La revista degana en valencià

Reflexions fora de temps

05/06/2020

Invencions

Un inventor és l’individu que idea, crea o concep alguna cosa que no existía abans. A l’inventor li assignem una imaginació i una saviesa, que la resta de mortals, ai¡ no tenim ni per aproximació. El primer inventor conegut, probablement, siga Arquimedes, qui l’any 220 a.c., va descobrir el principi que porta el seu nom, la palanca amb que movia el món. A l’Espanya profunda, en
canvi, es va encunyar la lapidària frase de Miguel de Unamuno: «¡Que inventen ellos!». Certs espanyols sembla que tenen certa obsessió pel concepte «ellos». Quan no es refereixen als «ellos» d’allà a fer punyetes, és a dir estrangers, o encoratgen policies al piadós i compassiu crit o eslògan: «¡A por ellos!» adreçat a uns altres «estrangers». En aquest cas, catalans. Però no volia parlar dels “inventors” que han fet progressar la humanitat, més bé del seu negatiu (fotogràficament parlant). Em referisc a eixos“mindundis”o“xiquiliquatres” que no obstant ser insignificants i irrellevants en qüestions positives, pensen de si
mateixos que son una espècie de “milhomes i “setciències”. Ben cert és, també, que hi ha una cort d’aduladors, qualificables com a béns semovents, que els enlluernen el seu ego. Aquests subjectes al contrari que els vertaders inventors, perpetren “invencions teòriques” sobre conspiracions, organitzen “processons laicoreligioses”, ja he dit que inventen «coses» que diria Rajoy, altre inventor de frases històriques, en forma de cassoles i «voitures». No seran invencions de profit, però inventar inventen que fa goig.

Però no menystenim aqueixos creadors de coses, també coneguts com «Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado». Si han estat capaços de crear un artefacte per a, presumptament, cobrir el cap de nom tricornio i forma de tres pics o tres banyes, hem de reconèixer que també serveix per a inventar «informes creatius» ja siga en el judici del «Procès» de Catalunya o en les manifestacions del 8M, vertaders infectòdroms, malèfic origen de tots els mals que patim. Catalans i feministes!. Podem imaginar més maldat concentrada?!.

Al respecte del susdit tricornio hi ha un vell acudit que ho deixa palès: «Això és que arriben uns extraterrestres al planeta, se’l miren i remiren i es pregunten que collons serà això –en l’hipotètic cas que els extraterrestres diguen collons- i per a que servirà. «Doncs no ho sé, però siga el que siga, m’estan entrant unes ganes de pegar-te una hòstia!», li contesta l’un a l’altre.

Tornant al principi necessitem un inventor com Arquimedes que aplique el seu principi, valga la redundància: «Un cos insoluble totalment o parcialment submergit en un fluid en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja».

Tot i això, no estic segur que no confonguen això de «cos insoluble» amb una tassa de Cola-Cao.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top