La revista degana en valencià

«Ser humils. Fer les coses bé»

25/03/2021

Aquestes paraules, les podria haver dites un dels Pares de l’Església dels primers segles del cristianisme, com sant Cebrià, sant Ciril de Jerusalem o sant Lleó el Gran, per exhortar els homes a tornar a Déu. Però també podria ser el títol del missatge d’aquest any, amb el qual el papa Francesc ens convida a viure la Quaresma que ara comencem i que, com sempre, és un camí d’humilitat que fa possible un canvi de vida, és a dir, la conversió.

Aquestes paraules, però, són les declaracions que Ronald Koeman, l’entrenador del Barça, va fer el 8 de gener a Granada, abans del partit del Barça contra l’equip d’aquella ciutat. Ser humils i fer les coses bé, com va dir molt encertadament Koeman, ajudaria el Barça a guanyar els partits i aconseguir la lliga, la copa i la Champions. Però als cristians, ser humils i fer les coses bé també ens ajudaria a viure (en aquests mesos tan complicats per la COVID-19) la conversió en el nostre camí quaresmal i, d’aquesta manera, «amb una joia plena de deler espiritual», saber esperar «la santa Pasqua» (RB 49:7), com ens exhorta sant Benet als monjos.

No crec que Ronald Koeman conega ni haja llegit la Regla Benedictina, però el seu consell als jugadors del Barça de ser humils i fer les coses bé està en la línia del que sant Benet demana als monjos en aquest capítol 49 de la Regla. De fet, fer les coses bé estaria en consonància amb el que demana també sant Benet als monjos: «guardar la pròpia vida amb tota la seua puresa» (RB 49:2), per tal d’esborrar «aquests dies sants, totes les negligències dels altres temps» (RB 49:3). També el bisbe sant Gregori de Nazianz, en el sermó 39, demana, de la mateixa manera que ho fa sant Benet, que els cristians procurem «una puresa d’esperit cada vegada més gran», ja que «no hi ha res que agrade tant a Déu com la conversió de l’home».

Però, a més de fer les coses bé, Koeman demanava humilitat als seus jugadors, una actitud poc freqüent entre les figures de l’esport i menys encara entre els polítics o els actors de cinema. També sant Benet, al final del capítol 49, sobre l’observança de la Quaresma, demana als monjos que tot el que «cadascú ofereix, que ho propose al seu abat i faça’s amb la seua benedicció» (RB 49:8); és a dir, amb humilitat, perquè el monjo no caiga en la «presumpció i vanaglòria» (RB 49:9)

«Ser humils» i «fer les coses bé» és un bon consell per als jugadors del Barça perquè guanyant els partits de futbol puguen aconseguir la lliga, la copa i la Champions. També fer les coses bé i ser humils és un bon programa de vida per a aquesta Quaresma que ara comencem.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top