La revista degana en valencià

Europa, quina Europa?. Nº 422- Gener 2017

Tot és relatiu, i més encara si hem de valorar 10, 50 o 60 anys d’un fet, d’una creació feta pels humans. Què és un any dins de tota la història? Però malgrat totes les relativitats que vulguem aplicar, hui estem vivint una crisi general de la idea de la Unió Europea. I no per una sola causa.

Fer-ne la llista fóra quasi impossible, però cert és que a totes les persones ja ens sonen paraules que fins fa uns mesos desconeixíem com ara el terme Brexit. L’aplicació de la moneda única; l’arribada a territori europeu dels atemptats terroristes i la falta o no de seguretat interior; el paper sempre subsidiari de la UE al món; la situació dels bancs europeus; l’elecció de Trump als Estats Units i les repercussions comercials que poden portar les decisions que ha anunciat; la dificultat manifesta d’avançar en la unió política; la defensa de la sobirania dels països per damunt de tot i el ressorgiment dels nacionalismes, el populisme i l’extrema dreta com a opció política emergent; el control de les fronteres; l’enderrocament dels pilars socials de la UE, i tal vegada la més sagnant: els immigrants i la vergonya que està provocant el conjunt dels estats membres en conjunt i fins i tot la provocació d’alguns països en la denominada crisi dels refugiats.

I Saó volia aportar el seu granet en forma de Quadern per analitzar una mica la situació. Impossible és intentar abraçar totes les cares de la complicadíssima geometria actual de la UE, però volíem ajuntar uns articles que hi puguen reflexionar. Aquest és el nostre objectiu.

En el Quadern tenen quatre articles. Josep Mª Jordán Galduf i Pilar Tamborero Sanjuán, membres del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València, escriuen sobre les conseqüències econòmiques del Brexit i de com podrà afectar l’economia valenciana, entre altres coses. Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret i director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, parla en el seu article sobre la postura de la UE i els negocis que s’han organitzat al voltant de la crisi de refugiats i la defesa de les fronteres; eixe propòsit de blindar les fronteres constitueix, a més, un negoci, amb beneficiaris identificables. Manuel Sanchis i Marco, professor titular d’Economia Aplicada en la Universitat de València, escriu sobre la UE en temps de turbulències i fa un repàs a alguns dels reptes que d’una forma o altra haurà de resoldre el govern d’Europa. I Amparo Roca Zamora, economista de la Comissió Europea, Direcció General d’Ocupacions i Assumptes Socials, ens parla de l’Europa Social. El Quadern es completa amb una entrevista a Cristina Crespo, una jove que ha estat al Parlament Europeu dels Joves i que en té una visió i una experiència molt interessant.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top