14/07/2021
Realment, si et meneges pel territori, trobes a cada poble i comarca un grapat de persones que, agrupades en associacions, instituts d’estudis comarcals, col·lectius molt diversos, treballen pel País Valencià, d’una forma callada i constant, i fan de la llengua una eina fonamental. Cert és que no sempre tenen el ressò mediàtic o com a mínim no dels grans mitjans de comunicació. Avui portem dos exemples que, de forma directa, reconeixen la tasca de dues persones de Saó: Vicent Cardona, fundador i director que fou de la revista, i Òscar Pérez Silvestre. Al primer, el reconeixement li ve de la mà de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud; al segon, és Maestrat Viu qui li lliura el guardó. Castelló i València, realitats callades i constants.
El col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura Maestrat Viu ha emés un comunicat per a informar que els guanyadors dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa anual 2021 són Òscar Pérez Silvestre en la categoria individual, per l’obra d’investigació en història de la llengua, de la literatura i de l’ensenyament Josep Francesc Boix Senmartí. El mestre que estimava la natura i la poesia (1901-1933); i la Plataforma No al Yellowstone Europeo per aglutinar diferents entitats i persones en la defensa del desenvolupament rural de l’àrea interterritorial aragonesa, catalana i valenciana amb respecte pel medi natural. En aquesta vuitena edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Ramon Ferrer Navarro, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana, Federació d’Entitats per la Llengua; Lluís Gimeno Betí, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2020; Andreu Carapuig Fibla, en representació de Canal 56, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva 2020, i Vicent Sanz Arnau, secretari de Maestrat Viu.
L’Institut d’Estudis Comarcals (IDECO) de l’Horta Sud ha lliurat els seus dos guardons anuals. El premi «Carmen Valero» es concedeix a una trajectòria comarcal en defensa i promoció de la llengua i cultura del PV. Conxa Romero i Caudeli, mestra compromesa, ha format part de dues escoles pioneres en l’ensenyament en valencià: la Tramuntana, al Vedat de Torrent, en 1968 i La Nostra Escola Comarcal, en 1972, a Picassent. Ha estat membre del Moviment Freinet a través de la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat, l’Associació per a la Correspondència i la Impremta a l’Escola (ACIES) i el Moviment d’Escola Popular del PV (MCEP). Va participar en les primeres Escoles d’Estiu del PV, en la publicació d’articles en la revista All-i-oli i en la realització de nombrosos cursos didàctics. Actualment forma part del Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinetistes del PV.
El premi «Quico Moret» reconeix persones o institucions que s’han distingit pel treball de vertebració i desenvolupament del patrimoni de l’Horta Sud. Vicent Cardona i Puig, influït pel corrent renovador del Concili Vaticà II i els plantejaments de Joan Fuster, és un capellà progressista vinculat amb el poble, la cultura i la llengua. Després d’una activitat pastoral a la Vall d’Albaida i la Safor, ha estat rector a la comarca de les parròquies de la Mare de Déu de l’Olivar d’Alaquàs (1982-2004) i Sant Cristòfor Màrtir de Picassent (2008-fins ara). Ha animat la creació de línies de valencià a l’Escola Parroquial de Picassent i els grups escoltes Argila i Pas de Pi. Va fundar La Fulla de l’Olivar en 1985 a Alaquàs i va ser director de Saó (1995 i 1998), on actualment forma part del Consell de Redacció.
Realitats del País Valencià.