La revista degana en valencià

Que hi podem fer?

28/01/2020

La formació d’un govern plural, o si es vol de coalició, a l’estat esquerres, obri un nou capítol en la relació entre les esquerres. Des de diverses sensibilitats han pesat coincidències i objectius compartits, tenint en compte, les diferències. Que va a haver-hi dificultats? Òbviament sí, cultures polítiques i practiques que difereixen a l’hora prendre decisions, doncs, això exigirà reflexió, consultar i acordar, cosa que sol allargar la fase prèvia a la decisió. No hem, però, oblidar on està l’enemic. El bloc de la reacció, que també és plural, ho té molt clar.

Al debat d’investidura es va veure a la dreta unida, no era sols una qüestió de formes o expressions dolentes, o de manca d’educació, sinó el d’una intolerància disposada a tot. Cal recordar altres temps, d’un dictadura de la qual s’ha heretat una tradició autoritària, que continua i continuarà, almenys durant un espai de temps. La pàtria, les tradicions, els valors suposadament “religiosos”…Molta càrrega sentimental i irracional. No es pot baixar la guàrdia,  cal actuar sens fer-li el joc   a la provocació, cosa que implica no donar més espai a les seues  proclames, com alguns mitjans estan fent buscant audiència o lectors.

La ciutadania, aquella que lluità al seu moment i la nova generació que aspira a millorar la democràcia, podem contribuir a fer front a la dreta, generant opinió, informació, debat, i enfortint la base social. L’arribada a les institucions de persones que feien tasques més de base, deixa buits a cobrir. Les entitats ciutadanes o cíviques, i els moviments socials, que juguen un paper necessari de crítica i reivindicació, tenen el deure de facilitar  el coneixement dels problemes i de generar diàleg.

Segurament, caldrà anar al darrera de la pancarta, com hem fet tantes i tantes vegades, per tal de recolzar aquelles propostes i alternatives del govern que van en al línia dels canvis i de resolució democràtica dels problemes socials, territorials, o de qualsevol d’ altre àmbit. No és un secret que el conflicte existent al voltant de l’encaix de Catalunya, va a ser un element d’agitació per part de la reacció, per això, la gent d’esquerra no deu errar i veure amb claredat on hi és l’enemic, no baixem la guàrdia.

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top