents seccions i comissions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Queda pendent per cobrir el lloc vacant d’Honorat Ros en la Junta de Govern.