La revista degana en valencià

Rosa Montero, Espido Freire i Javier Olivares, protagonistes de la segona edició de Torrent Històrica

18/11/2020

El certamen es celebrarà en format en línia del 26 al 29 de novembre amb una desena d’autors de primera fila que viatjaran fins al municipi per a donar a conéixer les seues obres.

L’Ajuntament de Torrent no es rendeix davant la pandèmia i celebrarà la segona edició del festival Torrent Històrica entre el 26 i el 29 de novembre amb la presència d’11 autors en el municipi. Per a això, s’ha dissenyat una edició especial, que elimina riscos per a la població, però posa al seu abast trobades amb els autors convidats, que són de primer nivell. El festival s’organitza amb la col·laboració de Terra de Llibres, associació responsable del festival VLC Negra, que s’ha celebrat recentment. La II edició de Torrent Històrica s’ha presentat avui a través de Zoom.

Reproducció en línia i entrevistes en llocs emblemàtics.

Així, se celebraran converses en línia amb els autors, que participaran des de la Sala d’actes de l’Ajuntament. Se celebraran dos actes per dia, de dijous a diumenge, amb una durada d’uns 50 minuts cadascun.
A més, durant la seua estada, els autors es desplaçaran a llocs emblemàtics de Torrent i gravaran entrevistes de vídeo offline que s’emetran en els primers dies de desembre.
Les trobades en línia podran seguir-se a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Torrent i dels perfils de Torrent Històrica en les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram, on també es difondran les entrevistes als autors.

Rosa Montero, Espido Freire i Javier Olivares
Rosa Montero serà una de les convidades estrella de la II Edició de Torent Històrica. Periodista i escriptora de llarga trajectòria, en 2017 va ser guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres.
Els seus llibres estan traduïts a més de 20 idiomes i compte en el seu haver amb una gran quantitat de premis i reconeixements. És una de les millors escriptores del nostre país. Espido Freire és Premi Planeta, Premi Azorín i Premi Ateneu de Sevilla, entre altres. Ha escrit nou novel·les, i col·labora en diferents mitjans de primera línia. És una de les autores més conegudes i singulars de la narrativa espanyola, que a més s’ha atrevit amb el teatre, la pedagogia literària i altres camps més enllà de la novel·la.
Javier Olivares posseeix una dilatada carrera. Però sens dubte, és majorment conegut com a creador del gran èxit de la sèrie espanyola El Ministeri del Temps, que porta ja tres temporades estrenades fins al moment i ha estat capaç d’acostar la Història d’Espanya al gran públic. És així mateix el creador de les sèries Isabel i Víctor Ros, entre altres, i ha estat guionista dels Serrano, Els homes de Paco i moltes més.
Altres autors convidats a aquesta segona edició de Torrent Històrica són Alfonso Mateo Sagasta, Jerónimo Tristante, Laura Mas, Sebastián Roa, Félix G. Modroño, Carlos Fidalgo o Antonio Penadés.

Torrent, centre de les mirades de la literatura, de la història i de la cultura
L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, ha volgut “agrair l’esforç que han fet entre tots perquè un any més Torrent siga el centre de les mirades de la literatura, de la Història i de la Cultura, a escala nacional i internacional”.
Per part seua, Susi Ferrer, regidora de Cultura de Torrent, ha dit que la 2a edició del Festival de Novel·la Torrent Històrica és “una edició que pel context en el qual s’emmarca, sembla treta d’una novel·la. Però hem volgut respectar les dates previstes i continuar endavant, d’una manera diferent, però segur que igual d’interessant. Tenim molt bons records i bones sensacions de l’edició passada i volem que aquest festival continue sonant a escala nacional i internacional. Continuem perquè la cultura no pot parar i ha de ser aquí perquè arribe a cadascun de les vostres llars i poder gaudir-la”.

Rosa Montero: “Llegir és lluitar contra l’horror”
Rosa Montero, que ha participat en la roda de premsa de presentació, ha manifestat que en les actuals circumstàncies, un festival com Torrent Històrica no és per a entretenir-se. Mantenir aquest tipus d’actes es fa per a continuar tenint aliment espiritual, que és la columna vertebral que ens permet posar-nos en peus”.

Santiago Álvarez: “Apuntar-nos al passat i dialogar amb ell”
El director de Torrent Històrica, Santiago Álvarez, ha incidit en la importància de l’enfocament dels continguts del festival per a superar debats gastats i aprofitar al màxim el coneixement històric dels autors. “Es tracta de l’oportunitat d’apuntar-nos al passat i dialogar amb ell, perquè d’aquesta manera comprendre millor el nostre present. I qui millor que els grans creadors convidats per a acompanyar-nos en aquest viatge tan especial i necessari”?
Andrés Campos, regidor de l’àrea de Modernització i Noves Tecnologies, ha mostrat el seu agraïment “als coorganitzadors, Terra de Llibres, per haver-se adaptat a aquesta situació i haver-se prestat en tot moment a tota classe de canvis, per innovar i transformar perquè aquest Festival siga una realitat, i realitzar-lo tot a través de les xarxes socials de manera en línia, com hem dut a terme aquesta presentació”.