La revista degana en valencià

Recursos gratuïts en línia per a aprendre valencià

08/05/2020

Els serveis lingüístics municipals fomenten l’autoaprenentatge del valencià en línia i ofereixen una selecció de diversos recursos que es poden trobar a Internet.

Els ajuntaments de Massamagrell i València han fet un recull de cursos gratuïts, tant per a la població en general com per al personal de l’Administració pública classificats per nivells. Aquests recursos els podeu trobar en Facebook, Twitter o altres xarxes socials de les agències de promoció del valencià dels ajuntaments.

Entre les administracions valencianes que ofereixen cursos gratuïts, cal esmentar les següents: la Universitat Politècnica de València i la Diputació de València.

La Universitat Politècnica de València ha creat l’espai Aprèn valencià des de casa amb els recursos disponibles per a qualsevol persona interessada a aprendre o millorar el valencià. En aquest espai podeu matricular-vos als cursos MOOC de preparació dels nivells B2, C1 i C2, veure els vídeos didàctics d’Aprèn valencià amb Polimèdia o fer  exercicis autocorrectius.

En canvi, els cursos que ofereix la Diputació de València van adreçats al personal dels ajuntaments i les mancomunitats de la província de València. Els cursos que ofereix són: Valencià nivell A1, Valencià nivell C1, Elaboració de documents administratius i Llenguatge inclusiu valencià. En aquest cas, el personal ha d’entrar a la Comunitat d’Aprenentatge i accedir amb la seua clau d’accés.

No obstant això, la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València també ofereix, per a la població en general, una sèrie de recursos per a aprendre valencià de manera autònoma amb lectures per a poder escoltar textos, dictats distribuïts per nivells, consells de redacció tenint en compte els criteris d’estil, exercicis autocorrectius o fitxes responent les preguntes més freqüents com els doblets lingüístics, els guionets o els accents diacrítics.

També es pot autoaprendre de forma gratuïta baixant-nos els programes de la Generalitat Valenciana Jugallengua o Pràctic o entrant en el curs Inter-val.

Jugallengua és una aplicació que ajuda a aprendre valencià de manera lúdica, ja que s’ha dissenyat com un joc de preguntes i respostes sobre llengua.

Pràctic és un programa que integra un conjunt d’activitats d’autoaprenentatge, de manera que l’usuari, gràcies al sistema d’autocorrecció, pot comprovar immediatament quin és el grau de coneixements de valencià que té assolit i a quins aspectes de la gramàtica ha de dedicar més esforços per a millorar els seus coneixements lingüístics. Aquest programa es basa en els models anteriors d’exàmens de la JQCV.

Inter-val és una eina útil per a qualsevol persona que necessite augmentar, avaluar, actualitzar… els seus coneixements de valencià.

Finalment, en la pàgina web del servei lingüístic de l’Ajuntament de Silla podeu trobar un recull de recursos i de bibliografia per a aprendre o millorar el llenguatge administratiu, entre els quals trobem el curs de Llenguatge administratiu de valencià de la Universitat d’Alacant.

Hi ha molts més recursos a la xarxa, els quals no són ni pitjors ni menys importants, però la intenció no és marejar amb una gran llista, sinó de facilitar-vos-en uns pocs que us ajuden a aprendre la nostra llengua. Si teniu qualsevol dubte o problema, les agències de promoció del valencià municipals (Aviva) us poden ajudar.