La revista degana en valencià

Presentació del projecte Pobles Abandonats durant el XII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

30/09/2021

1, 2 i 3 d’octubre de 2021, Sant Joan de les Abadesses- Aquest any el XII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs tindrà com a temàtica principal els pobles abandonats. En el marc del col·loqui, es presentarà el macroprojecte de “Pobles Abandonats: Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori”, a càrrec d’Oscar Jané (Universitat Autònoma de Barcelona) i Maria Carme Jiménez (Institut Ramon Muntaner). A més, també hi haurà la participació del fotògraf Llorenç Melgosa. A part del projecte, es presentarà el lloc web on s’hi ha volgut plasmar tota la informació: https://www.poblesabandonats.cat/.

Aquest projecte ha estat liderat per l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. S’hi han sumat institucions com l’AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic), l’IDAPA (Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran), l’Institut d’Estudis Catalans, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, l’Institut d’Estudis Ilerdencs Diputació de Lleida, la Diputació de Girona i el Museu de la Vida Rural. També compta amb el suport del Ministerio de Ciencia e innovación.

Durant el Col·loqui es portaran a terme diferents comunicacions en els àmbits de: Conflictes, (Re) ordenació territorial i poblament i Dinamització econòmica i àrees d’influència. També s’hi presentaran diferents llibres i revistes, com el llibre de Ton Lloret (creador de @repoblem), Repoblem. L’any que vam tornar al poble.

El Col·loqui també es podrà seguir íntegrament en forma d’streaming a través del canal de Youtube de l’IRMU: https://www.youtube.com/c/InstitutRamonMuntaner

 

PROGRAMA

Divendres, 1 d’octubre

17.00 h – Acreditació i recollida de la documentació

18.00 h –  Inauguració institucional amb els parlaments de:

·       Il·lm. Sr. Ramon Roqué, alcalde de St. Joan de les Abadesses.

·       Sra. Ester Nogué-Juncà, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès. 

·       Sr. Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner.

·       Sr. Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona.

·       Sra. Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i presidenta de l’Institut Ramon Muntaner.

 

Àmbit 1: Conflictes

18.30 hPonència Àmbit 1: “ Exilis i evacuacions. L’impacte immediat de la guerra civil sobre el despoblament al Pallars Sobirà”, a càrrec de Noemí Riudor Garcia (historiadora).

19.30 h – Presentació del projecte “Pobles abandonats Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori”, a càrrec d’Oscar Jané (Universitat Autònoma de Barcelona) i M. Carme Jiménez (Institut Ramon Muntaner).

·       Presentació oficial de la pàgina web www.poblesabandonats.cat.

·       “Pobles abandonats a vista d’ocell”, a càrrec de Llorenç Melgosa.

20.30 h – Sopar.

21.30 h Mostra d’audiovisuals / Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya:

·       Malatosca-Surroca. Mines, ciment i tren, un patrimoni per descobrir (2021).

·       El Peret Blanch. El violinista de Beget (2012).

·       Som d’aquí (2017).

·       Dones que anaven pel món (2007).

 

Dissabte, 2 d’octubre

09.45 h – Acreditació i recollida de la documentació.

10.00 h Comunicacions Àmbit 1: Conflictes

10.00 h – “Del superpoblament a l’abandonament. Les conseqüències de la immigració francesa a Catalunya dels segles XVI i XVII en les seves àrees d’origen”, a càrrec d’Alexandra Capdevila Muntadas (Ateneu Universitari Sant Pacià).

10.10 h – “Cal Riera (Puig-Reig, el Berguedà), una colònia tèxtil en procés de despoblament”, a càrrec de Rosa Serra Rotés (historiadora. Presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà).

10.20 h – “El paper dels conflictes ambientals en el despoblament de les comarques pirinenques: el cas de la construcció d’embassaments”, a càrrec de Judit Gil Farrero (Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona-CEHIC-UAB).

10.30 h – “Causes i conseqüències: la intervenció de l’estat franquista en la  conca del Noguera Ribagorçana”, a càrrec de Carles Barrull Perna (Institut Ramon Muntaner – Centre d’Estudis Ribagorçans) i Oscar Jané Checa (Universitat Autònoma de Barcelona – Centre d’Estudis Ribagorçans).

11.00 h – Pausa-cafè.

Àmbit 2: (Re) ordenació territorial i poblament

11.30 h Ponència Àmbit 2: “Urbanitzeu el camp, ruritzeu la ciutat: el planejament territorial, una arma contra l’heterofòbia”, a càrrec d’Alexis Sancho Reinoso (Departament d’Antropologia Social i Cultural, Universitat de Viena – Àustria).

12.10 h Comunicacions Àmbit 2: (Re) ordenació territorial i poblament

12.10 h – “Montmajor (el Berguedà): molts pobles, un  municipi”, a càrrec de Rosa Serra Rotés (historiadora. Presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà).

12.20 h – “Apunts a l’entorn del procés de transició demogràfica al poble de Tuixent (l’Urgellet)”, a càrrec de Daniel Fité Erill (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell).

12.30 h – “El rastre d’un món desaparegut. La religiositat popular a través de la consueta de Sant Grau d’Entreperes (l’Alta Garrotxa)”, a càrrec de David Moré Aguirre (Centre d’Estudis Tossencs).

12.40 h – “Una actuació positiva en un despoblat de les Llosses, el cas del Pujol de Llentes”, a càrrec d’Antoni Llagostera Fernández i Josep Sagués i Matas (Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès).

12.50 h – “L’ordenació del territori a la Terreta: una qüestió pendent”, a càrrec de Pau Barrull Grau, Carles Barrull Perna i Carles Pascual Anmella (Centre d’Estudis Ribagorçans – Associació Cultural de la Terreta).

14.00 h – Dinar.

 

Àmbit 3: Dinamització econòmica i àrees d’influència

16.00 h Àmbit 3. Taula rodona:

·       Marta Lluvich, periodista, ACN Pallars Sobirà.

·       Modest Fluvià, Universitat de Girona.

·       Pere Pujol, formatger, Cerdanya.

·       Ton Lloret, Repoblem.

·       Modera: Josep Espluga (Universitat Autònoma de Barcelona).

17.45 h – Pausa.

18.00 h Comunicacions àmbit 3: Dinamització econòmica i àrees d’influència

18.00 h – “Reflexions sobre eficiència, poblament i ordenació territorial”, a càrrec d’Antoni Pol i Solé (arquitecte i urbanista. Secretari de la secció Acadèmica del Coneixement de la Societat Andorrana de Ciències).

18.10 h – “Concentració de l’activitat i despoblament rural: una mirada a llarg termini des de l’anàlisi econòmica”, a càrrec de Modest Fluvià Font (Universitat de Girona).

18.20 h – “El projecte «Pobles abandonats» i les iniciatives catalanes per a revertir el despoblament”, a càrrec d’Ernest Cabré Sedó (Institut Ramon Muntaner).

18.30 h – “La dinamització local agroecològica com a estratègia per aturar l’extractivisme i el despoblament del Pirineu i Prepirineu”, a càrrec de Pep Espluga (Universitat Autònoma de Barcelona).

18.40  h – “Equívocs de la ruralitat. La vall d’Erillcastell i Peranera”, a càrrec de Jordi Suïls Subirà (Universitat de Lleida – Centres d’Estudis Ribagorçans).

18.50 h – “Bòrdius, el despoblat més conegut de l’Aran”, a càrrec de Joan-Ramon González Pérez i Maria José Atienza Averós (Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida).

19.00 h – “Sant Corneli, una colònia Museu al Berguedà”, a càrrec de Rosa Serra Rotés (historiadora. Presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà).

19.10  h – “Recuperar un espai sentenciat. El cas de Mieres (la Garrotxa)”, a càrrec de Núria Martínez Jiménez (Centre d’Estudis Mierencs).

19.20 h – “Malatosca-Surroca, recuperant el passat per projectar el nostre futur”. Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.

19.30 h – “Els efectes de la pandèmia de la COVID-19 en zones de muntanya: el cas de la comarca del Ripollès”, a càrrec d’Ester Noguer-Juncà (Universitat de Girona – Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès) i Ricard Rigall (Universitat de Girona).

19.40 h – Debat-conclusions.

20.00 h – Cloenda.

20.30 h – Sopar.

21.00 h – Presentació de llibres:

·       Revistes pirinenques del Grup Gavarres: Gavarres, Cadí-Pedraforca, Les Garrotxes, Alberes i Garona-Nogueres,  a càrrec d’Àngel Madrià (director d’Editorial Gavarres).

·       Revista Saó. Numero 471: El despoblament al Pais Valencià”, a càrrec de Vicent Boscà  (director de la revista Saó).

·       Repoblem. L’any que vam tornar al poble, de Ton Lloret (Cossetània Editorial).

 

Diumenge, 6 d’octubre

9.00 h – Visita guiada a Llaers, a càrrec d’Agustí Dalmau (Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès).

14.00 h – Dinar de comiat.