La revista degana en valencià

«Rosada de Lletres», una col·lecció literària sillera

03/05/2022

L’Agència de Promoció del Valencià de Silla (Aviva) va crear, l’any 2018, el Porrot Jove de Narrativa per promoure i difondre l’ús literari del valencià dins de l’àmbit escolar del municipi, un premi que se subdivideix en tres categories: primària, secundària i batxillerat. L’alumnat guanyador rep el Porrot Jove i tot l’alumnat finalista veu les seues obres publicades en un llibre amb la finalitat que familiars i amics puguen llegir en valencià les històries dels joves.

Arran d’aquest projecte, que cada any pren més força, la Regidoria de Normalització Lingüística ha volgut fer un pas més i crear «Rosada de Lletres», una col·lecció literària sillera amb la finalitat de promoure i difondre l’ús literari del valencià entre la població adulta. L’objectiu és traure a la llum els escriptors i escriptores del poble i donar-los l’oportunitat de veure publicada alguna de les seues obres.

A Silla hi ha moltes persones a les quals els agrada escriure en valencià, però les seues obres sempre es queden en un calaix, perquè no es consideren escriptores o escriptors professionals o perquè no tenen l’oportunitat de publicar. Escriuen perquè els agrada, els apassiona, els relaxa… gaudeixen de l’art d’escriure, de la mateixa manera que hi ha gent que gaudeix pintant o fent esport. Escriuen per pur plaer i, en moltes ocasions, els agradaria veure la seua obra publicada i oferir-la a les persones més pròximes com la família o les amistats.

L’Ajuntament de Silla no pretén ser una editorial, però sí una administració compromesa a donar un servei al poble i a promoure l’ús i la literatura en valencià. Des d’aquest punt de vista, a través d’Aviva, ha encetat aquest nou projecte amb la finalitat de donar suport i incentivar els escriptors i escriptores del poble que escriuen i s’estimen el valencià.

El 2 de desembre de 2021, es va publicar i presentar el primer llibre de M. Carme Antich, Contes d’anar per casa. El Teatre de la Plaça es va omplir de gom a gom entre familiars, amistats i veïnat de l’autora.

El 28 d’abril d’enguany es va presentar, al Centre Cultural Carmen Valero, el llibre de Paco López, il·lustrat per Gracia Gil, Versos com aigua en cistella. De nou, un gran èxit d’assistència i participació en l’acte, ja que, a més de la presentació pròpiament dita, diverses persones del poble, amigues de l’autor, van llegir alguns poemes i, fins i tot el cor de l’IES Manuel Sanchis Guarner, institut on va treballar Paco López durant 30 anys, van interpretar alguns poemes musicats com «La rosa de paper» de V. A. Estellés.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top