La revista degana en valencià

#Refustejant, concurs de tuits, mems i vídeos sobre aforismes de Joan Fuster

14/06/2022

El Servei de Llengües, el Departament de Filologia Catalana i la Facultat de Filosofia i Lletres convoquen el concurs de creació de mems, tuits i vídeos curts #Refustejant. Les obres presentades s’hauran d’inspirar en els aforismes de Joan Fuster, l’intel·lectual valencià més important del segle XX. El concurs es vehicularà per mitjà de les xarxes socials, on els aspirants hauran de publicar les seues creacions i demostrar el seu enginy per a reinventar, reinterpretar, il·lustrar o, en definitiva, refustejar els pensaments de l’assagista de Sueca. Aquesta activitat s’encabeix en les celebracions per l’Any Fuster que està emprenent la Universitat d’Alacant al llarg de l’any 2022. Així, ens unim a la societat valenciana en l’objectiu de reivindicar la figura de Joan Fuster i Ortells en el centenari del seu naixement.

Els aforismes són proposicions en forma de màxima, sovint enginyosa, amb què s’enuncia un pensament o una asserció moral, filosòfica o científica. Aquest gènere va ser extensament conreat per Fuster qui, amb enginy i minuciositat, el portà a la seua màxima expressió en la literatura catalana. Al seu torn, els mems són els elements bàsics per a la transmissió de la cultura a internet, unitats mínimes de coneixement basades en la repetició i la imitació d’idees, arguments i acudits que es troben en un constant procés de reinterpretació. Si bé els mems sovint es difonen en format d’imatge, el seu llenguatge i tarannà trascendeix a altres formats com el text curt que anomenem tuit o els vídeos curts popularitzats recentment per xarxes socials com TikTok.

Així, s’observa que la vocació aforística de Fuster escau molt bé als nous formats humorístics popularitzats als entorns digitals del nostre temps. Incisiu, concís i universal, Fuster va ser, en certa manera, un tuitaire avant la lettre. Només cal fixar-se en alguns dels seus aforismes més il·lustres:

Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc no supleix els llibres.

Si tens un fill, ensenya’l a ser lliure. Encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua…

Qui em suporta, m’estima. No hi ha cap altra explicació.

Per tot això, convidem l’alumnat de la Universitat d’Alacant –i qui li vinga de gust– a participar en el concurs #Refustejant de tuits, mems i vídeos sobre aforismes de Joan Fuster. El campus de la UA ja llueix ben fusterià amb cartells i pancartes a cada edifici, ara és hora que també es fusteritzen les xarxes.

A continuació podeu consultar les bases i tota la informació per a presentar les vostres candidatures.

Com puc participar-hi?

El concurs està dirigit a tot l’alumnat de la Universitat d’Alacant.

Les obres hauran d’estar escrites en català i ser originals i individuals i s’hauran de basar de manera clara en algun aforisme escrit per Joan Fuster. Totes les obres s’han de publicar a xarxes socials des de perfils públics. També cal emplenar el formulari d’inscripció que trobareu a les bases.

El concurs es divideix en tres categories amb unes xarxes socials assignades per a la participació:

  • Els tuits s’hauran de publicar a Twitter.
  • Els mems es podran publicar a Twitter, Instagram o Facebook.
  • Els vídeos curts es podran publicar a qualsevol de les xarxes esmentades i obligatòriament a TikTok, on també s’hi haurà d’incloure l’etiqueta #estiktokat.

En tots els casos les publicacions aniran acompanyades de les etiquetes #Refustejant i #AnyFuster.

S’atorgaran dos premis per categoria de 120 i 80 € bruts.

El termini de presentació de tuits, mems i vídeos curts serà fins al dia 3 de juliol de 2022.