La salut depén de l’estil de vida, del medi ambient, de l’herència genètica i del sistema sanitari, que a més d’atendre’ns quan estem malalts pot fer molt per a millorar el nostre estil de vida i, per tant, millorar també la nostra salut, prevenint malalties. I si considerem els preus astronòmics dels serveis sanitaris, aleshores comprendrem quan necessitem la sanitat pública de qualitat.
(Alguns ingenus creuen que pagant un segur privat ja ho tenen tot resolt, però quan estan realment malalts, amb una malaltia greu, es troben abandonats per l’asseguradora en aplicació d’alguna clàusula del contracte. Recordem el cas d’alguns turistes valencians que patiren greus problemes de salut en països sense sanitat pública i hagueren de pagar xifres astronòmiques per l’atenció sanitària privada, per a evitar que els deixaren morir quan s’acabà el limitat segur del viatge).
I lamentablement hui la nostra sanitat està en perill, sobretot perquè apliquen polítiques neoliberals que retallen el que és públic i deriven pacients cap a clíniques privades, una degradació i privatització encoberta inacceptable. A més, les Facultats de Medicina (públiques) retallen també pressupostos i reduïxen l’entrada d’estudiants; jo he tingut bons alumnes que per dècimes no pogueren entrar en Medicina i hagueren de fer una altra carrera, mentre els de famílies adinerades se n’anaven a la Universitat privada, menys exigent i de menys qualitat…
A l’Àrea de Salut de la Ribera, segons el Sindicat de Metges, falten 65 facultatius als Centres de Salut i 23 especialistes a l’Hospital, per no cobrir-se les vacants existents ni les baixes, i no se’n sap quants ATS, auxiliars i més personal sanitari falten també. Això implica retards en les cites, de molts mesos en algunes especialitats, massificació en les consultes i col·lapse en les urgències, estressant al personal sanitari (que fugix cap a altres països on els tracten millor) i maltracta als pacients, degradant la sanitat pública i empitjorant la salut de tots.
La gerència de l’Àrea cobreix parcialment aquestes vacants i baixes amb nombroses hores extres dels metges i metgesses actuals, cosa que en volta de ser excepcional, com hauria de ser, es convertix en norma i degrada encara més l’atenció sanitària. I per a acabar d’arreglar-ho encara contracten metges amb menys formació, sense el MIR (4 anys de pràctiques).
La gerent diu que contractaran 9, 19 o 26 metges més, segons el dia, però quan i com, amb quina formació? I suposant que siga de veres, encara faltarien 79, 69 o 62 metges, xifres absolutament excessives i inacceptables. I què passa amb la cirurgia cardíaca de l’Hospital que ja han retallat? I amb les altres especialitats que voldran retallar?
Per tot això diversos col·lectius de treballadors, pensionistes, malalts, feministes, ecologistes i d’altres han fet concentracions a l’Hospital de La Ribera i als Centres de Salut d’Alzira, Algemesí i tenen previst fer-ne altres a diversos municipis de la comarca, perquè no lleven especialitats i contracten tot el personal necessari per a tindre Sanitat Pública de Qualitat. Unes mobilitzacions que òbviament no van contra els treballadors i les treballadores, tot el contrari, perquè demanen millorar les condicions de treball, completar les plantilles amb el personal que falta i fins i tot augmentar-les perquè La Ribera ja té més de 311.000 habitants (més els pacients que venen de fora), molts més que quan l’Hospital es va obrir, i damunt envellits.
Així doncs, res de retallades, el que cal és millorar i ampliar la nostra Sanitat Pública i de Qualitat!
Pedro Domínguez Gento és químic especialitzat en Sanitat Ambiental.