La revista degana en valencià

Presentació del Quadern dedicat a Raimón

02/12/2020

Raimon avui fa 80 anys. És per això que recuperem els articles i l’entrevista que li vam fer per al quadern que vam fer a la revista:  RAIMON, + DE 50 ANYS. Era l’any 2012.

Maria Salicrú-Maltas ens ha elaborat un article sobre el Raimon músic en el qual analitza tres qüestions fonamentals des del punt de vista de la interpretació i la composició de l’artista: la manera de cantar, la manera de compondre i la manera de tocar la guitarra, tres aspectes que si bé els pot intuir l’admirador i espectador, ella ens els explicita des de la musicologia.

Rafael Xambó ha fet un paper sobre Raimon i Fuster: música i lletra per a la revolta necessària, un article en què analitza la duradora relació entre els dos persoonatges, fins a la mort de Fuster l’any 1992. Entre altres coses, Xambó afirma que Fuster es quedà meravellat en escoltar Raimon: “descobríem una clara energia possible, vinguda del fons de la terra”, i va saber veure immediatament que això de cantar en la llengua pròpia pot ser molt útil perquè la gent recupere l’estima i la dignitat de la seua llengua.

El Quadern continua amb una entrevista amb Raimon feta a Barcelona, i tot seguit Josep Palomera ens parla sobre els cants de March en la veu de Raimon. Palomero, a més de recordar que fou Miquel Dolç qui l’ensenyà a llegir els decasíl·labs ausiasmarquians, diu que Raimon ha dedicat pràcticament 30 anys a musicar els versos de March i fa una relació de set elements que té presents el cantautor a l’hora de seleccionar cada text del poeta.

El darrer article el signa Josep Vicent Frechina: “L’herència de Raimon”, en el qual revisa l’immens llegat que representa l’obra de l’artista i la vigència actual d’unes cançons escrites fa 50 anys. Hi insisteix, també, en la rocosa tenacitat amb què ha defés la seua obra, la seua lluita contra l’estereotip i anomena tres valors fonamentals del seu llegat, que no desvetlem ara i ací perquè volem, com sempre, que gaudiu d’un Quadern preparat amb tota l’estima.

Article publicat al nº 377, corresponent a desembre de 2012. Ací pots fer-te amb un exemplar