La revista degana en valencià

El sector musical valencià assegura que les pèrdues inicials de més de 5 milions d’euros per la DANA representen “només la punta de l’iceberg”

 

Foto: Pexels de Pixabay.

Empreses de so, promotores, sales i proveïdors pateixen quantioses pèrdues per danys materials i cancel·lació d’esdeveniments

Es preveu que aquestes dades només siguen la punta de l’iceberg i que l’impacte econòmic present i futur siga molt major

La recent DANA que ha assotat la comarca de l’Horta Sud a València ha tingut un impacte devastador en el sector musical professional de la regió. Arran de les fortes pluges, les inundacions i els vents intensos que han causat greus danys a infraestructures i equips, més de 30 empreses dedicades a la indústria de la música en directe, entre les quals s’inclouen companyies de so, proveïdores de material i promotores d’esdeveniments, han reportat pèrdues materials superiors als 5 milions d’euros i la cancel·lació de quasi 300 esdeveniments amb un important impacte econòmic directe, segons ha informat la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).

Aquesta quantitat reflexa, fins a la data, les pèrdues materials immediates i la cancel·lació d’activitats programades, com a concerts i festivals. La federació ha explicat que, no obstant això, s’estima que l’impacte total podria ser molt major, ja que encara no s’ha quantificat el mal en altres sectors clau relacionats amb la música, com a teatres, auditoris, locals d’assaig, escoles de música, locals de bandes i societats musicals, estudis de gravació, així com el perjudici a artistes i professionals autònoms que depenen d’aquests espais. En aquest sentit, “les pèrdues reportades fins ara representen només la punta de l’iceberg”, assegura.

Una afectació profunda en el sector musical valencià

El sector musical a València, i en particular a la comarca de l’Horta Sud, ha sigut greument afectat per aquest fenomen natural. Segons les dades recaptades per la FEVIM, a través de la seua oficina de projectes, Valencian Music Office, les més de 30 empreses que han reportat pèrdues abasten totes les baules clau de la cadena de valor del sector: empreses de lloguer d’equips de so, tècnics de producció, proveïdors de material per a esdeveniments, promotores de concerts i festivals, i sales de concerts. Així, empreses de referència en el sector proveïdores de nombrosos festivals, com ara Acustic Crom (situada en el polígon L’Oliveral de Riba-roja de Túria), Audionet (situada a Algemesí), o Rodamon (en el polígon de Catarroja); així com l’estudi Tressets Àudio d’Algemesí, o el centre jazzístic de referència, Sedajazz, situat a Sedaví, han patit una devastació total de les seues instal·lacions i del material que conserven a l’interior dels seus locals, sumant aquestes cinc empreses quasi dos milions d’euros en pèrdues materials.

L’impacte directe més immediat s’ha vist en la destrucció d’equips de so i estructures necessàries per a la realització d’esdeveniments en viu. Les inundacions han danyat irreparablement centenars d’altaveus, taules de mescles, instruments, cables, escenaris i equips d’il·luminació. En una primera valoració s’estimen danys en infraestructura valorats en 3,3 milions d’euros, afectant la capacitat de funcionament futura de la indústria musical. Aquests danys no sols són significatius per la seua magnitud econòmica, sinó també perquè impacten directament en l’operativitat del sector. La seua recuperació depén de la velocitat amb la qual s’aconseguisca la reposició dels equips i la rehabilitació dels locals situats a l’Horta Sud, la qual cosa podria prolongar-se en el temps i generar conseqüències econòmiques encara més greus.

Pèrdues per cancel·lació d’esdeveniments: una crisi per al calendari musical

Les cancel·lacions d’esdeveniments són un altre dels factors que han accentuat l’impacte econòmic en el sector. La DANA va afectar la programació de nombrosos concerts, festivals i altres esdeveniments musicals que se celebraven a la regió en la tardor, una de les temporades de major activitat per a la indústria de la música en directe. La suspensió d’aquests esdeveniments no sols ha deixat de generar ingressos per a les empreses involucrades, sinó que ha afectat a tota la cadena de valor: des dels músics i tècnics fins als proveïdors de serveis d’hostaleria i transport.

En termes d’impacte econòmic, la cancel·lació de les activitats musicals previstes al novembre suposa una pèrdua directa d’1,7 milions d’euros, però els impactes econòmics totals, incloent-hi els indirectes i induïts en l’economia valenciana ascendeixen a 35,2 milions d’euros en vendes no realitzades per les empreses, 9,2 milions d’euros de pèrdua de PIB i la destrucció de 310 ocupacions.

En molts casos, les despeses associades a l’organització d’aquests esdeveniments, com la contractació d’artistes, lloguer d’equips, transport de materials, i els costos de promoció, s’han perdut sense poder recuperar-se, deixant a les empreses i professionals involucrats en una situació de profunda crisi i incertesa econòmica.

La situació dels estudis de gravació i locals d’assaig

Segons FEVIM, a més dels danys materials directes en les empreses de música en viu, l’impacte ha sigut igualment devastador per a altres sectors de l’àmbit musical. Els estudis de gravació, que a l’Horta Sud, han patit greus danys en la seua infraestructura i equips. Han explicat que, tal com ha referit Cultur Plaza en un article recent, en una estimació molt a la baixa, més de 200 grups musicals com a mínim s’han vist afectats directament, ja que molts d’aquests estudis de gravació i locals d’assaig no sols serveixen com a lloc de treball per a artistes professionals. Es tracta de llocs clau per al desenvolupament dels projectes musicals i la formació de talent.

La punta de l’iceberg: impacte futur i necessitats de recuperació a llarg termini

Encara que la xifra de més de 5 milions d’euros de pèrdues és quantiosa, des del mateix sector s’alerta que aquesta quantitat podria ser només una fracció de l’impacte real. Encara no s’han quantificat els danys en espais públics dedicats a la música, com a auditoris i teatres municipals, ni l’impacte en l’educació musical a les escoles, societats musicals i conservatoris de la zona. La infraestructura del sector musical, en particular quant a equips i locals, és costosa de reposar, i els terminis per a la reconstrucció d’aquests actius podrien estendre’s per diversos anys. Pel que l’estimació econòmica del mal quasi amb tota seguretat serà molt superior.

Conclusions: Un desafiament a superar que necessita el suport de l’administració

L’impacte de la DANA en el sector musical de València serà un desafiament difícil de superar per a moltes empreses i professionals del sector. Per això, aquest desastre hauria de ser una oportunitat per a la col·laboració entre institucions públiques i privades per a garantir una recuperació equitativa i sostenible. Des de la Federació Valenciana de la Indústria Musical, entitat que compta amb més de 60 empreses agrupades en grups sectorials, Salas (En viu), promotores (Musicaprocv), agències artístiques (VAM) i festivals (Promfest), s’ha sol·licitat la creació d’un pla de recuperació a curt, mitjà i llarg termini que incloga ajudes econòmiques, suport logístic i mesures fiscals que permeten la reactivació del sector.

És imprescindible que tant la Generalitat, com la Diputació i l’Ajuntament de València prenguen consciència urgent de l’impacte econòmic i social d’aquest desastre i establisquen fulls de ruta amb mesures i accions que asseguren que el sector musical valencià, igual que la resta de sectors econòmics, puga recuperar la seua vitalitat i continuar sent un dels motors més importants de la regió, tal com va reflectir l’Anuari de la Música en la Comunitat Valenciana 2024.