La revista degana en valencià

Reflexions després de la catàstrofe

 

La tardor de 2024 la recordarem com la de major mortaldat entre les inundacions patides pels valencians, amb més de dos-cents morts i amb encara una llista de desapareguts no trobats. Superem clarament la històrica de 1957 i la de 1982.

Què fa que superem en desgràcia les que hem tingut ací històricament i les pèrdues que pel mateix motiu s’han donat a la resta d’Europa com per exemple, a les darreres inundacions patides a Polònia?

Ens trobem davant de moltes causes que expliquen la major virulència de la inundació de 2024.

La  Universitat de València, des del Departament de Geografia, va elaborar un extensa i acurada anàlisi que ens va servir per entendre la dimensió i les causes de la inundació de 1982 coneguda popularment, amb posterioritat, com la «pantanà de Tous».

Ara ens veiem de nou abocats a estudiar i deplorar un mateix fenomen. En la inundació de 2024, a més, comptem amb un Govern de la Generalitat amb major poder de gestió i per tant també amb major responsabilitat que a les inundacions anteriors. Les investigacions posteriors les aclariran, incloses les penals que puga haver.

Una causa clara de la major virulència de la inundació suara patida és la de l’emergència climàtica. Sabem ben bé que l’augment de la temperatura en la que estem immersos ha accelerat i augmentat els desastres «naturals» com els incendis i les inundacions.

Les polítiques internacionals lligades a contenir l’emergència climàtica han avançat molt lentament i son incapaces, per ara, de contenir l’augment de la temperatura mitjana del planeta encara que els polítics interessats a negar l’escalfament general i la seua causa humana no paren d’augmentar ens cal insistir en la necessitat de controlar i fer minvar l’escalfament climàtic.

Un altre factor d’importància general ja assenyalat en l’estudi de la Universitat de València abans mencionat, és la de la irresponsable pràctica d’edificar en les àrees inundables pròximes a rius i barrancs. Sobre aquesta causa ens cal incidir prohibint clarament edificar en aquestes àrees i propiciant en la mesura del possible que hi vagen desapareixent les edificacions situades en àrees inundables.

En tercer lloc i de manera prioritària ens cal persistir i millorar la previsió meteorològica tot i que en aquesta inundació ha funcionat amb notable precisió. No ha passat el mateix en la declaració d’alarma general a la població. Ens cal, amb major urgència millorar l’aplicació de les emergències meteorològiques amb avisos a tota la població i l’aplicació de proteccions efectives.

Hem de complir la pròpia normativa valenciana, espanyola i europea sobre emergències i protecció. Incidir sobre l’educació de la gent en general sobre el tema de protecció davant les emergències en particular la dels incendis i les inundacions les quals patim sovint.

Ens cal una àmplia  correcció de comportaments capaços de revertir l’escalfament climàtic amb mesures a totes les escales del poder polític i del sistema econòmic, incloent, en el punt final de les correccions, les del dia a dia de les persones.

La legislació urbana i la planificació del territori,  els plans generals d’urbanisme compresos, han d’incloure clarament la prohibició d’edificar en les zones inundables.

La mesura insuportable de la pèrdua de vides i béns ens obliga a corregir i aplicar les emergències amb especial atenció a les inundacions que recurrentment ens afecten destrossant persones i bens econòmics. Podem i necessitem els canvis necessaris a llarg i curt termini per a poder viure al país.