La revista degana en valencià

Prou de carreteres!

12/07/2022

S’acaba el petroli i s’encén el clima, és hora de canviar

L’Ajuntament de Carcaixent, la Conselleria de Transports i alguns altres segueixen obstinats a construir la 3a carretera entre Carcaixent i Alzira amb l’excusa de guanyar 4 minuts per arribar a l’autovia de Guadassuar. I en altres municipis volen ampliar port, bypass, carreteres, AVE, etc., atemptant contra la ciutadania i contra els ecosistemes. Sembla que molts líders polítics i econòmics no s’han assabentat encara que estem en plena emergència climàtica i que els recursos naturals s’esgoten a la carrera.

Després de cent anys de consumir milers de milions de tones, el petroli de qualitat, fàcil d’extraure i barat s’està acabant i la producció declina, el peak oil el sobrepassàrem en la dècada anterior; els preus pugen des d’abans de la guerra d’Ucraïna i encara que fluctuen no baixaran molt, llevat que entrem en una gran recessió mundial que enfonse la nostra economia… El raonable ara seria reduir el seu consum progressivament i anar reservant-lo per a les tasques imprescindibles: agricultura, trens, ambulàncies, bombers, etc. El transport de mercaderies hauríem d’anar passant-lo al ferrocarril, que pot alimentar-se amb electricitat renovable. I dels autos elèctrics ja podem oblidar-nos perquè no hi ha minerals suficients ni temps per a fabricar les 1.300.000.000 de bateries necessàries per a substituir els automòbils actuals.

D’altra banda, el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) va calcular que per aconseguir que les temperatures globals no pugen més d’1’5 °C, límit assumit en l’Acord de París, hem de reduir a la meitat les emissions de CO₂ durant aquesta dècada, en cas contrari entraríem en una fase retroalimentada per la fusió dels gels i la tundra que faria irreversible el procés i en poques dècades dispararia l’augment de temperatures per sobre dels 3 °C; en aquest cas, Espanya es convertiria en un desert i només seria habitable la Cornisa Cantàbrica (A. Turiel, CSIC). La recent COP26 ratificà aquelles dades i reconegué que l’escalfament va més ràpid de l’esperat…
Per tant, si no volem extingir-nos prematurament, almenys com a civilització, hem de reduir a la meitat les nostres emissions de CO₂ i açò implica principalment reduir a la meitat el transport motoritzat perquè és el major emissor. Concretament a Espanya, en 2018, el transport va emetre el 27% del CO₂, la indústria el 20%, la generació elèctrica el 18%, l’agricultura el 12%, etc. Així doncs, hem de reduir el transport (i els altres sectors) a la meitat durant aquesta dècada, o açò o ens desertitzem i llavors ja no necessitarem res perquè ací només podran viure uns pocs tuaregs.

I en aquesta conjuntura de crisi climàtica, pandèmica, econòmica, bèl·lica, amb el decreixement ràpid i inevitable que farem per les bones (conduint-lo democràticament) o per les males (deriva autoritària amb guerres interminables o NBQ i the end), alguns volen fer encara més carreteres, ports, AVE i obres públiques faraòniques que destrueixen el territori, ens endeuten més enllà del PIB i ens furten els fons públics que necessitem per a mantenir i millorar la sanitat, educació, pensions, assistència i per a fer la imprescindible transició ecològica. No volen assabentar-se que l’època del consumisme i la hipermegaconstrucció s’ha acabat definitivament, de fet fins i tot les vendes de cotxes estan caient, des d’abans de la pandèmia. I com més tardem tots a assumir-ho, més difícil serà canviar i pitjor ho passarem, nosaltres i sobretot els nostres fills i néts.

Per tant, quina necessitat hi ha de construir més carreteres i ports ara si dins de 8 anys tindrem la meitat del trànsit? No seria millor dedicar els milions d’euros que costarien a millorar, per exemple, la nostra agricultura per a fer-nos autosuficients i assegurar que podrem alimentar-nos quan el panorama internacional es degrade molt més?

En fi, sols hi ha una cosa encara més estúpida que continuar construint carreteres i obres faraòniques, quan se’ns acaba el petroli i l’emergència climàtica ens obliga a reduir el transport motoritzat, i és seguir-li el joc als senyors de la guerra (Biden, Putin, Zelenski, CEOs de companyies armamentistes, etc., etc.), malbaratant els escassos recursos públics en comprar armes i més armes per a acabar autodestruint-nos…

Inscriu-te al nostre butlletí

Top