La revista degana en valencià

Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme

Durant quaranta anys, Espanya va viure baix el govern del dictador Francisco Franco. La victòria del bàndol revoltat, en 1939, va posar fi a la II República espanyola i va donar pas a l’etapa històrica coneguda com a franquisme, règim polític de caire nacionalcatolicista basat en una concepció antidemocràtica i autoritària de l’Estat, que, malgrat patir les seues crisis internes, va mantenir les seues essències fins al final.

El règim es va caracteritzar per l’existència d’un partit i sindicat vertical únics, pel control de la vida pública i privada de la població, la repressió, l’exaltació i el culte al líder i l’adoctrinament de les masses.

L’herència històrica del règim va configurar una societat en la qual generacions d’espanyols i espanyoles van nàixer i van viure en dictadura, sense conèixer una altra cosa que no fóra el règim autoritari i ultranacionalista.  La Transició i la proclamació de la Democràcia van donar pas a una nova època en la qual els valors, els principis ciutadans i els marcs legislatius van afavorir el debat públic per a abordar l’origen, el desenvolupament i les conseqüències del franquisme en la idiosincràsia de l’Espanya actual.

Amb esta exposició s’aborda el franquisme com a règim polític i com a ideologia, amb la intenció d’analitzar els mecanismes d’adoctrinament, la política de propaganda i la construcció d’un sentiment i una memòria nacional nova, basada en els tres pilars del règim: La Falange, l’exèrcit i la religió.

Els protagonistes de l’exposició són els objectes, que serveixen per a analitzar la omnipresència dels símbols i les consignes d’un règim, nascut d’un colp d’estat, en la vida quotidiana, en les escoles, en els rols de gènere i en els escenaris privats i públics. A més, aquests objectes de caràcter quotidià testimonien pas del temps i la diferent i gradual modernització que la societat espanyola va protagonitzar durant els 40 anys de ferri control per part de l’Estat.

L’objectiu principal és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per a donar a conèixer, especialment a les generacions que ja han nascut en Democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a reescriure la història del nostre passat més recent i per a legitimar-se.

La mostra presenta fotografies, pintures, materials educatius, premsa, documents oficials, edicions/fullets de propaganda del règim, joguets, utilería i objectes de la llar) procedents de l’Arxiu Huguet, de l’Ajuntament de Quart de Poblet i del propi Museu Valencià d’Etnologia. Ha sigut comisariada per Andrea Moreno Martin, Doctora en Història i tècnica de patrimoni de l’Ajuntament de Quart, i Jose Maria Candela, conservador del Museu Valencià d’Etnologia.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/prietaslasfilas