La revista degana en valencià

Presentació quadern nº 474

30/03/2022

Les Illes Balears estan a un tir de pedra. Sí, però la realitat és que semblen molt més lluny i la relació que hem tingut ha estat simplement la turística i desconeixem la realitat d’aquella comunitat autònoma. Segurament sabem, posem un exemple, qui ocupa la Presidència del Govern Balear i poc més.

Ara, des de fa uns anys, estan aprofundint-se les relacions econòmiques, culturals, polítiques… I desitgem que vagen a més perquè tenim moltes coses en comú, no solament una història i una llengua. Les sinergies que es poden crear són moltes i molt beneficioses per a les dues comunitats autònomes. Tant ací com allà han desaparegut els personatges polítics estrafolaris que estaven en contra de la cultura i la llengua, que buscaven els guanys personals…

Des de Saó volíem aportar el nostre granet d’esforç. El nostre objectiu no era altre sinó aconseguir uns articles que ens donaren una visió de la realitat actual. Vostés decidiran si hem aconseguit l’objectiu.

El primer article està escrit per Maria Llull, periodista que analitza la situació política global de les Illes i ens aporta uns elements aclaridors de la situació política actual. Francina Armengol és la presidenta autonòmica –la primera de la història– i governa en coalició amb Unides Podem i MÉS Mallorca.

Carles Manera escriu sobre l’economia de les Illes i planteja el repte que tenen al davant per tornar al model vigent fins al 2019 o apostar per un replantejament del model, a la recerca d’una major diversificació i la consolidació de la ja existent.

Tomeu Martí escriu sobre els mitjans de comunicació de les Illes. Afirma que el panorama mediàtic de cadascuna de les illes està dominat i colonitzat pels grans grups comunicatius espanyols, amb petites, però rellevants, excepcions locals, i afirma que la suma de l’audiència total dels canals que fan part o tota la programació en català no arriben al 10 % del total de l’audiència.

Fanny Tur escriu sobre la llengua i la cultura. I ho té clar quan diu que un dels reptes més difícils que tenen al voltant de la situació de la llengua i cultura catalana a tots els territoris és intentar fugir dels constants discursos apocalíptics mentre esperem que les institucions facen una feina que ens correspon a tots.

El darrer article el signa Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori de les Illes Balears. Insisteix a dir que el medi natural ha estat considerat durant massa anys, per un sector de la classe política illenca, com una comparsa i, de fet, si hui en dia han pogut conservar alguns dels indrets més emblemàtics de l’arxipèlag ha estat gràcies a la mobilització constant de la ciutadania i de l’ecologisme social contra els interessos especulatius i depredadors d’alguns.

Al Quadern hi ha també una entrevista a Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes, entrevista en la qual es fa un repàs a la seua dilatada experiència política, a la situació actual, a les relacions amb les comunitats autònomes valenciana i catalana i, també, al futur immediat.

Esperem haver aconseguit aportar la radiografia actual de la situació global de les Illes.