La revista degana en valencià

Sant Joan Fuster COMcert – homenatge

06/06/2022

DIUMENGE 19 DE JUNY A LES 19h Centre Museístic La Beneficència (carrer Corona 36, València).

El Col·lectiu Ovidi Montllor, associació de músics en valencià, se suma als actes de l’Any Joan Fuster amb un concert d’homenatge en què participaran un bon nombre dels seus associats i associades. Es tracta d’un concert molt transversal, d’ampli espectre, ja que inclourà una gran diversitat de gèneres (des de la música tradicional al rap, passant per la cançó d’autor o el rock) i músics de totes les generacions (des del veteraníssim i carismàtic Paco Muñoz fins a propostes d’aparició recent com Horaci Bort o Wilfrid Energia Humana) i procedents de tota la geografia valenciana (cal destacar la presència de qui vindran des de Sueca, el poble de l’escriptor homenatjat).

El títol de l’espectacle, Sant Joan Fuster COMcert – homenatge, triat amb bona cosa d’ironia i un punt d’atreviment, s’explica per diverses raons: per un costat, la proximitat del concert amb les dates de l’aniversari de la mort de l’assagista (21 de juny) i de la festa de Sant Joan (23 de juny, diada molt assenyalada a tot el territori de la nació fusteriana). Per un altre costat, en coherència amb l’esperit irreverent i iconoclasta que desprenia l’intel·lectual de Sueca, es bromeja d’aquesta manera amb el patronatge que, de manera innegable, va exercir sobre pensadors i artistes de més d’una generació i, globalment, sobre els qui, com el Col·lectiu Ovidi Montllor, treballen incansablement amb una visió inequívocament compromesa amb la cultura del poble valencià.

El veritable santuari del mestratge de Fuster es trobava al número 10 del carrer Sant Josep de Sueca (Ribera Baixa), fins on les noves generacions de creadors peregrinaven per sol·licitar consell i benedicció. El van requerir, per exemple, Al Tall i Raimon en l’àmbit musical, i Manuel Boix, Rafael Armengol i Artur Heras en el pictòric. Així ho recordava Alfaro, meravellat: “[Fuster] ens escoltava a tots, i tots jo crec que ens n’anàvem convençuts, esperançats i amb els nostres pecats convertits”. Segons l’escultor, la disponibilitat de l’escriptor a apadrinar les noves generacions el va elevar a la categoria de “sant Joan Fuster, patró de la cultura moderna valenciana”.

“Alfaro i Fuster, l’amor a un país”

Daniel Martín, 2017 ara.cat

Recordeu: si algun dia creieu que les coses es torcen, que el pessimisme està guanyant la partida, que esteu en escac, feu memòria, agafeu un text de Fuster, llegiu-lo o rellegiu-lo i comprovareu que els nostres peons es poden transformar en reines i véncer tots els obstacles que se’ns posen per davant. Visca sant Joan Fuster!

“Joan Fuster en la memòria”

Àngel Cano, 2012 vilaweb.cat

Crec que a Fuster deuríem beatificar-lo, o canonitzar-lo directament, o el que siga: de fet, pareix ser que més d’un ja el té en un altaret… Poca broma; Fuster deuria ser nomenat sant patró dels assagistes perquè, al cap i a la fi, complix els requisits demanats per al seu procés beatificador: l’home era de família carlina i religiosa; el van batejar com a Juan de la Cruz Fuster Ortells (sic); va ser educat als frares de Sueca i practicava el sacrament de la caritat; va guardar el celibat fins la fi dels seus dies; va predicar la seua paraula pacíficament; va despertar l’adormida consciència nacional d’esta casa de p*tes d’este país (milacre núm. 1); va sobreviure a una bomba (milacre núm. 2); i va morir cristianament encara que, de tant en tant, li pega per ressuscitar i s’apareix a Tele Sueca (milacre núm. 3)…

El pròxim beat, sant Ovidi Montllor, patró dels músics i cantants en valencià!

“Sant Joan Fuster”

Roscka’n’all (blog), 2005

PROGRAMA

 • Cor de l’Eliana Jo vinc d’un silenci (Raimon, arranjament coral Nelo Juste)
 • Andreu Valor amb el Cor de l’Eliana Criatura dolcíssima (Joan Fuster / Lluís Llach, arranjament coral Nelo Juste)
 • Horaci Bort Llàgrimes amb tu (Horaci Bort)
 • Trobaversos Tornen i van sense trellat (Carmelina Sànchez Cutillas / Rubén Suárez)
 • Arrop i Tallaetes Havanera del Mareny (Tradicional)
 • Josep Lluís Notari Arròs i tartana (Josep Lluís Notari)
 • David Vid i Enric Casado Tenir-te o no (Joan Fuster / Enric Casado)
 • Lola Bou i Manel Brancal Ens ha arribat la nit (Lola Bou / Lola Bou – Manel Brancal)
 • Doctor Dropo amb Carles Enguix Ser Joan Fuster (Quatre aforismes) (Joan Fuster / Francesc Pedroche)
 • Apologia Amb pluja i amb fred (Apologia)
 • Owix Natura S.O.S (Ximo Guardiola)
 • Ina Martí i Aitana Ferrer amb Enric Murillo i Clara Dols No sé si m’estimaves (Joan Fuster / Enric Murillo)
 • Paco Muñoz El meu amic Joan (Paco Muñoz)
 • Els Ullals Per a mi la nit (Joan Fuster / Raül Adam)
 • El Cantautoret Vestit de nit (Hugo Llopis)
 • Tiko Esteve i Pedro Ponce La boira (Tiko Esteve – Pedro Ponce)
 • Mans de Destral i els Oratges Canviants Deih (Mans de Destral)
 • Malparlat amb Mª Amparo Hurtado, Maribel Crespo i Lola Ledesma La llengua de ma casa (Alfons Daràs – Maribel Crespo / Gradozero)
 • Invers Enlloc (Invers)
 • Wilfrid Energia Humana Els qui ja no estan (Wilfrid Pelló)

Inscriu-te al nostre butlletí

Top