La revista degana en valencià

Quadern 100 anys dels aplecs nacionalistes de Betxí

30/11/2020

No és la primera vegada que Saó publica un Quadern dedicat a retre recordança i actualitzar la gènesi i les bases d’aquells Aplecs de la Muntanyeta de Sant Antoni de Betxí. Ja en 1995, justament en el número d’octubre, vam oferir el plec titulat «Els fonaments del nacionalisme actual», un títol potser un punt agosarat, però ens agrada ser així i mostrar que al bosc hi ha més arbres que expliquen històries, idearis, reptes i assignatures pendents encara hui.

Els Aplecs de Betxí són només la punta d’un iceberg més complex: eren una diada anual dins el cicle del grup nacionalista valencià que envoltava i dinamitzava l’artanenc Vicent Tomàs i Martí (1898-1924), realitat tangible a vila i a ciutat i promesa de futur truncada per un tifus que es va emportar ben jove aquell metge acabat de llicenciar.

Com diem, als 100 anys d’aquell primer Aplec de la Lliga de Solitaris Nacionalistes, hem volgut tornar a marcar una fita editorial amb un especial de revisió i ampliació de continguts amb diversos autors i autores que continuen indagant i aportant treballs de detall i nous materials sobre els anys 20 i sobre el mode d’actuació d’aquella opció d’influència política des del nacionalisme portat als pobles que pretenia posar en contacte els elements isolats. Per a això, en aquest Quadern articulat per Alfred Ramos, comptem amb textos de Santiago Ferrandis, Òscar Pérez Silvestre, Vicent Baydal i Anna Garcia Escrivà, a més d’una sucosa entrevista a Vicent Franch i Ferrer, antic membre del Consell de Redacció de Saó i primer indagador de la vida i de l’acció de Tomàs i Martí i del nacionalisme agrarista a finals dels 70.

Vos convidem a descobrir en aquestes pàgines nous elements i arguments per a la reflexió. Cal saber d’on venim per tal d’entendre millor el present i projectar el futur.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top